Velika zmota o učinkih savnanja

V njej se ne boste znebili strupenih snovi.

23.3.2018 ob 11:35

savna_micna.jpg

Radi zahajate v savno. Kadar le imate priložnost, se predajate vročemu zraku ter uživate v občutkih, ki vas prevzemajo tedaj, ko iz vas v potokih lije znoj.

Med drugim tudi zato, ker verjamete, da se z znojenjem iz telesa izločajo v njem nakopičene strupene snovi. Zdi se torej idealno. Vstopite v vročo sobo, sedite v njej kakšno urico in iz nje pridete prečiščeni ter prerojeni. Posledice pretiravanja s hrano in alkoholom izginejo kar same po sebi.

Ne bo držalo

A na žalost vas moramo razočarati. Kajti učinek savne še zdaleč ni takšen, kot si mislite. Znojenje je mehanizem, s katerim telo uravnava temperaturo in ni namenjen razstrupljanju. Znoj je namreč sestavljen iz 99 odstotkov vode, v njem je nekaj ogljikovih hidratov, soli, beljakovin in seča. Manj kot odstotek njegove sestave predstavljajo težke kovine in druge strupene snovi.

Čeprav se torej z njim res izloči nekaj toksinov, čiščenje telesa še zdaleč ni glavni učinek savnanja.

Kaj torej storiti?

Pri tem se samo po sebi poraja vprašanje: kako se znebiti strupenih snovi, ki se zaradi neprimernega načina življenja in vplivov iz okolja, kopičijo v organizmu? Odgovor: ti se izločajo skozi ledvica in jetra tedaj, ko obiščete stranišče in ne, ko se potite v savni ali ob jogi v eksternih temperaturah.

V svojo prehrano zato umestite več z žveplom bogate hrane, kot so brokoli, ohrovt in cvetača. Tako boste telesu pomagali pri zmanjševanju vnetnih procesov in zagotavljali boljše delovanje organov, ki so ključni za razstrupljanje. Masaža in limfna drenaža spodbujata krvni pretok, ter tako pripomoreta k izločanju toksinov z urinom ali blatom.

Nasvet

Čeprav posedanje v savni pripomore k boljši izmenjavi telesnih tekočin, savnanje nima tolikšne moči, da bi lahko v en uri ali celo hitreje očistilo vaše telo. Privoščite si ga, saj vendar tako prijetno sprošča, ne pripisujte pa mu učinka, ki ga v resnici ne premore.

Avtorica: M. FL., povzeto po portalu Woman`s Health
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)