Želiš izgubiti kakšen kilogram? Previdno s tem sadjem!

Nedvomno je sadje zdravo, a če želite izgubiti nekaj kilogramov, se določenemu raje izogibajte.

27.9.2018 ob 4:13

smuti_slamica_loncek_micna.jpg

Sadje sodi med najbolj zdrave prigrizke. Upravičeno, saj je okusno, telesu dovaja vlaknine, vitamine, minerale ter še številne druge zdravju prijazne snovi. Še ena dobra stvar: obstaja nešteto sadežev, med katerimi je mogoče izbirati. A na drugi strani sadje vsebuje tudi veliko sladkorja.

In čeprav gre za naravne sladkorje, ti lahko ovirajo procese hujšanja. Res je, da se mu zato ne gre povsem odpovedati, je pa pametno posegati po sadežih, ki sladkorja vsebujejo manj (jagodičevje, jabolka ) in se na drugi strani izogibati tistim, ki so z njim bogatejši. Ali vsaj z njimi ne pretiravati. Kateri sodijo med slednje, za Pop Sugar pojasnjujejo prehranski strokovnjaki. 

Vloženo sadje

"Vloženo sadje je lahko primeren nadomestek svežemu, a le, če ni vloženo v sladkornem sirupu," je povedala prehranska strokovnjakinja Jillian Kubala, ki svetuje:  "Izberite v vodi ali naravnemu soku vloženo sadje, saj je prijaznejše tako postavi, kot zdravju na sploh."

Suho sadje

"Čeprav je suho sadje v zmernih količinah idealen prigrizek, saj med drugim vsebuje zdrave maščobe, beljakovine in vitamine, so oreščki, suhe slive in marelice lahko tisti, ki ovirajo hujšanje," opozarja Kubalova.

"Suho sadje je veliko bolj kalorično od svežega, saj je zaradi odstranjene vode v njem sladkor bolj skoncentriran. Prav zato je sveže boljša izbira, saj hitreje nasiti in ob tem telesu dovaja še tekočino."

Sadni smutiji

Res je, mogoče je piti smutije in ob tem hujšati, a previdno pri sestavi teh sadnih napitkov. Tisti, ki vas čakajo na policah trgovin, velikokrat vsebujejo ogromno sladkorja in so prave kalorične bombe.

"Vnaprej pripravljenim smutijem je praviloma dodanega veliko sladkorja. Z enim ali dvema tovrstnima napitkoma lahko hitro sabotirate svoj trud pri doseganju nižje številke na tehtnici," opozarja Jillian. Temu se je mogoče izogniti tako, da sadne napitke pripravite doma, jim dodate skodelico izbranega sadja in prav toliko zelenjave, malo beljakovinskega praška ter nesladkano mandljevo mleko.

Banane

"Drži, da so banane zdrave, a če se želite znebiti nekaj kilogramov, niso najboljša izbita," opozarja prehranska strokovnjakinja Amanda Baker Lemein. V eni veliki banani je 17 gramov sladkorja in 120 kalorij.

Ananas

Lemeinova svari tudi pred ananasom, ki v skodelici (240 gramih) vsebuje do 17 gramov sladkorja.

Mango

Mango je okusen in zdrav, a v skodelici tega je do 22 gramov sladkorja, zato prehranska strokovnjakinja Juliana Shalek meni, da ni najboljša izbira, če bi se radi znebili nekaj kilogramov. V kolikor mu ne morete ali ne želite odpovedati, previdno pri njegovi količini. Skodelica na dan bo več kot dovolj.

Grozdje

Še eno, s sladkorjem bogato sadje. V skodelici namreč telesu dovaja približno 16 gramov sladkorja. "Je zdravo in koristi tako prebavi kot zdravju na sploh, vendar pretiravanje z njimi ni na mestu," opozarja prehranska strokovnjakinja Brooke Alpert.

Lubenica

Sezona teh sočnih kraljic poletja je res že minila, a vseeno velja upoštevati opozorilo, da okusen in zdrav sadež na skodelico vsebuje 17 gramov sladkorja. Ko bo znova nastopil čas lubenic, tudi z njimi previdno, škoda pa bi se jim bilo povsem odpovedati.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 3 večerna pravila, ki spodbujajo izgubo kilogramov ali pa Horoskop: najboljši način hujšanja glede na znamenje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)