To vam sporoča vaša vagina pa morda sploh ne veste

Čeprav ne premore daru govora, vam vaša nožnica več kot očitno sporoča, da je morda v stiski.

18.12.2018 ob 4:50

zenka_spodnje_perilo_crno_spodnjice_micna.jpg

Nožnica je čudovita. Ne samo, ker je zaslužna za izjemne spolne občutke temveč tudi, ker hitro opozori, da je v stiski. Če bi znala govoriti, bi vam po pisanju Cosmopolitana, morda vaša povedala sledeče.

Preveč zavzeto jo čistite

Razumemo. Radi bi, da bi lepo dišala. Vendar ji s tem, ko jo umivate z dišečimi mili, geli in robčki, delate več škode kot koristi. Pretirana uporaba teh na intimnem področju namreč vodi v neravnovesje bakteriji, to pa v vnetja in okužbe.

Zato: notranjost nožnice umivajte samo z vodo, zunanjost pa z blagimi mili in ne pretiravajte. Kajti naravni vonji intimnih predelov naj ne bi spominjal na vrtnice. In ne na vaniljo.

Imate vnetje

Izcedek je nekaj običajnega in zdravega, kadar pa se njegov vonj, barva, količina in tekstura nenadoma spremenijo, bi mu morali nameniti malo več pozornosti. Posledice vnetja intimnega področja so največkrat gost izcedek, srbenje, povečana količina nožničnega izločka in neprijeten vonj.

V kolikor se pojavijo, pozabite na samozdravljenje in obiščite ginekologa, ki bo prepoznal naravo okužbe in predpisal primerno zdravljenje.

Okuženi ste s spolno prenosljivo boleznijo

Imate močan izcedek, ne gre pa za vnetje? Torej zanj lahko krivite katero od spolno prenosljivih bolezni.

Klamidija praviloma poteka brez značilnih znakov, nanjo največkrat opozarja le močan izcedek. Gonoreja in genitalni herpes se kažeta v kožnih spremembah na področju intime in nepojasnjenem krvavenju. Zlasti, če ste se predajali nezaščitenemu odnosu in se pojavijo, obiščite ginekologa.

Alergični ste na kondome

Na žalost lahko tudi namera po varni spolnosti vodi v težave. Če imate potem, ko z dragim zaključita akcijo občutek, da vas spodaj vse srbi, peče in dobesedno žge, ste morda alergični na sestavino kondomov: lateks.

Na srečo je ta alergija prisotna le pri šestih odstotkih populacije, a če se vsakič soočate z omenjenimi težavami, žal sodite v to manjšino. In v tem primeru kupujte kondome brez lateksa ali razmislite o drugi zaščiti.

Nosite napačno spodnje perilo

Tangice, čipka, elastin … seksi … a do nožnice ne najbolj prijazno perilo. Če začnemo pri tangicah: trenje, ki ga ob stiku s kožo povzročajo, vodi v draženje in fizične poškodbe spolovila. In če nadaljujemo z materiali: nobenega dvoma ni, da je do intimnega področja najbolj prijazen bombaž, saj koža v njem diha, s tem se na njej zadržuje manj vlage in nižje je tveganje za glivične okužbe, kar za sintetična vlakna ne velja.

Še en nasvet: ponoči je za zdravje vagine najbolje spati brez perila in pižame. Naj se zadeve spodaj dodobra prezračijo.

Jeste preveč ogljikovih hidratov

Pica, žemljice, rogljički, testenine. Kako so ti povezani z vagino? Verjeli ali ne, kadar se z njimi prepogosto krepčate, povečate tveganje za glivične okužbe.
Kajti pod vplivom škroba, ki se v telesu spremeni v sladkor, se poruši glivično ravnovesje, s tem se ustvarijo idealni pogoji za pretirano razmnoževanje glive kandide, ki je najpogosteje odgovorna za glivične okužbe vagine.

Res je, da ogljikovi hidrati niso neposreden vzrok za te okužbe, lahko pa povišajo tveganje zanjo. Zato, kadar opažate znake glivične okužbe, vsaj za nekaj dni pozabite na enostavne ogljikove hidrate.

Pod stresom ste

Stres je vir številnih težav. Tudi tistih, ki so povezane z intimnim zdravjem: lahko je kriv za povečan izcedek, za suhost nožnice in tudi za vnetja.

Kadar je telo pod stresom, v njem pospešeno nastaja hormon kortizol, ki negativno vpliva na odpornost, kar pomeni, da ste bolj dovzetni za različne bolezni, tudi glivične in bakterijske okužbe.
Zato ga skušajte obvladati. Splošnemu zdravju in zdravju vaše vagine v prid.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Ni najbolj obdarjen? To je najboljša poza za vaju (penetracija je tako najgloblja) ali pa Poklici, kjer se službene zabave najpogosteje končajo s seksom

Priporočamo tudi: 6 najpogostejših razlogov, zakaj ženske končajo razmerje (razkrivajo partnerski terapevti)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)