Kako znova začeti z vadbo potem, ko si malo predolgo lenarila

Z novo opremo in dobro prijateljico bo vse lažje.

2.11.2017 ob 6:07

vadba_micna.jpg

Običajno sicer pridno telovadiš, pridejo pa dnevi, tedni, morda celo meseci, ko iz takšnih ali drugačnih razlogov telovadno opremo potisneš v kot.

Razumljivo, zgodi se tudi najboljšim. A ko je slaba vest že premočna in ti tudi telo sporoča, da mu manjka gibanja veš, da je čas za vrnitev na stara pota. 

Drži, vsak začetek je težak, sledečih šest korakov pa ti bo še kako v pomoč tedaj, ko se boš po dolgem času vrnila v telovadnico, na stadion ali na brezpotja bližnjega gozda.

Več uporabnih namigov najdeš na Facebooku.

Začni počasi

Ne glede na to, kakšna je bila tvoja forma pred predahom vedi, da hitra transformacija iz lenobe na kavču v zavzeto telovadko ni mogoča. Imej realna pričakovanja ter sprva ne pretiravaj.

Dva treninga na teden bosta na začetku povsem dovolj. Ko bosta tvoja moč in vzdržljivost narasli, količino teh povečaj. Kdo ve, kaj lahko boš postala ena tistih, ki so telesno aktivne čisto vsak dan.

Povabi prijateljico

Poznaš tisti rek, če hočeš hitro, pojdi sama, če hočeš daleč, pojdi v družbi? V resnici ga velja upoštevati. Če se boš z vadbo po dolgem času soočila sama, ti morda ne bo ravno prijetno. Bolj sproščena in umirjena boš, če boš imela pravo družbo. In ne samo to: ta te bo spodbujala, da ne boš že po prvem dnevu ali tednu znova obupala.

Postavi si cilje

Bi rada nekoč pretekla maraton ali 30- krat brez predaha dvignila uteži? Konkretni cilji ti bodo dali motivacijo, vsaka premagana ovira bo pomenila korak bližje zadanemu in vadbi boš, v kolikor boš pred očmi ali na listu papirja imela cilj, bolj predana.

Kupi si novo telovadno opremo

Lahko nove športne hlače, majico, čevlje. Res je, v njih ne boš ne hitrejša in ne močnejša. Se pa boš bolje počutila in tudi to veliko šteje. Kajti zagotovo boš z večjim veseljem oblekla novo, kot staro, razvlečeno in že sprano majčko.

Razširi obzorja

Se ti zdi vadba v telovadnici, polni testosterona, prava muka? Na srečo imaš na voljo nešteto možnosti za krepitev mišic in srca. Vadiš lahko doma, lahko se vpišeš na plesno vadbo, na plavanje, tečeš po gozdu. Nikar se ne omejuj z eno vrsto telesne aktivnosti, saj veš, da je pestrost vedno dobrodošla.

Bodi prijazna do sebe

Tako, kot moraš začeti počasi, moraš biti prijazna do sebe. Dolgo nisi vadila in pohvalno je že to, da si se znova odločila storiti nekaj zase. Zato bodi ponosna nase, kajti upravičeno si lahko.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)