Zakaj se v tuji postelji zbujate utrujeni

Krivi so možgani.

5.2.2017 ob 6:00

postelja_micna.jpg

Vedno, kadar spite v hotelu, pri prijateljici ali prenočujeta pri njegovih starših, vaš spanec ni takšen, kot v domači postelji. Za to ni krivo neudobno ležišče (kot ste do sedaj domnevali). Ne, kot zatrjujejo strokovnjaki z univerze Brown, so za nemirno obračanje med rjuhami odgovorni vaši možgani.

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku.  

Takoj, ko namreč glavo položite na blazino na njim neznani lokaciji, se aktivira njihova leva polovica, ki vklopi nadzorne sisteme in je pozorna na vse v novem okolju. Zato deluje s polno paro, vi pa nemirni čakate spanec, ki ga ni in ni, čeprav je desna polovica možganov povsem pripravljena na nočni počitek in levi sporoča, da je čas za spanje. Boj med njima traja praktično vso noč in četudi vam uspe zadremati, je spanec rahel ter ne zaleže tako, kot sicer.

PREBERITE še // Položaj, v katerem se boste najbolj naspali

In še dobra novica: nesoglasje med levo in desno polovico možganov je praviloma prisotno le prvo noč v tuji postelji. Naslednje dve ali tri boste vendarle spali bolje, saj bo tudi leva dojela, da vam v neznanem okolju ne preti nič grozečega.

Avtorica: M. F.
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)