Vas boli križ? 5 stvari, zaradi katerih vas lahko še bolj boli

Ker bolečina v spodnjemu delu hrbta oziroma križu ni nič kaj prijetna poskrbite, da bo čim prej minila.

25.10.2018 ob 11:20

hrbet_kriz_bolecina_postelja_zenska_micna.jpg

Bolečina v spodnjemu delu hrbta je zoprna. Tedaj, ko se pojavi, so opravila, ki vam sicer ne predstavljajo nikakršne težave, skoraj neizvedljive. Vendar jo je mogoče omiliti in tudi preprečiti. In sicer tako, da se izogibate vsemu tistemu, kar v njo vodi ali jo okrepi. Čemu, svetujejo na portalu Insider.

Predolgemu sedenju

Dolgotrajno sedenje je za mnoge postalo nuja, vendar je prav to tisto, ki bolečine v križu še okrepi. "Preveč ljudi dolge ure sedi. Pa naj bo v delavnem ali v prostem času," je povedal ortoped in kirurg Krishn M. Sharma iz New Yorka. "Med sedenjem se vrši pritisk na spodnja vretenca hrbtenice, kar vodi v togost tega dela telesa in posledično v bolečine. Zato si vzemite čas ter večkrat vstanite od mize, naredite nekaj korakov, tudi preprostih vaj. Krajše razgibavanje si privoščite na vsako uro sedenja."

Nepravilnemu dvigovanju bremen

"Kadar predmete s tal dvigujete nepravilno, povečate možnost za bolečine v križu ali te še okrepite, prav tako lahko ob nepravilnem dvigovanju pride do trajnejših poškodb hrbtenice," opozarja Sharma in svetuje: " Bremena vedno dvigajte iz čepečega položaja in sicer tako, da so kolena upognjena, stopala nekoliko obrnjena navzven, hrbet naj bo raven in zategnjen, trebušne mišice napete. Na takšen način se večina teže prenese na noge, trebušne mišice in roke, kar pomeni, da je v manjši meri obremenjen hrbet."

Vaše ležišče ni pravo

Na hrbet in njegovo zdravje znatno vpliva neprimerno ležišče, ki telesu ne nudi prave opore. "V postelji vsako noč preživimo vsaj sedem ur, zato je pomembo, da telesu in hrbtenici nudi dovolj opore. V kolikor opažate, da je vaše ležišče premehko, dotrajano in zato na njem spite slabo, bi ga tudi v prid zdravi hrbtenici morali zamenjati z novim," opozarja ortoped.

Slaba drža

"Podobno, kot velja za predolgo sedenje, velja tudi za nepravilno držo," opozarja Sharma. "Tedaj, ko sedite ali stojite,  bodite pozorni na vzravnan hrbet in poravnana ramena. Slaba, nepravilna drža je namreč en najpogostejših krivcev za ponavljajoče se bolečine v hrbtu."

Premalo gibanja

Gibanje je pri premagovanju bolečine v križu nujno, čeprav se zdi, da jih vsak gib še okrepi. Vaje, ki jih izvajate v ta namen, naj ne bodo ekstremne. Zadostovala bo zmerna, 15 do 20 minutna vadba, odličen način za premagovanje bolečine v križu je hoja po gozdu, parku, mestu, stanovanju ali po stopnicah, pomagajo joga, pilatesi, vodne terapije ali kolesarjenje, saj vse te ohranjajo prožno in močno hrbtenico ter omilijo ali preprečijo zoprno zbadanje v spodnjem delu hrbta.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 7 načinov, kako ohraniti zdravje oči, če cel dan sedite za računalnikom ali pa Ženske z velikimi dojkami so dovzetnejše za ... (14 zmot o ženskem zdravju)

Priporočamo tudi: 7 težav z intimnim zdravjem, ki jih ne smete spregledati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)