Zakaj kljub rednemu teku ne hujšam?

Vaša tehtnica ni pokvarjena.

13.11.2016 ob 6:10

tek_shutterstock_337043027.jpg

Zakaj ljudje v resnici tečejo? Med razlogi za tek so najpogostejši vzdrževanje kondicije in telesne pripravljenosti, premagovanje stresa, premagovanje novih izzivov in tudi tekmovalnost. Ter seveda izgubljanje kilogramov, je razkrila študija, ki je zaobjela 3500 tekačev iz sedmih evropskih držav. 40 odstotkov vprašanih je v njej razkrilo, da tečejo zgolj z namenom, da bi shujšali.

Več namigov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku.   

In prav ti s sadovi svojega truda niso vedno zadovoljni. Saj kar milijon uporabnikov interneta stričku Googlu vsak dan zastavlja vprašanje: Zakaj kljub teku ne shujšam?

Tako jim odgovarjajo strokovnjaki

Na pogled je enačba povsem preprosta: če bi želeli shujšati 0,45 kilograma, bi morali porabiti 14.700 džulov (3500 kalorij), toliko jih telo potroši ob pretečeni razdalji 56 kilometrov. V resnici pa je zadeva zapletenejša in rezultati odstopajo od pričakovanj.

En od razlogov, zakaj kljub teku kilogrami ne izpuhtijo tiči v dejstvu, da se telo pred pretirano izgubo teže zavaruje s posebnim mehanizmom, ki so ga strokovnjaki odkrili pred dobrimi 40. leti. Ob izjemnih naporih se metabolizem upočasni. "Človeško telo ima odličen mehanizem za samouravnavanje teže," pojasnjuje Glenn Gaesser, profesor športnih znanosti na univerzi Arizona.

Vsako telo ima svojo izhodiščno težo. Medtem, ko posameznik na leto zaužije približno tri četrtine milijona kalorij in tehta vedno enako, se organizem ob velikih spremembah prehrane ali načina življenja pred stresom, ki jih te izzovejo,  zavaruje s počasnejšo presnovo, s katero nadomesti primanjkljaj s hrano vnešene energije. Večji, kot je primanjkljaj zaužite energije, počasnejša je presnova, z vsako vadbo pa kalorije izgorevajo težje. Zlasti je ta pojav izrazit, kadar tekač hkrati močno oklesti kalorični vnos in v vadbo vključuje vedno nove vaje.

Še drugi vzroki

Ob tem izgubljanje teže ovirajo tudi določeni psihološki in vedenjski vzorci. Večina namreč precenjuje količino potrošenih džulov in zato ob vadbi hrane uživa preveč. Lahko namerno ali povsem nezavedno, a nedvomno prav v tem tiči en glavnih razlogov, zakaj posamezniki teku navkljub ne samo, da ne shujšajo, temveč se celo zredijo. Kot navaja Geasser, je bilo v eni od študiji dokazano, da ljudje kalorij zaužijejo več, kot sicer, že zgolj ob gledanju promocijskih vadbenih posnetkov, četudi ob njih sploh ne vadijo.

Strokovnjak to pojasnjuje z dejstvom, da ima vadba močan vpliv na vzorce hranjenja.  Medtem namreč, ko telesna aktivnost na dolgi rok res blaži tek, pomaga nadzorovati  količino zaužite hrane, ter se je z njeno pomočjo lažje odpovedati različnim prigrizkom, na kratek rok  predajanje vadbi v možganih spodbuja delovanje centrov, ki so povezani z nagrajevanjem. Prav zaradi njih neposredno po znojenju še kako dišijo mastna, visoko energijska živila, uživanje katerih pa seveda izniči učinke teka. 

Vpliva tudi to, kaj počenete potem

"A morda se najpogostejši razlog, zakaj ljudje kljub teku ne izgubljajo kilogramov skriva v tem, da po njem za svoje telo ne naredijo ničesar več," pravi Geasser in dodaja, da je več raziskav dokazalo, da se ljudje, ki petkrat na teden tečejo 30 do 40 minut, izven teh terminov gibljejo manj, kot bi se, če ne bi tekli. Običajno med opravljanjem vsakodnevnih aktivnosti prehodijo približno 7000 korakov, v dneh, ko tečejo, jih skupaj s tekom naredijo le od 4000 do 5000. In prav tisti, pri katerih je padec aktivnost v času izven teka najbolj izrazit, ne izgubijo toliko teže, kot pričakujejo.

Vsem tem priporoča uporabo posebnih aplikaciji, ki merijo število korakov ob dnevnih aktivnostih. Z njimi je količino teh lažje ohranjati na vedno enakem nivoju. Ne glede na to, ali tečejo ali ne.

Padec motivacije

Nekateri tekači spočetka opazijo znaten upad teže, kar jih navda z novo motivacijo. Ko pa kilogrami začno stagnirati, tudi motivacija mine saj se zdi, da je uspeh kljub izdatni vadbi nedosegljiv.

Vsem tem strokovnjak pojasnjuje, da ni povsem jasne povezave med porabo kalorij in izgubo teže: "Če boste za trikrat povečali obremenitev in s tem porabo kalorij, to ne pomeni, da boste hujšali trikrat hitreje. Do določene točke to deluje, nato pa telo vključi že omenjeni obrambni mehanizem, s katerim se zavaruje pred pretirano izgubo teže."

A ne glede na to, znanost še vedno tek vsem, ki jih pestijo kilogrami, toplo priporoča. Med njim je aktiviranih veliko mišic, kar je ključno za porabo kalorij. Odgovora na vprašanje, ali je boljši od kolesarjenja ali celo teka na smučeh ni mogoče podati, saj za te primerjave ni dovolj podatkov.

Je pa nedvomno boljši od hoje, saj je poraba energije med njim višja, hkrati na posameznika deluje bolje tudi s psihološkega vidika. A vendar drži, da sam tek za izgubo kilogramov ne bo dovolj. Treba bo upoštevati tudi druga priporočila, ki seveda zaobjemajo primerno prehrano in vztrajnost. Na dolgi rok bodo rezultati razveseljujoči. Morda res ne v obliki številke na tehtnici, zagotovo pa v lepši obliki telesa in večje mišične mase. Prav ta tudi sodi med vzroke, da kilogrami stagnirajo. Znano je namreč, da so mišice težje od maščobe. Tehtnica naj zato ne bo vaš edini pokazatelj rezultatov vloženega truda.

 

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)