Tako v resnici na presnovo vpliva voda, ki jo pijete zjutraj

Če tudi sami - z namenom, da bi pospešili presnovo - zjutraj popijete kozarec vode, morate prebrati sledeče.

7.3.2019 ob 4:54

zenska_ki_pije_kozarec_vode.jpg

Mnogi takoj zjutraj, še preden dobro odprejo oči, popijejo kozarec vode. Ne zato, ker bi bili žejni, temveč ker naj bi tako pospešili presnovo, saj naj bi njihovo telo zaradi jutranjega kozarca čez dan porabilo več kalorij in hitreje bi se topili kilogrami.

Kako pa jutranji kozarec na vse to v resnici vpliva, sta za Pop Sugar povedala prehranska strokovnjaka Sarah Greenfield in Alex Caspero.

"Hitrejša presnova pomeni, da telo zaužito hrano hitreje pretvarja v energijo, katero za opravljanje vseh funkciji učinkoviteje porablja. Kadar je izraba energije optimalnejša, se manj te kopiči v obliki maščobnih oblog," pojasnjuje Sarah.

In ko gre za pitje vode z namenom, da bi telo energijo učinkoviteje izrabljalo? "Morda boste zato, ker pijete več vode, res pojedli manj. Ne bo pa to znatno vplivalo na višjo porabo kalorij. Ne glede na to, v katerem delu dneva jo pijete," mit razbija strokovnjakinja.

Z njo se strinja Alex, ki pojasnjuje, da voda telesu ne dovaja nikakršne energije in zato ne vpliva na hitrost presnove.

Sarah temu dodaja, da je pitje vode zjutraj dober način za ohranjanje primerne hidratacije in s tem za pravilno prepoznavanje občutkov sitosti in lakote, a to je po njenih besedah to.


Kako do hitrejše presnove?

"Najboljši način za pospešitev presnove je povečanje mišične mase," menita oba strokovnjaka in dodajata, da je torej vaš zaveznik telesna aktivnost. Mišične celice so metabolno aktivnejše od maščobnih oblog, kar pomeni, da telo potrebuje več energije za njihovo vzdrževanje. Skratka, več kot bo na telesu mišic, več kalorij bo v mirovanju porabil organizem. 

Torej: če bi radi pospešili presnovo, začnite dvigovati uteži. Ter seveda ne pozabite na primerno hidratacijo. Zaradi vode presnova res ne bo opazno hitrejša, a za zdravje in dobro počutje je ta vendarle nepogrešljiva.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Za nekoga, ki hujša, ni boljšega od negativnih kalorij. Kaj pa o njih pravi znanost?

ALI PA ... Skrbite za vitko postavo? 6 kaloričnih živil, ki se jim kljub temu ne bi smeli odrekati

Priporočamo tudi: To se bo zgodilo, če boste nehali uživati mleko in mlečne izdelke (negativni in pozitivni vplivi)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)