Sedem učinkov matcha čaja, ki bi jih morala poznati

Morda te bodo prepričali, da si boš privoščila skodelico na dan.

12.12.2017 ob 8:50

matcha_micna.jpg

Matcha čaj si že dodobra utira pot v lične skodelice, a še vedno nekoliko zaostaja za običajnim zelenim čajem. Če ga še ne poznaš, naj ti povemo, da gre za posebno vrsto zelenega čaja, ki je na voljo v prahu in v katerem neprimerljivo več antioksidantov kot v čaju v lističih.

Prav zato premore številne pozitivne učinke na zdravje ter lepoto in skodelica na dan je več kot dobrodošla. Poglej, kako vpliva na tvoje misli in telo. 

Pomaga ti ostati budna

Ker gre za koncentriran čaj, vsebuje trikrat več kofeina, kot ga zaužiješ s skodelico običajnega zelenega čaja. V njem ga je skoraj toliko, kot v skodelici kave, zato se zvečer pred spanjem res ni pametno razvajati z njim.

A kot zatrjujejo strokovnjaki, 300 do 400 miligramov kofeina znatno pripomore k zbranosti, budnosti in koncentraciji in če nisi preobčutljiva na kofein, si zjutraj namesto običajnega zelenega, privošči skodelico matcha čaja.

Spodbuja presnovo

Res je, učinek ni dokaj opazen in prav tako ne traja dolgo, a vendar je kar nekaj manjših raziskav uživanje matcha čaja povezalo s hitrejšo presnovo. Kot so zapisali strokovnjaki, kombinacija kofeina in antioksidantov lahko spodbudno vpliva na metabolizem.

Spodbuja hujšanje

Torej: če obožuješ sladke sokove in druge sladke pijače, boš s tem, ko jih boš zamenjala z matcha čajem, sebi storila veliko uslugo. Če boš sladke napitke nadomestila nesladkanimi, se bo to nedvomno poznalo na tehtnici. Pa vendar: v kolikor že pridno srebaš vodo ter čaja in kave ne sladkaš, boš morala za svojo postavo storiti malo več, kot zgolj spremeniti način hidratacije.

Pozitivno vpliva na krvni sladkor

Skodelica čaja brez sladkorja je nedvomno pametna izbira. Zaradi bogastva antioksidantov matcha čaj pozitivno vpliva na krvni sladkor. Izogibaj pa se izdelkom, ki jim je ta čaj dodan in so na voljo na trgovskih policah: sladki sokovi, peciva, jogurti, sladoled in podobni. V teh je velikokrat veliko sladkorja, vpliva katerega tudi matcha čaj ne bo mogel izničiti.

Znižuje tveganje za nekatere oblike raka

Antioksidanti, prisotni v matcha čaju, so močni zavezniki v zaščiti pred rakom. Vendar le, če temu v prid prilagodiš tudi drugo hrano in splošen življenski slog. Nalivanje z matcho ob nezdravem načinu življenja pač ne bo pomagalo.

Znižuje tveganje za srčne bolezni

Študije kažejo, da je pri ljudeh, ki dnevno uživajo nesladkane prave čaje, nižje tveganje za srčno žilne bolezni. Prav tako vsi pravi čaji, tudi matcha, znižujejo tveganje za druge kronične bolezni, kot sta diabetes in debelost. Torej: skodelica na dan.

Varuje pred staranjem

Ne samo, da spodbuja presnovo, v njem prisotni katehini zavirajo delovanje prostih radikalov in s tem blažijo spremembe na koži, ki jih prinašajo leta. A vendar vedi, da samo eno živilo ne bo preprečilo nastanek gub na tvojem čelu. Ob zdravem življenjskem slogu pa je prav matcha lahko učinkovita pomoč za ohranjanje mladostnega videza.

In za konec

Matcha čaj naj bo nesladkan, z njim enkrat na dan nadomesti druge pijače in tako premagaj številne težave. A s količino ne pretiravaj. Naj bo del zdravega življenjskega sloga, ne pa tvoje edino orožje. Res je tudi, da ima matcha čaj dokaj izrazit okus in morda ti ne bo všeč. Nič hudega, tudi drugi pravi čaji imajo na tvoje telo podoben, le nekoliko blažji vpliv.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)