Pet dejavnikov, ki krepijo mišice zunaj telovadnice

Za močno in lepo telo ne skrbijo le telovadne naprave.

8.5.2017 ob 5:44

shutterstock_431702104.jpg

Telovadba je seveda pomembna za zdravo in lepo telo. A vendar se skrb za močne mišice ne konča in ne začne v telovadnici. Poglejte si pet dejavnikov, ki nanje vplivajo zunaj nje.

Več koristnih navetov najdete na Facebooku

Prehrana

Povsem jasno je, da je ta en ključnih temeljev lepe ter zdrave postave. Natančneje: obogatena naj bo z beljakovinami. Kdaj je zanje najboljši čas? Nova študija dokazuje, da bi na dan moral zaužiti šest majhnih, z beljakovinami bogatih obrokov (20 gramov beljakovin na obrok). Prav takšen režim namreč zagotavlja mišicam v ženskem telesu dovolj materiala za izgradnjo, obnovo in vzdržljivost, hkrati pa skrbi za zdravje srca in spodbuja izgubo nakopičenih maščob.

Spanje

Še en dejavnik, ki še kako pripomore k izgradnji mišic je dober spanec. Res je, včasih tega zvečer ni mogoče priklicati in bolj, kot se naprezate zaspati, bolj se odmika. Tudi za to težavo imajo rešitev strokovnjaki: namesto, da se trudite zaspati, se trudite ostati budni. Dokazali so namreč, da je prav na takšen način mogoče hitreje potoniti v sen. Ko ne boste mogli zaspati, ne zapirajte oči, temveč se trudite, da bi čim dlje imeli odprte. Očitno tudi nanje vpliva obratna psihologija.

shutterstock_626894288.jpg

Hidratacija

Prav je, da se držite priporočila in na dan zaužijete osem kozarcev vode, a ta naj ne bo edina, ki vašemu telesu zagotavlja prepotrebno tekočino. Ne pozabite na mleko, ledene čaje in podobne nesladkane napitke, ki v telesu ostanejo dlje od običajne vode. Ko boste med ali po vadbi žejni, srknite nekaj nizkokaloričnega, denimo naravno limonado.

Stres

Natančneje izogibanje temu. Pomagajte si z eteričnimi olji, ki pomirjajo in hkrati spodbujajo koncentracijo ter spomin (tako boste lahko vadili izdatneje). Preden si ob akutnemu stresu, ki vodi v kroničnega, začnete puliti lase, povohajte malo sivkinega olja (ali cvetov). Najbolje je imeti steklenično vedno kje pri sebi.

Počutje

Po vadbi bi morali biti prijetno utrujeni, a ne povsem izmučeni. Zato vaje prilagodite svojim sposobnostim. Če imate potem, ko zapustite telovadnico, še polno energije, naslednjič povečajte obremenitev ali na stadionu odtecite še en krog. Kajti vi to zmorete, mišice pa se krepijo le ob primernih naporih.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)