Orgazem med masturbacijo, ne pa tudi med seksom (to so glavni krivci)

Dejstvu, da je nekaterim ženskam orgazem med masturbacijo kot na dlani, v družbi partnerja pa je zgodba povsem drugačna, botrujejo različni razlogi.

13.7.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Orgazem med masturbacijo, ne pa tudi med seksom (to so glavni krivci)

Ženski orgazem je nedvomno ena največjih, s človeško spolnostjo povezanih ugank. Obstaja razlika med vaginalnim in klitoralnim? Ga je mogoče doseči zgolj s stimulacijo bradavičk? Ali je res zanj zaslužna G-točka? Ta sploh obstaja? Zakaj je nekaterim zlahka dosegljiv, drugim ne? Zakaj ga nekatere doživljajo zgolj med masturbacijo, ne pa tudi, kadar jih razvaja partner? In prav na slednje vprašanje odgovore ponuja spletni portal Poosh. Takole izpostavlja nekaj najbolj verjetnih.

Težave z zaupanjem

Zaupanja ni lahko doseči. Potrebno je veliko časa, da nekoga resnično spoznamo in da se med dvema razvije kvaliteta, ki je nepogrešljiva za trden odnos ter tudi za dober seks. Kajti zaupanje vodi v občutek varnosti in če glede partnerja nekatera vprašanja ostajajo odprta, o človeku nimate dovolj informaciji, da bi mu lahko zaupali.

Prav tako je zaupanje težje zgraditi, v kolikor ste bili v preteklosti prizadeti, izdani, razočarani. Nova zveza lahko odpre stare rane, stalno sta prisotna dvom in negotovost, ki izvirata iz prejšnjih odnosov, zato se, tako miselno kot telesno, v objemu partnerja ne morete sprostiti, s tem pa je porušen en prvih pogojev za doseganje vrhunca.

Težave z intimnostjo

Nekatere ženske z intimnostjo nimajo težav. Glede nje so odprte, v njej uživajo, se o njej pogovarjajo in se ji povsem predajo. Pri drugih je zgodba drugačna: morda intimnost tudi vas spravlja v zadrego, bojite se, da bi zaradi nje izgubili nadzor, da bi razkrili plati, za katere hočete, da bi ostale skrite ter se zato nikoli povsem ne prepustite dejanju, ki naj bi vas pripeljalo do užitka.

 

Kadar ste sami, je zgodba drugačna. Tedaj lahko odmislite vse zavore, sram in strah sta odveč, orgazem pa posledično dosegljiv brez težav, pojasnjuje spolna terapevtka Kate Balestrieri.

Skope seksualne veščine

Vsako telo je drugačno in vsako se drugače odziva na različne dražljaje. Če sami dobro veste, kaj je tisto, kar vas pripelje do vrhunca, znanje partnerja pa na tem področju nekoliko šepa, je edina rešitev odkrita komunikacija in pogovor o dotični temi.

Na tej točki se lahko vrnemo na prvo postavko: le če partnerju zaupate in verjamete vanj, lahko pride do omenjenenga pogovora, kar je še en dokaz, da je zaupanje v sočloveka nepogrešljivo za dober seks.

Sramovanje lastne seksualnosti

Svoje spolne narave se nikoli ne bi smeli sramovati. A to je v teoriji veliko lažje, kot v praksi. Kajti kljub temu, da je družba glede spolnosti vse bolj odprta, še vedno obstajajo ženske, ki menijo, da je seks nekaj umazanega in sramotnega.

Takšno prepričanje predstavlja visoko oviro do sprostitve, ki je, kadar je v igri partner, veliko težje dosegljiva, kot kadar gre za masturbacijo.

Neučinkovita komunikacija

Kadar nekdo noče ali ne more odkrito komunicirati o svojih željah, potrebah in pričakovanjih v razmerju, trpi tudi spolno življenje.

Res včasih ni lahko z besedo na dan, saj je prisoten strah pred tem, da bi prizadeli partnerja, vendar je treba sprejeti dejstvo, da je vsak za svoj vrhunec odgovoren sam, pot do njega pa se začne z odkritim pogovorom glede vseh, torej tudi seksualne plati življenja.

Travme iz preteklosti

Posledice travm so lahko kratko ali dolgoročne, velikokrat so skrite globoko v duševnosti in vplivajo na vse nivoje življenja, doživljanje spolnosti pri tem ni izjema, saj vodijo v težave z zaupanjem, intimnostjo ter višajo občutek ranljivosti.

Zavračanje soočanja s travmo lahko privede do družbene izolacije, strahu in nizkega samospoštovanja, se to pa seveda vpliva na doživljanje spolnosti in na doseganje orgazma.

Tesnoba, povezana z obliko telesa

Nizka samopodoba je še en močan dejavnik, ki vpliva na spolno zadovoljstvo ženske. Praviloma izvira iz videza in oblike telesa ter pretiranega obremenjevanja s pomanjkljivostmi. Pa naj bodo te dejanske ali le namišljene.

Kadar ste v postelji sami s seboj, te ne predstavljajo zapreke do spolnega užitka, povsem drugačna pa je zgodba pri seksu v dvoje. Zato je sprejemanje svojega telesa prav takšnega kot je, še ena pot do popolne spolne izkušnje v družbi partnerja.

Preberite še: To se bo zgodilo, če boste pretiravali z masturbacijo

Morda vas zanima tudi: Zanimivo: vse to se v telesu dogaja med žensko masturbacijo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)