Sedem živil, ki škodujejo in šest takšnih, ki koristijo prebavi

Ni vseeno, kaj si privoščite za zajtrk, kosilo ali večerjo.

3.8.2017 ob 5:00

prebava.jpg

So živila, ki na prebavo vplivajo pozitivno in takšna, ki ovirajo delovanje črevesja, kar vodi v napihnjenost, pekočo zgago in težave z odvajanjem blata. Poglejte, katera skozi prebavila potujejo hitro in katera lahko zlasti v kombinaciji s pretežno sedečim načinom življenja privedejo do neprijetnih posledic.

Več koristnih namigov vas čaka na Facebooku. 

Živila, ki prebavi niso ravno prijazna

Čili paprike

Zaradi pekočega okusa lahko razdražijo požiralnik in povzročijo pekočo zgago, kar predstavlja največ težav za posameznike s sindromom razdražljivega črevesja in tiste, ki jih pesti kronična zgaga.

PREBERITE še // Idealna ura, ko bi morali na veliko potrebo

Mleko

Kalciji je v prehrani nepogrešljiv in najlažje ga je telesu dovajati z uživanjem mleka ter mlečnih izdelkov. A vendar prav ti pri vseh, ki trpijo zaradi netolerance na laktozo, povzročijo diarejo, napihnjenost, pline in krče. Preobčutljivost na laktozo je dokaj pogosta in se pojavlja pri posameznikih, ki v telesu nimajo dovolj laktaze, encima, ki razgrajuje omenjeni mlečni sladkor.

Alkohol

Sprošča telo, s tem pa tudi mišico zapiralko na požiralniku, kar vodi do spahovanja in pekoče zgage. Prav tako lahko alkohol privede do vnetja želodčne sluznice, ovira delovanje določenih encimov v prebavilih in preprečuje absorpcijo nekaterih hranljivih snovi. Ob tem pretiravanje z alkoholom neredko povzroči bruhanje ter krče v želodcu.

Jagodičevje in semena

Ta so zdrava, a plodovi z drobnimi peškami in semena lahko predstavljajo težavo za posameznike z divertikulitisom. Gre za vnetje ali okužbo majhnih žepkov, ki pri nekaterih nastanejo na steni debelega črevesja. Teorija, da semena, ki potujejo skozi prebavila, lahko izzovejo poškodbe in s tem vnetja žepkov, sicer ni povsem dokazana, v kolikor pa opažate, da semena denimo sončnic, buč ali drobne peške jagod in borovnic dražijo vaša prebavila, se jim raje izogibajte.

Čokolada

Več študij je dokazalo, da ni prijazna do tistih, ki imajo težave z razdražljivim črevesjem in s kroničnim zaprtjem. Težave ne predstavlja samo čokolada, temveč tudi mleko, ki je pogosto prisotno v čokoladnih sladicah.

PREBERITE še // Recept: Probiotična limonada 

Kava, čaj in gazirane pijače

Ne samo, da pretirano sproščajo mišico zapiralko na požiralniku in dražijo črevesno sluznico, delujejo tudi kot diuretik, kar vodi v dehidracijo in želodčne krče.

Koruza

Bogata je z vlakninami, a vsebuje tudi celulozo, ki je težje prebavljiva. V kolikor kuhano ali pečeno koruzo dobro prežvečite, najbrž ne boste imeli težav, če pa pri tem ne boste temeljiti, lahko sladkanje z njo izzove pline in bolečine v trebuhu.

Prebavilom prijazna živila

Jogurt

Zaradi vsebnosti probiotičnih bakterij v črevesju pomaga pri vzpostavitvi zdrave bakterijske flore, s čimer pripomore k dobri prebavi. V kolikor zaradi netolerance na laktozo mlečnih izdelkov ne uživate, izberite tistega, brez laktoze.

Kislo zelje

Še eno živilo z izjemnim probiotičnim učinkom, ki skrbi za dobro prebavo in za pravilno ravnovesje bakterij v črevesju, ter spodbuja izločanje strupov iz telesa.

Ingver

Začimba, ki se že tisočletja uporablja kot naravno zdravilo za premagovanje slabosti, pomaga pri blaženju plinov v črevesju in pri pomanjkanju teka. Vendar ga uživajte previdno. Več kot štirje grami dnevno lahko izzovejo pekočo zgago.

Nemastno meso in ribe

Prebavilom najbolj prijazno meso so perutnina, ribe, nemastno meso, saj ta skozi prebavni sistem potujejo hitreje od mastnih zrezkov. Prav tako omenjeno meso ni povezano s povečanim tveganjem za raka debelega črevesja, kar pa ne velja za rdeče meso in predelane mesnine.

Cela žita

Kruh in testenine iz polnozrnate moke, oves, rjavi riž so odličen izvor vlaknin, ki pomagajo prebavi. Ob tem zadržujejo sitost ter varujejo pred slabim holesterolom.
Če jih niste navajeni, njihovo količino v prehrani povečujte postopoma, sicer lahko privedejo do napihnjenosti in vetrov.

Banane

Normalizirajo delovanje črevesja, zlasti, kadar vas muči slabost. Poleg tega po naporih ali prebavnih težavah, kot sta bruhanje in driska, telesu vračajo izgubljene elektrolite in kalij.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)