Sedem številk, ki zgovorno pričajo o vašem zdravju

Med njimi ni telesne teže in števila kalorij.

10.10.2017 ob 4:55

stevilke.jpg

Ljudje štejemo vse. Od kalorij, do korakov. Vendar se, ko gre za zdravje, praviloma opiramo zgolj na eno število: na tisto, ki ga pokaže tehtnica. S tem, ko se o njem največ govori, je globoko zakoreninjeno prepričanje, da je prav to najbolj jasen dokaz zdravja.

A to ne bo držalo. Tega v veliko večji meri nakazujejo druge vrednosti. Kateri so zgovornejši pokazatelji tega, kako zdravi vresnici ste, za Insider nizata prehranska strokovnjakinja Malina Linkas Malkani in splošna zdravnica ter svetovalka za dobro počutje Nesochi Okeke-Igbokwe. Takole pravita:

Obseg pasu

Obe strokovnjakinji se strinjata, da obseg pasu posameznika veliko več pove o njegovem splošnem zdravju, kot število kilogramov. Okeke-Igbokwe ob tem poudarja, da je prav na podlagi tega mogoče določiti tveganje za številne resne težave z zdravjem, med drugim za možgansko kap, spalno apneo in bolezni srca.

Obseg pasu namreč nakazuje na količino vicseralne maščobe. Gre za maščobo, ki se kopiči na trebuhu in na notranjih organih ter ovira njihovo delovanje. Zato pozabite na tehtnico in v roke vzemite meter.

Priporočljiv obseg pasu je odvisen od spola. Pri ženskah je zdravje ogroženo, v kolikor znaša več kot 80 centimetrov. Pri moških ogroža zdravje vrednost nad 94 centimetrov, izmerjena nekje v višini popka.

Kozarci vode

Malkanijeva svoje stranke vedno opozarja na pomen pravilne hidratacije: "Le optimalno navlaženo telo lahko brezhibno opravlja vse svoje naloge. Res je, da velja, da bi morali na dan zaužiti osem kozarcev vode, vendar je količina, ki jo telo potrebuje, odvisna od številnih dejavnikov.

Med drugim starosti, spola, fizične aktivnosti," pravi strokovnjakinja, ki svojim strankam namesto določenega števila kozarcev vode priporoča, naj opazujejo svoj urin. Ta bi moral biti svetlo rumene barve, v kolikor je temnejši in močnejšega vonja, tekočine zaužijete premalo.

Krvni tlak

Vrednost krvnega tlaka je še eno število, ki mu je treba posvečati pozornost.

Zakaj, pojasnjuje Okeke-Igbokwa: "Kadar visok krvni tlak ni nadzorovan, lahko vodi v resna srčna obolenja, med drugim srčno kap, prav tako se ob njem poveča tveganje za aterosklerozo. Kronično povišan krvni tlak negativno vpliva na celotno ožilje in srce. Zato je pomembno, da ostaja v priporočenih vrednosti. Res je sicer, da ga ni treba preverjati vsak dan, a vendar je temu številu treba namenjati več pozornosti, kot meni večina."

Količina zaužite zelenjave

Kar zadeva prehrane, Malkanijeva meni, da je največjo pozornost treba nameniti številu, ki označuje, koliko sadja in zelenjave si posameznik privošči na dan.

Uživanje plodov narave pisanih barv je en ključnih pozitivnih dejavnikov, saj njihova barvila vsebujejo močne antioksidante, ki skrbijo za vsesplošno zdravje in varujejo pred oksidativnim stresom.

"Splošno pravilo se nekako glasi: čim več sveže zelenjave in sadja z manjšim deležem škroba, tem bolje. Kajti sadje in zelenjava telesu dovajata številne hranljive snovi. Pomembno je, da je hrana tudi s tega vidika pestra in raznolika."

Raven holesterola

Okeke-Igbokwova opozarja na pravilno raven holesterola v krvi. Natančno vrednost tega lahko s testi določi le zdravnik, ki bo izdal natančna priporočila o ohranjanju ali zniževanju vrednosti krvne maščobe.

"Dobro je vedeti, kolikšno količino dobrega in slabega holesterola imate v krvi in katere so priporočljive vrednosti. Po 20. letu starosti bi morali vrednost tega preverjati vsakih pet let. Če so dejavniki tveganja za povišanega pri vas prisotni, tudi večkrat. Kajti prav to število je še eno tistih, ki nakazuje na tveganje za srčne bolezni."

Število korakov oziroma fizična aktivnost

Fizična aktivnost je ključnega pomena za zdravje kosti, za zniževanje tveganja za sladkorno bolezen tipa dve, pozitivno pa vpliva tudi na razpoloženje. Ne glede na to, kakšno vadbo boste izbrali, pomembno je, da se zavedate njenega pomena in da ji vsak dan namenite nekaj trenutkov, meni Okeke-Igbokwa.

Študije kažejo, da bi za boljše zdravje morali telesni aktivnosti nameniti od 20 minut do pol ure dnevno. Sicer pa velja: čim več, tem bolje. Kot telovadba štejejo tudi hišna opravila in dela na vrtu. Pomembneje, kot koliko korakov v tem času opravite je, da se vsaj nekoliko pospešita dihanje in srčni utrip.

Ure spanja

Splošno priporočilo velja: od osem do devet ur spanja na noč. V kolikor se boste prikrajšali za spanec, boste povečali tveganje za številna kronična obolenja. Pomanjkanje spanca je namreč povezano s povišanim krvnim tlakom, sladkorno boleznijo in srčnimi boleznimi. Prav tako negativno vpliva na dolžino življenja.

Kombinacija vseh teh dejavnikov je torej tista, ki zagotavlja natančen vpogled v zdravje posameznika, zato bi vsem omenjenim morali namenjati dovolj pozornosti. To nedvomno nakazuje, da skrbi za brezhibno delovanje organizma ni mogoče skrčiti zgolj v eno številko. Tisto, na tehtnici namreč.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)