Z vlakninami najbogatejša živila

Ker jih najbrž zaužijete premalo.

4.3.2018 ob 5:55

articoka_ThinkstockPhotos-493238622.jpg

Zelo verjetno je, da s prehrano zaužijete premalo vlaknin. Priporočljiva količina teh znaša od 25 do 30 gramov dnevno, večina odraslih jih s prehrano v telo vnaša le nekje 16 gramov na dan. Zato so na portalu Pure Wow nanizali seznam osmih živil, ki vam bodo pomagale do prave količine teh zaveznic dobre prebave in zdravja na sploh. 

Ovsena kaša: pet gramov vlaknin v 60 gramih kaše

Najbolje je z vlakninami bogatim obrokom začeti dan. S tega vidika ni boljšega zajtrka, kot je tisti iz ovsene kaše. Prav zaradi v njej prisotnih vlaknin, uravnava količino sladkorja v krvi, niža slab holesterol in skrbi za dobro prebavo. Pripraviti jo je mogoče s številnimi dodatki in tako poskrbeti za zdrav, ter vselej okusen jutranji obrok.

Leča: 15,6 gramov v 240 gramih

Drobna zrna leče so odličen vir vitaminov B kompleksa, beljakovin, ob tem se v skodelici te stročnice skriva kar 15,6 gramov vlaknin. Nedvomno dovolj razlogov, da jo večkrat umestite na jedilnik.

Fižol: 15 gramov v 240 gramih

Stročnice so vaše zaveznice. Takoj za lečo je na seznamu fižol, ki s 15. grami vlaknin na skodelico znatno pripomore k povečanem vnosu teh snovi. Prav tako je bogat z minerali in vitamini, kot sta denimo folna kislina in železo.

Kuhane artičoke: 10,3 gramov na skodelico

Artičoke so pogosto spregledane, kar je škoda, saj ne samo, da so v njih bogato zastopane vlaknine, prav tako telesu dovajajo antioksidante in s tem, kot je dokazala na Poljskem izvedena študija, med drugim zavirajo pojav prvih znakov staranja.

ovsena_kasa_ThinkstockPhotos-473325448.jpg

Grah: 8,8 gramov na skodelico

Obstaja dober razlog, da starši svojim otrokom ponujajo grah. Ta je prijetnega okusa in hkrati bogat z vlakninami ter fitonutrijenti, ki se ponašajo s protivnetno močjo. Tudi v odrasli dobi se mu zato ne gre odpovedati.

Robidnice: osem gramov na skodelico

Vlaknine so le ena od njihovih pozitivnih plati. Kajti v drobnih jagodah je ogromno organizmu prijaznih antioksidantov in fitonutrijentov, ki v telesu zavirajo vnetja. Z njimi je mogoče preprečiti sladkorno bolezen tipa dve, prijazne so do postave, spodbujajo prebavo in še bi lahko naštevali. Kuhane, suhe, zamrznjene ali sveže, vedno so dobrodošla popestritev vsakodnevnih jedi.

Testenine iz polnozrnate moke: 6,3 gramov na obrok

Bi morali jesti več testenin? Bi, a ne kakršnihkoli. Polnozrnate so odličen sestavni del uravnotežene prehrane. Telesu dovajajo vlaknine, ob njih pa še vitamine B kompleksa in železo. Da o tem, da so okusne, ne izgubljamo besed.

Hruške: 5,5 gramov na sadež

Sadje je nepogrešljiv del zdrave prehrane, prav hruške veljajo za pogosto zapostavljene zvezde: v njih je veliko vlaknin in vitamina C. Zato dvigujejo odpornost, nižajo količino slabega holesterola v krvi ter skrbijo za dobro prebavo. In še nekaj: kot dokazujejo nekatere raziskave, so odlične pri premagovanju mačka. Res potrebujete več razlogov?

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)