V nekaj sekundah do boljše drže

Vsak dan ji namenite nekaj trenutkov.

3.5.2017 ob 5:06

drza.jpg

Že mama vas je učila, da držite ramena pokonci in imejte hrbet vedno vzravnan, a vendar se  velikokrat zalotite, kako sključeni sedite za računalnikom, za mizo ali se vam ramena med hojo kar sama od sebe povesijo. Zavedate se, da s prenekaterimi navadami škodujete svoji drži ter s tem zdravju in počutju, zato bi to radi spremenili na bolje, kar je mogoče, tudi z upoštevanjem nasvetov fizioterapevtke Kellen Scantlebury

Več koristnih navetov najdete na Facebooku

Torbice ne nosite vedno na istem ramenu

Vsako jutro pograbite telefon, ključe, si čez ramo poveznete torbico ter odhitite skozi vrata. A nošenje dodatne teže vedno na istem ramenu (torbica najbrž ni prav lahka), vpliva na vašo držo in to ne v dobrem smislu, ter s časoma privede tudi do bolečin v hrbtu, je dokazala študija univerze Teesside. Rešitev? Torbice ne nosite vedno na istem ramenu, temveč izmenično na levem in desnem, ter redno iz nje odstranjujte vse, kar ne sodi vanjo. Priznajte, da vsega, kar nosite s seboj, ne potrebujete.

Prilagodite višino zaslona

Če večino svojega dela opravljate na prenosnem računalniku je čas, da si zanj omislite podstavek, ki bo njegov zaslon dvignil v višino vaših oči. Scantleburijeva pravi, da je položaj zaslona pri delu z računalnikom ključnega pomena. Ta bi moral biti nameščen tako, da bi bila vaša glava med delom nekoliko dvignjena, nikoli pa ne sklonjena. Kadar je zaslon prenizko, je vaš vrat upognjen, ramena so povešena, hrbet pa sključen. Na dolgi rok to nedvomno vodi v slabo držo ter v bolečine v hrbtu in vratu.

Pomislite na ušesa

Ste kdaj pozorni na držo med pisanjem kratkih sporočil? Vaša glava je nagnjena naprej in vrat ukrivljen. Kako se temu izogniti? Bodite pozorni na ušesa. Ta naj bodo vedno poravnana z rameni, kar pomeni, da boste telefon držali višje ali se boste proti njemu nagnili s celim zgornjim delom telesa, s čimer boste ublažili pritisk na vrat in ohranili ravno hrbtenico.

Odkrižajte noge

Še en trik, ki pripomore k ravni hrbtenici in s tem k lepši drži. Ramena naj bodo nad boki, noge pa ne prekrižane, temveč naj bosta obe stopali s celo površino na tleh. Sedenje s prekrižanimi nogami slabo vpliva na spodnji del telesa, zlasti na kolke ter tudi na hrbtenico.

Dvignite stol

Morda je vaš stol prenizek. Da bi se prepričali, ali je na pravi višini, poglejte, ali vaše roke med tipkanjem tvorijo kot 90 stopinj. Če temu ni tako, nekoliko zvišajte sedišče. S tem boste zmanjšali pritisk na mišice rok in ublažili napetost v ramenih.

Večkrat se pretegnite

Večkrat se dodobra pretegnite. Desno roko položite čez glavo in z njeno dlanjo pokrite levo uho, zravnajte hrbet, v tem položaju ostanite pol minute. Nato roko zamenjajte in ponovite vajo vsaj dvakrat na dan oziroma vselej, kadar se zalotite, da ne sedite vzravnano. Tako boste sprostili napetost v vratu in hrbtu, poravnali hrbtenico ter mimogrede pripomogli k pravilnejši drži.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)