Zakaj ne morem nehati razmišljati o svojem bivšem? To so pravi razlogi!

Se vam pogosto zgodi, da mislite na bivšega in vsak dan preverite njegove objave na Instagramu? Odkrijte razloge, zakaj ne morete nehati razmišljati o njem.

12.8.2022 ob 11:24 | Foto: Unsplash | Avtor: D. L.

Zakaj ne morem nehati razmišljati o svojem bivšem? To so pravi razlogi!

Pri tem vam bodo v pomoč mnenja raziskovalcev, strokovnjakov za duševno zdravje, strokovnjakov za odnose in mnogih drugih.

Tukaj so njihovi vpogledi:

Proces prebolevanja razhoda je podoben izgubi osebe

Ko se razidete z bivšim, žalujete. V tem času je povsem naravno, da boste veliko razmišljali o njem. Najboljši nasvet je, da si dovolite čutiti vse občutke, in verjemite, da boste to preživeli, četudi se vam trenutno zdi težko.

Po razhodu je naravno pogrešati bivšega, še posebej, če razhod ni bil vaša ideja. Ko spremenite odnos z nekom, še posebej, če ste bili pogosto skupaj, je to lahko tako, kot da bi nekoga izgubili.

Žalovanje je zato normalen del procesa. Z žalostjo pridejo naslednje stopnje in se lahko razlikujejo po naslednjem vrstnem redu:

Zanikanje: Morda se vam zdi zelo težko, da je razmerja konec.

Tudi če na koncu razmerje ni bilo prijetno, in sta se nenehno prepirala, boste morda pozabili, kako slabo je bilo. Najbrž celo zanikate svoje izkušnje s tem, kar vam ni ustrezalo.

Jeza: Zakaj razmerje ni moglo uspeti? Če bi le partner bil drugačen, bi se izšlo.

Morda si mislite: »Če bi le naredil določene stvari, bi se izšlo.« Skušajte sprejeti: »Ni šlo, ker ni šlo. Pika.« 

Pogajanje: Pogrešate bivšega. Zakaj preprosto ne moreta biti skupaj?

To je stopnja, ko boste potrebovali seznam razlogov, zakaj se je razmerje končalo, saj je pogajanje namenjeno temu, da se sprijaznite z razhodom. 

Depresija: To je čas, ko boste morda težko našli veselje v stvareh, ki so vas prej osrečevale.

Ali pa ste tako žalostni, da ne morete jesti ali vstati iz postelje. To je depresija. Razhodi so težki in popolnoma normalno je biti žalosten. To je tudi čas za pomoč. Terapija in preživljanje časa s prijatelji so v tem obdobju dobra ideja.

Sprejemanje: Zdi, kot da ne boste nikoli nehali razmišljati o svojem bivšem, vendar boste.

Prišel bo dan, ko boste sprejeli konec razmerja. Pripravljeni boste poskusiti znova. Pripravljeni boste živeti brez njega. To je morda zdaj težko verjeti, vendar se bo zgodilo. 

Ironični učinki zatiranja misli

Ko poskušate prenehati razmišljati o bivšem, začnete zatirati določene občutke. Toda raziskave so pokazale, da je zatiranje misli nesmiselno, in se lahko zaradi tega še pogosteje zatekate k razmišljanju o bivšem. 

Zatiranje misli na bivšega preprosto ni idealna strategija, ki bi jo lahko uporabili, ko poskušate pozabiti bivšega, ne samo zaradi svoje kratkoročne nesmiselnosti, ampak tudi zaradi prebolevanja, ki zaradi tega traja dlje časa.

Neželena misel se namreč hitreje pritihotapi v naš um – saj veste: če je nekaj prepovedano, je še toliko bolj zanimivo.

Zato je pametnejša izbira pristop ali miselnost, ki temelji na sprejemanju. To je zato, ker bi potlačitev nepopolnih misli le ohranila občutek nepopolnosti.

Če sprejmemo, da ne moremo obnoviti razmerja in da razmerje ni bilo popolno, nas morda čaka sreča v prihodnosti. Kadar pa vztrajamo pri tem, da je bil odnos z bivšim najboljši ali celo popoln, potem se ne moremo prepustiti in najti sreče v ljubezni z nekom drugim.
To se je zgodilo Sanji.

»Z bivšim sva se razšla, ko je naznanil, da ni več srečen v razmerju z mano. Bila sem žalostna, jezna, razočarana. Sploh nisem dojela, kaj se je zgodilo. Ne pravim, da sva bila v popolnem razmerju, vendar se mi ni zdelo, da sva na točki, ko ne moreva več rešiti zveze.

Toda on je čutil drugače od mene. Želel si je več – da bi bila bolj spontana, strastna, da bi več potovala in imela čas drug za drugega.

Vse to sem si želela tudi jaz, a sem bila tako obremenjena z drugimi obveznostmi, da v zvezo nisem vlagala toliko kot nekoč.

Ko sva se razšla, sem mesece in mesece razmišljala o njem, o tem, kaj bi lahko spremenila, kako bi ga spet očarala, kako bi obnovila zvezo … Sploh nisem opazila, da postajam vse bolj depresivna, saj zame nič več ni imelo smisla. Takrat sem poiskala strokovno pomoč.

Še vedno nisem povsem pozabila na bivšega, vendar ne razmišljam več o njem vsako minuto. Žal mi je, da sem toliko časa namenila razmišljanju o najini preteklosti, a si nisem znala pomagati. Toda upam, da bom nekega dne končno pozabila nanj in morda spoznala nekoga, ki ga bom ljubila.«

Prebolevanje

Kaj lahko torej storimo, da pospešimo hitrost, s katero prebolimo bivšega? Najprej poskusite spremeniti svoje okolje.

Nekateri pravijo, da jim sprememba okolja pomaga, da lažje pozabijo bivšega, kar potrjujejo tudi izsledki raziskave. Pojdite na potovanje, preselite se v drug kraj, kupite nova oblačila, odločite se za novo frizuro, karkoli je potrebno.

Druga strategija je, da se namesto napora zaradi zatiranja misli o bivšem poskusite osredotočiti na nekaj aktivnega, kot je delo, druženje s prijatelji ali pa gledate kakšno serijo. Tako boste vsaj nekaj časa razmišljali o nečem drugem. 

In tretje - poskusite si ne prepovedati razmišljanja o svojem bivšem. Označevanje stvari kot "prepovedanih" bo povzročilo, da boste še bolj hrepeneli po njih – kot to velja za sladoled, čokolado ... Koristno je tudi pisanje dnevnika, meditacija, joga in vadba, da preusmerite svoje misli drugam. 

Vaši možgani so se navadili, da je vaš bivši kategoriziran v razdelku "sreča" v vašem umu, zato je potrebno to spremeniti. 

Obstaja razlog, zakaj ste sploh vstopili v razmerje z bivšim. V njem ste prepoznali pozitivne stvari, zaradi katerih ste se počutili dobro. Med vami je bila fizična privlačnost in cenili ste vidike njegove osebnosti, ki so vas osrečevale. 

Ko se razmerje konča, se morda počutite žalostni, ranljivi, zavrnjeni, osamljeni ... Vaš partner je bil namreč  nekdo, na katerega ste se obrnili, ko ste bili žalostni, ranljivi, zavrnjeni ali osamljeni, in običajno je bil on tisti, ki bi namesto vas popravil te občutke. Sedaj, ko ga ni več ob vas, pa ste zmedeni, nemirni. 

Ob vsem tem nemiru in zmedi ne pozabite, kako enostavno je vse razloge, zakaj se je razmerje končalo, potisniti pod preprogo. Naši možgani shranjujejo te informacije iz preteklosti, da bi nam olajšali življenje in nas zaščitili.

Prav tako naši možgani naredijo nekaj precej norih stvari, da bi nas zaščitili, včasih nam celo ponudijo iluzijo ali alternativno resničnost, v kateri lahko živimo. Enostavno je namreč razmišljati samo o pozitivnih stvareh v odnosu, saj nam to olajša življenje. Hitreje pa pozabimo na negativne stvari.

Nauk zgodbe je, da so naši možgani zapleteni, pametni in inovativni, vendar to ne pomeni, da jih moramo ves čas poslušati.

Včasih je dovolj vedeti, da zagotovo niste edini, ki se po razhodu spopadate z neprestanimi mislimi o svojem bivšem. To najbrž pomeni, da ste bolj v redu, kot ste mislili, da ste. 

Prirejeno po Upjourney.com

Preberite še: »Dragi bivši, hvala!« Pismo ženske, ki se je rešila destruktivne zveze

Morda vas zanima tudi: Izpoved ljubice: »Spim s poročenimi in jim tako rešujem zakon, ta mesec prihajam v Dubrovnik«


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)