Ste ves čas lačni? To so (najbolj verjetni) razlogi za to.

Na apetit vplivajo tudi dejavniki, ki jih večina z njim ne bi povezala, prav v njih pa se morda skriva odgovor na vprašanje, zakaj ste vedno lačni.

30.3.2019 ob 5:01

zenska_ki_je_pico_micna.jpg

Dobre pol ure po obroku vam že kruli v želodcu in v predalu ali torbici iščete nekaj, s čimer bi hitro potešili lakoto. Ta se zdi nepremagljiva in vi se sprašujete, zakaj je nikakor ne morete premagati. Razlogi za to so različni (nekateri res nenavadni), najbolj verjetne pa niza Huffington post.

Kriva je lahko opojna kapljica

"Alkohol možgane spodbudi k temu, da zaznajo občutke lakote, čeprav ste ravno jedli," na povezavo med opojnimi pijačami in apetitom opozarja prehranska strokovnjakinja Suzanne Dixon in dodaja, da možgani telesu tedaj, ko zaužijete dovolj hrane, pošljejo sporočilo, da je organizem sit. Alkohol pa jih pretenta in telesu začno pošiljati napačne znake: da potrebuje energijo in kalorije, čeprav to v resnici ne drži.

"Zato priporočam zmerne količine rujne kapljice, kajti tudi tako je mogoče nadzorovati tek," svetuje strokovnjakinja.


Dehidrirani ste

"Prvo vprašanje, ki ga strankam, ki tožijo, da so vedno lačne zastavim je: koliko vode pijete," svoje izkušnje opisuje prehranska strokovnjakinja Kelli McGrane. Telo po njenih besedah dehidracijo pogosto prepozna kot lakoto in namesto po tekočini, hrepeni po hrani.

Če se vam zdi, da je za nov zalogaj po obroku še prezgodaj, popijte kozarec vode in počakajte 15 do 20 minut. V kolikor bo občutek lakote izginil, ste bili v resnici žejni in ne lačni, kot se vam je sprva dozdevalo.

voda_kozarec_plastenka_micna.jpg

Sledite prestrogi dieti

Bodite pozorni na to, kakšna je vaša prehrana. Diete, s katerimi zaužijete premalo kalorij, hitro vodijo v konstantno lakoto ter izčrpanost. Prav tako stroge diete slabo vplivajo na presnovo, še eno negativno točko pretiranega omejevanje izpostavlja McGranejeva.

Najbolj problematične so tiste, ki iz jedilnika povsem črtajo določene skupine živil. Po njih telo dobesedno hrepeni in na določeni točki se jim ni več mogoče upreti.

Strogi, restriktivni režimi prehranjevanja nikoli niso rešitev. Tudi v prid obvladovanja teka ne.


Premalo spite

Če nikakor ne morete prenehati misliti na hrano, se za tem kaj lahko skriva pomanjkanje spanja. Po besedah osebne trenerke Callie Exas se zaradi preskope količine spanja v telesu hormon leptin, ki zagotavlja občutke sitosti, umakne hormonu grelinu, ki prebudi željo po hrani:

"Že samo ena noč, v kateri počivate prekratek čas, vpliva na ravnovesje teh dveh hormonov in velikokrat onemogoča nadzorovanje teka."

zenska_pizama_spalna_maska_postelja_micna.jpg

Izpuščate zajtrk

Čeprav se glede zajtrka pogosto krešejo menja, se večina prehranskih strokovnjakov strinja, da je ta najpomembnejši dnevni obrok. Luiza Petre, kardiologinja iz New Yorka pojasnjuje, da primeren jutranji obrok pomaga nadzorovati tek popoldne in zvečer.

"Izpuščanje zajtrka lahko vodi v želodčne krče, prav tako je krivo za prigrizke, ki zadišijo preko dneva. Seveda ni dovolj, da jeste zajtrk, pomembno je, kako je ta sestavljen: večinoma naj bo iz beljakovin, ki dolgo zadržujejo sitost in pomagajo pri nadzorovanju lakote pred ter tudi še po kosilu."


Pod stresom ste

Saj veste, kako gre: kadar imate občutek, da se nad vami zgrinjajo oblaki ali po napornem dnevu, tako prija tablica čokolade ali vrečka čipsa. Nutricionistka Ysabel Montemayor pojasnjuje, zakaj je temu tako:

"Stres v telesu povzroča sproščanje kortizola, ta je kriv za neustavljivo lakoto ter željo po predvsem nezdravih prigrizkih, ob katerih se temni občutki za trenutek umaknejo, a na dolgi rok ne predstavljajo rešitve. Ta se skriva v obvladovanju stresa in napetosti."

zenska_stres_hrana_krofi_kavc_micna.jpg

Uživate napačne ogljikove hidrate

Predelani ogljikovi hidrati, katerih vir so bel kruh, testenine, pecivo, sladke pijače in podobna živila, res hitro nasitijo, a na dolgi rok vodijo v še večjo lakoto.

"Pod njihovim vplivom sladkor v krvi naglo naraste, prav tako naglo pa tudi pade, posledično pade energija in telo hrepeni po novem zalogaju," pojasnjuje gastroenterologinja Samantha Nazareth.

Zato priporoča sestavljene ogljikove hidrate, ki v telesu počasi sproščajo energijo in ne povzročajo napadov lakote.


Ne jeste telesni aktivnosti primerno

Pri obvladovanju lakote je pomembno razmerje med zaužito in porabljeno energijo, opozarja prehranska strokovnjakinja Erika Hoffmaste in dodaja, da je večina prepričana, da bo shujšala in telo oblikovala s filozofijo jej čim manj in gibaj se čim več, a prav s tem stori več škode, kot koristi, saj prevelik primanjkljaj energije vodi v izčrpanost telesa, ki se pred tem skuša zavarovati tako, da z lakoto opozarja na nepravo razmerje med vnosom in porabo kalorij.

zenska_vadba_utezi_telovadnica_micna.jpg

Niste pozorni na to, kaj jeste

Saj poznate: preden se usedete pred televizijo, odprete vrečko čipsa, med reklamami skočite po kekse in nato še po čokolado ter sploh niste pozorni na to, kaj in koliko pojeste, pogost prizor niza Hoffmasterjeva in dodaja, da tudi med obroki mnogi niso pozorni na to, kaj roma v njihova usta, saj jedo hitro, mimogrede, s tem pa nehote spodbujajo svoj tek.

Njeno priporočilo je preprosto: ko jeste, se posvečajte samo jedi. Tako ne samo, da je boste pojedli manj, saj boste zaznali sporočila možganov, ki telesu pošiljajo signale, da je hrane dovolj, hkrati boste dlje siti in lažje boste premagali željo po sendviču, ki bi ga najraje pospravili kar za računalnikom.


Ne uživate ključnih hranljivih snovi

Montemayorjeva opozarja, da je neustavljivo lakoto največkrat mogoče pripisati preskopemu odmerku beljakovin, vlaknin in zdravih maščob v prehrani.

"Vsi ti dolgo zadržujejo sitost in preprečujejo napade lakote. Zato je pomembno, da z obroki zaužijete primerno količino vseh. Ne pozabite na pusto meso, stročnice, zelenjavo, mastne ribe in podobne, ki ne le, da jih organizem potrebuje za energijo in delovanje, temveč boste prav po njihovi zaslugi tudi lažje nadzorovali tek."

hrana_kroznik_obrok_zdrav_zelenjava_meso_micna.jpg

Lahko so kriva zdravila

Nekatera zdravila, zlasti steroidi in antidepresivi vplivajo na apetit. Če menite, da so za vaše težave kriva predpisana zdravila, se posvetujte z zdravnikom. V kolikor zamenjava ni mogoča, ozavestite občutke in jejte res zgolj takrat, ko ste lačni in ne tedaj, ko si določene hrane samo močno želite.


Morda vas izdaja zdravje

V sicer redkih primerih so za neustavljivo lakoto kriva zdravstvena stanja, kot denimo hipertiroza, nediabetična hipoglikemija, sladkorna bolezen.

V kolikor ne najdete pravega odgovora na vprašanje, zakaj ste vedno lačni in kljub velikim količinam hrane izgubljate kilograme, se obrnite na svojega zdravnika, ki bo prepoznal in s pravimi postopki odpravil srž težave.

zdravnica_zenska_pogovor_micna.jpg

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)