Veliko energije tudi v slabem vremenu

Hladna zima naj vas ne izčrpa.

20.10.2016 ob 9:40

dez_shutterstock_465191702.jpg

Poletje nas navdaja s prav posebno energijo, ta pa tedaj, ko dnevi postanejo mrzli, kratki, sivi ter turobni, vse prehitro splahni in neredko se pojavi malodušje.  Res se zdi, da je vroči letni čas že daleč za nami, a ni treba, da jesen in zima izčrpata poletno razigranost. Poglejte, kako jo ohraniti tudi tedaj, ko brije veter in pritiska mraz.

Več namigov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku.  

Svež zrak pomaga

V snežnem metežu to res ne bo izvedljivo, a kadar le lahko, se podajte na sveži zrak. Bivanje na prostem namreč v trenutku izboljša razpoloženje. Študije kažejo, da nanj pozitivno deluje celo v hladnih, oblačnih dneh. Zlasti, če si hojo po naravi privoščite nekaj ur potem, ko se prebudite v nov dan.

--> Preberite še: Pet načinov, kako jeseni izgubiti pet kilogramov

jesen_shutterstock_368979269.jpg

Z mislimi že na počitnicah

En od načinov, ki vam bo pomagal skozi mračne in hladne dni, je misel na nekaj prijetnega, kar vas čaka v prihodnosti. V leta 2010 izvedeni nizozemski raziskavi so strokovnjaki spoznali, da so bili tisti, ki so imeli počitnice že načrtovane, redkeje deležni zimskega malodušja v primerjavi z onimi, ki o njih še niso razmišljali. Pričakovanje vročih dni in oddiha torej pomaga tudi skozi dneve, ko se temperature spustijo globoko pod ničlo.

Pozorni bodite na prehrano

Preden odprete vrečko s keksi ali naročite pico, s katero naj bi pregnali slabo voljo pomislite, da obstajajo živila, ki v resnici lahko izboljšajo razpoloženje. Ko se temperature spustijo, pijte več mleka in jejte jajca, ter si tako zagotovite več vitamina D, grizljajte bučna semena in se z njimi oskrbite s cinkom, ki se bori z vnetji, kavo pa posujte s cimetom, saj ta premaguje tesnobnost in depresijo.

--> Preberite še: Pet jesenskih smutijev

jesen_shutterstock_476485831.jpg

Poslušajte dobro glasbo

Kadar je za vami res slab dan, ga polepšajte s pravo glasbo. Tudi ta še kako izboljša razpoloženje, so dokazali strokovnjaki z univerze Missouri. Seveda izberite poskočno, plesno glasbo, klasiko pustite za dneve, ko dodatne energije ne boste potrebovali.

jesen_shutterstock_398480584.jpg

Ja, gibanje res pomaga 

Res je, slišali ste že neštetokrat, a poudarjamo še enkrat: vadba ima čudežen vpliv na razpoloženje. V leta 2013 izvedeni študiji na univerzi Harvard se je izkazalo, da lahko že 35 minutna zmerna vadba ublaži simptome blažje depresije. Če vam misel o teku po dežju ali mrazu ne diši, pa se podajte v telovadnico ali telovadite doma.

--> Preberite še: Povsem brezplačni fitnes

Sproščajte se

Kakršno koli sproščanje: meditacija ali samo mirno sedenje v tišini brez obremenjevanja s čimer koli, lahko zmanjša depresijo, tesnobo in stres. To je tako lahko doseči: enkrat ali dvakrat na dan se udobno namestite v tihi sobi, globoko dihajte ter se osredotočite le na svoje telo. Dejanje, ki je sproščujoče, blaži stres in učinkovito prežene negativne občutke.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)