Tako veganska hrana vpliva na razpoloženje

Znanstvene raziskave nakazujejo, da ima izogibanje živilom živalskega izvora pozitivne učinke na mentalno zdravje.

23.11.2018 ob 5:07

zenska_zelenjava_hrana_kuhinja_micna.jpg

Veganski način prehranjevanja sodi med ene najbolj priljubljenih. Razlogi, zakaj se vse več posameznikov odloča zanj, so različni: nekateri se živilom živalskega izvora odrekajo zaradi zdravja, drugi zaradi varovanja okolja, tretji iz sočutja do živali in še bi lahko naštevali.

Dejstvo je, da zadeva ni tako enostavna, kot je morda videti na prvi pogled in da organizmu tistih, ki jedo zgolj rastlinsko hrano, pogosto primanjkuje določenih hranil, med drugim vitamina B12, a ima veganstvo tudi pozitivne učinke na telo. Kot zatrjuje prehranska strokovnjakinja Geeta Sidhu-Robb, zlasti, kar zadeva razpoloženja. Kako natančno, pojasnjuje Cosmopolitan.

Manj depresivni boste

V publikaciji The Nutritional Journal objavljena študija je prišla do zaključka, da so vegani veliko srečnejši od tistih, ki jedo meso.

"Dokazano je, da je pri veganih in vegetarijancih nižja stopnja depresije v primerjavi s tistimi, ki jedo meso in ribe," je povedala Geeta. In zakaj je temu tako? "Z izločanjem dolgoverižnih maščobnih kislin iz prehrane, ki so zastopane v mesu in so povezane z depresijo, je mogoče znižati tveganje zanjo in ublažiti njene simptome. Prav tako vegani praviloma uživajo več sestavljenih ogljikovih hidratov, pod vplivom katerih v možganih nastajajo hormoni dobrega počutja, med njimi serotonin."

Boljše zdravje vpliva tudi na boljše počutje

Z vegansko hrano telo prejme več vitaminov, mineralov in drugih hranljivih snovi, ki jih v prehrani tistih, ki jedo meso, pogosto primanjkuje. Vse to se pozitivno odraža na fizičnem zdravju.

"Vitamin C je denimo zaveznik dobrega imunskega sistema, saj spodbuja nastajanje belih krvnih telesc, ki so nepogrešljive za obrambo pred virusi in bakterijami, vitamin E je močan antioksidant, ki med drugim premaguje okužbe," je povedala prehranska strokovnjakinja. Več, kot je v telesu teh in podobnih vitaminov, manjša je možnost, da bi zboleli. In manjkrat, kot ste bolni, boljše volje ste. Kajti, kadar vas v posteljo položi bolezen, ste nesrečni, pobiti in malodušni, veganska hrana pa pred tem lahko varuje.

Bolje boste spali

"Ker boste z veganskim načinom prehranjevanja povečali vnos magnezija, bo boljši tudi vaš spanec," je prepričana Geeta. "Magnezij zagotavlja višjo kvaliteto nočnega počitka, vsi pa vemo, da rahel in kratek spanec pomeni slabo voljo," pravi nutricionistka in dodaja, da se največ magnezija nahaja prav v živilih rastlinskega izvora, kot so špinača, bučna semena in avokado.

Znižala se bo količina stresa

Veganska prehrana pozitivno vpliva na krvni tlak, količino holesterola v krvi in zdravje srca ter na fizično zdravje na sploh. A ne samo to, prav tako zaviralno deluje na stres in tesnobnost. "Kalciji, kaliji, magnezij in nekatere oblike vitaminov B, ki se nahajajo v rastlinskih živilih, so tesno povezani z nižjo količino stresa in teh vegani uživajo več, kot tisti, ki jedo meso ter druga živila živalskega izvora," je povedala strokovnjakinja in dodala:

"Vitamini A, C in E premorejo močno antioksidativno delovanje, s tem v organizmu blažijo vplive prostih radikalov, ki krepijo občutke napetosti. V časopisu The Nutritional Journal objavljena študija je prišla do zaključka, da se nivo teh zniža že po dveh tednih uživanja veganske hrane," je še povedala Geeta Sidhu-Robb.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Rastlinjak - nov lokal z zdravo hrano v Ljubljani, ki navdušuje tako vegane kot vsejedce ali pa 10 koži najbolj neprijaznih živil, ki se jim dermatologi dosledno izogibajo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)