Pet napak, zaradi katerih jajčka niso popolna

Ker imamo zdaj vsak dan čas za slasten zajtrk, se je pametno znebiti napak, ki jih delamo pri pripravi jajc.

5.4.2020 ob 5:50 | Foto: GettyImages | Avtor: M. FL.

Verjeli ali ne, priprava jajc zahteva malce vaje. Tako priprava ocvrtih, poširanih ali umešanih. Če se sprašujete, zakaj vaša niso takšna, kot so videti v receptih, vam lastnik priljubljene danes razkrivamo nekaj najpogostejših napak pri pripravi jajc ter seveda, kako se jim za vselej izogniti.

Poširate jih v običajni vodi

Vse, kar ste si želeli, je na slasten avokadov sendvič dodati poširano jajce, a tisto, kar je od njega v vroči vodi ostalo, še zdaleč ni uporabno. Rumenjak se je razlil, beljak pa v trakovih plava po celi posodi. "Da bi jajca v vodi lepo zakrknila in se ne bi razlila, ji, preden jih razbijete vanjo, dodajte malce kisa ali limoninega soka," svetuje chef newyorške restavracije Egg Shop Nick Korbee ter dodaja: "Jajce razbijte čim bližje gladini vode, nikar ga vanjo ne spustite s prevelike višine."

Premočno jih stepate

Pripravljate omleto ali umešana jajca in preden jih zlijete v ponev, jih dodobra stepete z električnim mešalnikom. "Previdno," svari chef. "Če boste jajca preveč stepali, ne bodo rahla, temveč bodo po teksturi spominjale na gumo. Raje jih umešajte z ročno metlico ali vilicami in jih v ponev zlijte, ko rumenjak in beljak še ne nista povsem združena, temveč je med rumenjakom še vedno videti vlakno beljaka."

--> Najboljši triki za še boljša umešana jajca

Prehitro dodajate dodatke

Saj veste, kaj se velikokrat zgodi, ko želite z gobicami, paradižniki ali špinačo, oplemenititi umešana jajca. Iz vsega skupaj nastane nekakšna gmota, ki je vse prej kot prijazna očem, okus pa še zdaleč ni tisti pravi. Tudi to je mogoče spremeniti: "Jajca umešajte pri zmerni temperaturi in si zanje vzemite čas, ter jih ne mešajte kot nori, temveč počasi, z gibi v obliki osmice. Šele, tik preden so pripravljena, dodajte dodatke, še malo pomešajte in postrezite."

Ne znate jih obračati

Jajce bi radi ocvrli tako, da bi tudi rumenjak prekrila bela mrena, a vedno, ko ga obrnete, se rumenjak razlije. "Nič hudega, obračanje jajc, ne da bi se rumenjak razlil, zahteva malo vaje, a tudi dokler te veščine ne usvojite, jih odenete v belo mreno. In sicer tako, da ponev pokrijete s pokrovko in znižate temperaturo."

Predolgo jih kuhate

In še nasvet, ki se nanaša na kuhanje jajc. Če je rumenjak siv, ste pretiravali. "Lenoba uniči vse," pravi Korbee in dodaja: "Namesto, da jajca samo pustite vreti čim dlje, jih položite v vrelo vodo, počakajte od osem do 11 minut. Nato jih hitro potopite v ledeno vodo ter do konca ohladite v hladilniku. Rumenjak bo kuhan ravno prav in bo zapeljive, zlato rumene barve."

TA recept morate poskusiti:  Jajca v luknji na toplih sendvičih (VIDEO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)