Vas po vadbi bolijo mišice? Tako lahko omilite ali premagate bolečino

Bolečina, ki se v mišicah pogosto pojavi po vadbi, je s primernimi načini obvladljiva in premagljiva.

22.2.2019 ob 4:50

noge_bolecina_telovadba_micna.jpg

Včeraj ste v telovadnici ali na teku čez drn in strn dali vse od sebe, danes občutite posledice. V obliki bolečin v mišicah in že hoja po stopnicah za vas predstavlja velik napor, o tem, da bi obuli telovadne copate sploh ne razmišljate.

Bolečine v mišicah po vadbi niso redkost, kako pa jih ublažiti, svetuje Pure Wow.

Bodite pozorni na jedačo in pijačo

Ker ste bili v telovadnici pridni, ste se nagradili s palačinkami, rogljičkom in kozarčkom vina. A če bi radi kar najhitreje odpravili bolečine v mišicah, osebna trenerka Lisa Reed priporoča malo drugačen jedilnik:

"Po vadbi si privoščite obrok, sestavljen pretežno iz beljakovin in sestavljenih ogljikovih hidratov. Tako boste telesu povrnili izgubljeno energijo ter mišicam zagotovili snovi za obnovo ter rast. Ter seveda ne pozabite na primerno količino tekočine. Tudi ta namreč spodbuja celjenje mišičnih tkiv in pospešuje premagovanje bolečin."


Pomagajte si s telovadnim valjčkom

Telovadni valjčki so v zadnjem času postali priljubljen vadbeni pripomoček, s katerim je mogoče ublažiti tudi bolečine v mišicah. Z njim izvajajte blagi pritisk na boleče predele in tako zmanjšajte napetost ter zategnjenost v preobremenjenih mišicah.


Ohladite se

Svoje telo izpostavite ekstremno nizkim temperaturam, s čimer pospešite krvni pretok ter omilite telesna vnetja.

Terapija z ledom oziroma krioterapija je priljubljena v svetu zvezd in nanjo med drugim prisegajo Jennifer Aniston, Daniel Craig ter Jessica Alba. Znanost še ne ponuja natančnih dokazov o tem, kako v resnici vpliva na obnovo mišic po vadbi, ne izključuje pa njenega učinka.

Skratka, lahko jo preizkusite tako, da boleče mišice izpostavite ledeni kopeli. 


Privoščite si masažo

Takšno, ki je namenjena športnikom. Športna masaža se nekoliko razlikuje od sprostitvene, saj je ciljna, v prvi vrsti usmerjena v mišice, v katerih se pod njenim vplivom sprosti napetost, pospeši krvni obtok in tako pripomore k premagovanju bolečine.


Telovadite modro

Če potem, ko v telovadnici skoraj pustite dušo, sebe nagradite s prho, si čestitate za dobro opravljeno delo in to je to, si ne delate ravno usluge.

Neprimerno raztezanje, odsotnost počasnega umirjanja in premajhna količina spanca so najpogostejše napake pred in po vadbi, pod vplivom katerih ne samo, da se mišice ne morejo dodobra obnoviti, temveč se v njih pojavljajo tudi znatnejše bolečine.


Ne razmišljajte o protibolečinskih zdravilih

Potem, ko vas po telovadbi vse boli, je mamljiva misel na tabletko, ki bi tegobo odpravila. Res je, da protibolečinska zdravila omililijo bolečino, vendar prinašajo številne negativne stranske učinke na celo telo, zato se jim je bolje izogibati in bolečino pregnati brez njihove pomoči.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Za nekoga, ki hujša, ni boljšega od negativnih kalorij. Kaj pa o njih pravi znanost? ali pa Da bi shujšali, morate na dan prehoditi toliko korakov 

Priporočamo tudi: 11 skritih zaviralcev presnove 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)