Toliko bi morala vaditi, da bi pokurila vse džule prazničnih dobrot

Najbrž ti je ostal še kakšen košček potice ali slasten medenjak.

5.1.2018 ob 5:55

koliko_micna.jpg

Začnimo na začetku: vsaka krivda in slaba vest zaradi prazničnih dobrot, s katerimi si se pogostila ob prehodu iz starega v novo leto, je odveč. Konec koncev je za nami čas razvajanja in vsa tista okusna hrana je bila tam z razlogom.

A če se ti zdi, da bi, kljub temu, da imaš v omari še potico, v hladilniku jajčni liker, ter da ti sestrična vedno, ko jo obiščeš, skuha vino, morala napovedati boj prazničnim kilogramom, ti bodo najbrž v pomoč podatki, koliko džulov (kalorij) takšne in drugačne pregrehe vsebujejo in koliko bi morala vaditi, da bi se znebila viška energije. Torej:

Jajčni liker

Odmerek jajčnega likerja vsebuje približno 1021,5 džulov (224 kalorij). Če mu dodaš še malo ruma, njegova kalorična vrednost naraste na 1343 (321 kalorij).

Količino energije, ki jo tvoje telo prejme z običajnim likerjem, boš porabila med 40 minutno zmerno hojo. Če mu je dodan rum, si zanjo vzemi 20 minut več.

Si za bolj sezonske aktivnosti? 23 minut kidanja snega odplakne kalorije iz običajnega in 33 minut one iz z rumom obogatenega likerja.

Čokoladni cookiji

V enem večjem čokoladnem piškotu, ali če hočeš, cookiju, se nahaja približno 112 kalorij.

Prav toliko jih telo porabi v 20 minutah zmerne hoje ali 23 minutah zmerne joge.

Potica

Ali drugi podobni kolači. Brez teh si praznikov ni mogoče zamisliti, a v rezini okusne orehove potice je 468,9 džulov (320 kalorij).

Potem, ko si jo privoščiš, si vzemi uro časa za hitrejšo hojo, pol ure za tek ali 44 minut za plavanje.

Kuhano vino

V kozarčku pripravljenega po tradicionalnem receptu je od 837 džulov oziroma 200 kalorij.

Toliko energije telo porabi med 28 do 37 minutno hojo ali med 14 do 19 minutami teka.

Čokoladni cekini

Saj veš, tiste zlate čokoladne ploščice, ki včasih tako teknejo. Mimogrede jih poješ deset ter tako telesu zagotoviš 879 džulov (210 kalorij).

Da bi to energijo porabila, se podaj na vsaj 39 minutno hojo ali eno uro dvigaj uteži.

Medenjaki

Res je, njihova kalorična vrednost je odvisna od okusnih prelivov, glazur in drugih dodatkov, a težko boš našla medenjake, ki vsebujejo manj kot 837 džulov oz. 200 kalorij na kos.

In potem, ko se z enim posladkaš, se podaj na 37 minutno zmerno hojo. Ali na tekočem traku teci 24 minut.

Vroča čokolada

V skodelici domače vroče čokolade, pripravljene s kravjim mlekom, je približno 804 džulov (192 kalorij). Če ji dodaš penice, se vrednost povzpne na 1306 (312).

Energijo iz običajne boš porabila s 36 minutno hojo ali s 16 minutnim tekom. Iz obogatene pa z uro hoje ali s 26 minutami teka.

Karamelizirani oreščki

Peščica teh vsebuje 753 džulov (180 kalorij). Energijo iz hrustljavega prigrizka boš odplaknila s 33 minutno hojo ali 15 minutnim preskakovanjem kolebnice.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)