Takoj prenehajte uporabljati vatirane palčke

Vaša ušesa vam bodo hvaležna.

17.1.2017 ob 7:45

usesa_shutterstock_342463409.jpg

Pozabite na vse, kar ste slišali o ušesnem vosku oziroma maslu in kako se ga znebiti. Ameriška akademija otorinolaringologije (The American Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgery Foundation) je namreč podala nove smernice obravnave tega telesnega izločka in, kot povzema portal indy100.com, se je izkazalo, da je velika večina do sedaj z njim ravnala povsem napačno.

Več koristnih napotkov vas čaka na Facebooku

V svojem poročilu so strokovnjaki zapisali, da je telo iz ušes staro maslo sposobno izločati samo in ga nadomeščati z novim, ki slušnim organom zagotavlja svojevrstno zaščito.

Žvečenje, premikanje čeljusti in nastajanje novih celic v ušesnem kanalu pripomore k temu, da se odvečno maslo lahko naravno izloča. 

Več škode, kot koristi

Pri približno desetih odstotkih posameznikov je ta proces naravno oviran in v ušesih se zato tvorijo čepki, ki jih zdravniki v ambulantah očistijo s posebnimi, nebolečimi postopki. Pri večini pa je naravni cikel oviran zaradi uporabe vatiranih palčk, s katerimi star vosek potisnejo globoko v sluhovod in tako onemogočajo naravno čiščenje slušnih organov. Prav zato strokovnjaki uporabo teh palčk odsvetujejo.

Vodilni pri snovanju novih smernic,  Seth R. Schwartz, je po izdaji poročila povedal: "Ljudje iz ušes odstranjujejo maslo, saj menijo, da je pokazatelj nehigiene. Takšno prepričanje je za ušesa in sluh nezdravo, saj s tem, ko uporabljajo palčke ali druge pripomočke, zadeve le še poslabšajo, kajti staro maslo potiskajo globlje v uho in ovirajo proces naravnega čiščenja, s čimer ogrožajo sluh."


---> In kaj sedaj z vatirnimi palčkami, ki jih imamo doma? Preberite tukaj

Namesto, da to počnete tudi sami, ob prhanju obrišite zgolj del ušesa, ki ga lahko dosežete s prstom, katerega ste ga ovili v brisačo, z nobenim predmetom pa ne skušajte odstranjevati tistega masla, ki je globlje v sluhovodu. Zanj bo telo poskrbelo samo.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)