Toliko jajc na dan ogroža srce

Bi res morali skrbeti, če vsak dan jeste jajca?

26.3.2019 ob 4:51

jajce_kroznik_toast_petersilj_micna.jpg

Kašna jajca imate radi? Pečena? Vmešana? Kuhana? Jajca so v resnici odlično živilo in zadnjih nekaj let smo jih uživali brez slabe vesti. Celo Ameriško društvo srce (American Heart Association ) jih priporoča domala vsem ljudem. 

Sedaj pa jim grozi, da bodo znova pristala na seznamu zdravju manj prijaznih živil. Ekipa strokovnjakov z univerze Northwestern: Victor W. Zhong, Linda Van Horn in Marilyn C. Cornelis je namreč izvedla novo raziskavo, katere rezultate povzema Insider.


Ne več kot eno na dan

Z namenom ugotoviti, kako jajca v resnici vplivajo na telo, so zbrali in preučili podatke šestih predhodnih raziskav, v katere je bilo skupno vključenih 29.615 posameznikov, povprečne starosti 18 let.

Po natančni analizi izsledkov so zaključili, da 300 miligramov holesterola dnevno rahlo poviša tveganje za srčne bolezni in srčno kap. V enem jajcu je približno 186 miligramov holesterola. Če torej vsak dan pojeste dve, se tveganje za omenjene bolezni že poviša.

Glede na to, da sedanja priporočila znašajo največ eno jajce na dan, je nekoliko presenetljivo, da so ti zaključki dvignili toliko prahu.


Kar nekaj zadržkov

Preden se začnete pretirano obremenjevati povejmo še, da ima omenjena raziskava kar nekaj omejitev: opozarja namreč na možno povezavo med jajci, višjim holesterolom in srčnimi težavami in ne dokazuje, da to živilo dejansko ogroža srce.

Kot je povedal profesor nutricionistike in epidemologije z univerze Harvard Frank Hu, je bilo na temo jajc opravljenih že nešteto raziskav in neizpodbitno je, da so v zmernih količinah zdravju prijazno živilo, kar pomeni, da naj ne bi pojedli več kot enega na dan. Prav tako komentira potek študije, ki ni izključila drugih dejavnikov tveganja za zdravje srca.


Vsa niso enaka

Temu dodaja, da vsa jajca niso enaka in se glede na rejo kokoši ter njihovo prehrano razlikujejo po sestavi ter količini hranljivih snovi: "Jajca kokoši pašne reje vsebujejo 21 krat več omega tri maščob, sedemkrat več vitamina E in 30 odstotkov manj holesterola od jajc kokoši zaprte reje."

Skratka, na podlagi omenjene študije se vam ni treba odpovedati jajcem. V kolikor vas skrbi holesterol, v svoj vsakdan vključite vadbo ter upoštevajte tudi druga priporočila zdrave prehrane. V kolikor pa je vaše srce že ogroženo, se o primerni dieti posvetujte s svojim zdravnikom.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Je spogledovanje brez dotikov res že varanje? ali pa To je ključna lastnost žensk, ki se jih moških bojijo

Priporočamo tudi: Odlična novica: orgazem v resnici pomlajuje in manjša stres


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)