Zakaj ne bi smeli sedeti prekrižanih nog

Razlogov je več.

27.2.2017 ob 10:00

noge.jpg

Med sedenjem pogosto prekrižate noge? Res je, niste edini. Zlasti med ženskami je ta način sedenja skoraj običajen, saj velja za zapeljivega in elegantnega. Poglejte pa, zakaj je telesu neprijazen in bi morali razmisliti o tem, da bi se mu enkrat za vselej odrekli.

Več zanimivih dejstev vas čaka na Facebooku.  

Izzove mravljinčenje

Med sedenjem s prekrižanimi nogami, koleno spodnje noge pritiska na žile pod kolenom zgornje. Ožilje na tem predelu je odgovorno za dotok krvi v spodnji del nog. Kadar dolgo sedite v tem položaju, mišice tam trenutno oslabijo, hkrati se pojavi občutek mravljinčenja. Če do tega pride, z masažo mišic povečajte pretok krvi in odpravite mrtvičenje ter mravljince.

Omrtvi živce v stopalih

Dolgo sedenje v takšnem položaju lahko pripelje do poškodb peronealnih živcev. Posledično oslabijo mišice v stopalih in pojavijo se začasne težave z dvigovanjem tega dela zgornje noge. V raziskavi, izvedeni v Južni Koreji, se je izkazalo, da do omenjenega stanja privede ta, telesu neprijazen način sedenja.

Poviša krvni tlak

Morda ste opazili, da vas zdravnik med merjenjem krvnega tlaka prosi, naj ne sedite prekrižanih nog. Zato ker tlak zaradi takšnega položaja naraste in merjenje ni verodostojno. Leta 2010 je kar sedem študiji dokazalo, da križanje nog med sedenjem znatno vpliva na višji krvni tlak, res pa je, da se že tri minute potem, ko noge odkrižate, vrne nazaj v normalno stanje.

PREBERITE še // Preprečite zatekanje nog

Čeprav je vpliv le začasen, bi se takšnemu sedenju morali izogibati zlasti posamezniki, pri katerih visok krvni tlak predstavlja težavo, saj vsako nihanje dodatno obremeni srce. 

Prav tako v tem položaju ne bi smeli sedeti tisti, pri katerih je visoko tveganje za krvne strdke. Prekrižane noge slabo vplivajo na pretok krvi v spodnjih okončinah in povečajo tveganje za vensko trombozo.

Poslabša krčne žile

Kako so krčne žile povezane s prekrižanimi nogami? Ta povezava še ni povsem jasna. A drži, da so v žilah majhne zaklopke, ki skrbijo, da kri vedno teče v pravo smer. Kadar te zaklopke oslabijo, več krvi pride v spodnje okončine, kjer ostane ujeta in pojavijo se krčne žile.

Prekrižane noge res morda niso glavni razlog zanje. Te so deloma pogojene tudi z genetiko, vendar jim takšen način sedenja nedvomno ne koristi in lahko v spodnjih okončinah okrepi vnetje ter bolečine.

Izzove slabo držo

Ljudje, ki dolge ure sedijo s prekrižanimi nogami, sčasoma pridobijo slabo držo. Nagnejo se namreč naprej, hrbet se usloči in ramena povesijo. Zaradi nepravilne drže pride do bolečin v vratu, spodnjemu delu hrbta ter v bokih, posledica sedenja s prekrižanimi nogami pa je lahko tudi deformacija notranjih in zunanjih stegenskih mišic.

Glede na sledeče razloge bi torej nedvomno morali prenehati sedeti prekrižanih nog. Čim prej, tem bolje. Med sedenjem imejte kolena in stopala tesno skupaj, stopala naj bodo s celo površino na tleh in sedite vzravnano. Tako ne boste le privlačni, temveč tudi bolj zdravi.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)