Stroka pojasnjuje: Maščoba iz avokada in lososa ne redi

In tudi, zakaj je sladkor zdravju in postavi sovražen.

30.11.2017 ob 6:05

mascobe_micna.jpg

Zadnja desetletja je bilo pogosto slišati: "Jejte maščobe in debeli boste." A vendar vse več novejših raziskav dokazuje, da je ta teorija zmotna.

"O maščobah vemo nekaj. In sicer, da zmerno uživanje teh ne vodi v kopičenje kilogramov. Nasprotno, pripomore lahko celo k izgubi odvečne teže," pravi Aaron Carroll, profesor pediatrije na univerzi Indiana.

To pomeni, da bi morala imeti živila, kot so kremasti avokado, bogat losos in hrustljavi oreščki redno mesto na vašem jedilniku. In če ste jih zaradi maščobe povsem črtali z njega, je skrajni čas, da jih umestite nazaj.

Priporočila profesor utemeljuje z dognanji znastnvenih del, v katerih so strokovnjaki primerjali vpliv različnih vrst diet na posameznike. Zlasti, kako na težo vpliva prehrana z manj maščobami, manj ogljikovimi hidrati in na drugi strani tista, v kateri je enih ali drugih več. Vedno znova se je izkazalo, da so posamezniki, ki so se strogo odrekali maščobam, težje izgubljali kilograme, prav tako so bili izpostavljeni drugim tveganjem za zdravje. 

Nasprotno pa so tisti, ki so jedli z maščobami bogato hrano, omejili pa so uživanje predelanih ogljikovih hidratov, kot so bela moka, sladkor, riž in podobnih, lažje izgubljali kilograme in bili deležni drugih prednosti za zdravje.

Zdravniki, prehranski strokovnjaki in dietologi so na podlagi tega zaključili, da krivec za kopičenje kilogramov in težave z zdravjem niso maščobe, temveč hrani dodani sladkor in drugi enostavni ogljikovi hidrati.

Pusta hrana ni ključ do vitkosti

Velika analiza, ki jo je letošnjega avgusta povzela publikacija The Lancet in je primerjala več kot 135 000 posameznikov na dieti z manj maščobe oziroma manj ogljikovih hidratov, je pokazala, da je bila prehrana s premalo maščobe pogosto povezana z višjo smrtnostjo zaradi srčne kapi ali drugih srčnih bolezni. Pri ljudeh, ki so uživali hrano z manjšim deležem ogljikovih hidratov, je bilo tveganje za vse te bolezni nižje.

"Smernice zdravega prehranjevanja bi nedvomno morale upoštevati ta dognanja," so zapisali strokovnjaki.

Več sorodnih študiji je prišlo do podobnih rezultatov. "Ena od njih je osem let spremljala zdravje in prehrano 50 000 žensk in postregla z zaključkom, da se pri tistih, ki so uživale hrano s premalo maščobe, ni zmanjšalo tveganje za raka na dojkah, raka debelega črevesja in srčne bolezni. Prav tako niso občutno shujšale," je povedal Carrol.

Telo maščobe potrebuje

Maščobe so potrebne za pravilno sestavo krvi in dobro delovanje mišic. Prav tako so nepogrešljive pri nastajanju celičnih membran in dobrem delovanju živčnih celic. In nenazadnje, brez njih absorpcija nekaterih vitaminov in mineralov v telesu ni mogoča.

Kadar v prehrani maščob primanjkuje, se poveča hrepenenje po sladkorju in drugih enostavnih ogljikovih hidratih, ki so tesno povezani s kopičenjem kilogramov in drugimi negativnimi posledicami za zdravje.

Analiza 50. različnih študiji o dietah in debelosti, katere rezultate je povzela revija Food and Nutrition Research je odkrila, da so tisti, ki so v povprečju zaužili več enostavnih ogljikovih hidratov, pridobili znatno več kilogramov. V nasprotju z onimi, ki so uživali polnozrnate izdelke. Ti so težo lažje izgubljali in ohranjali.

Ena od težav je v tem, da predelani ogljikovi hidrati spodbujajo prenajedanje.
"Veliko lažje je pretiravati s sladkimi pijačami, rafiniranim sladkorjem in visoko predelano hrano. Njim se preprosto ni mogoče upreti, hkrati zaloge energije, ki jih telo z njimi dobi, hitro poidejo," je povedala Cara Anselmo, prehranska strokovnjakinja iz centra za raziskovanje raka Sloan-Kettering iz New Yorka.

 

Jejte ribe, avokado in oreščke

Seveda gre ob tem poudariti, da so nekatere maščobe zdravju prijaznejše, od drugih.
V namen nedavno izvedene raziskave, ki jo povzema Journal of the American Medical Association, so strokovnjaki preizkušali, kako se telo odzove na zalogaje enakega števila kalorij iz nasičenih in nenasičenih maščob.

Odkrili so povezavo med uživanjem nenasičenih maščob in številnimi prednostnimi za zdravje, med drugim znižujejo tveganje za pogosto usodna obolenja, kot so bolezni srca in nevrodegenerativne bolezni.

"Vse maščobe po strukturi niso enake," je za New York Times povedal profesor z univerze Harvard Frank B. Hu. "Uživati bi morali več tistih iz rib, avokada, semen, raslinskih olj, oreščkov in na drugi strani manj nasičenih živalskih maščob."

Kot so zapisali tudi v blogu Medicinske šole Harvard, se zdrave, nenasičene maščobe zastopane v oreščkih, ribah, avokadu, olivnem olju. Te bi morale biti redno na jedilniku. Dosledno bi se morali izogibati trans maščobam, nenasičene maščobe, ki so prisotne v mleku in mesu, pa so nekje vmes.

In povedano na kratko: zaradi uživanja maščob se ne boste zredili. Te naj zavzemajo od 15 do 20 odstotkov dnevno zaužitih kalorij. Boste pa kilograme hitro pridobivali s sladkorjem in drugimi enostavnimi ogljikovimi hidrati. 

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)