Sedem korakov do boljšega spanca

Brez štetja ovac.

18.12.2016 ob 6:10

shutterstock_295078289.jpg

Če kljub temu, da zvečer utrujeni ležete k počitku, spanca ni in ni, si poglejte sedem preprostih korakov, ob katerih se boste zagotovo dodobra naspali, ne da bi pred tem morali prešteti na tisoče belih ovčk.

Več namigov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku.

Večerjo pojejte prej

Osnovno pravilo se glasi, naj bo zadnji dnevni obrok vsaj tri ure pred počitkom. Če boste jedli kasneje, si privoščite lažjo hrano, s čim manj maščob. Sir torej ne bo najboljša ideja.

Priskrbite si melatonin

Če vas muči nespečnost, je nivo melatonina, hormona, ki nadzoruje ritem spanja, v vašem organizmu nizek. Pomagate si lahko z nadomestki prehrane, ki povečajo njegovo količino v telesu, še bolje pa bo, če si ga boste zagotovili s pravim izborom živil za večerjo. V rjavem rižu, ovsenih kosmičih, koruzi ter tudi bananah ga veliko.

Zvečer zatemnite luči

Svetloba zavira nastajanje melatonina in če je vaš dom znatno razsvetljen, bodo močne luči odgnale spanec. Na drugi strani ga bo nežna, pridušena svetloba priklicala.

Po osmi zvečer nič več televizije

Zagotovo ste že slišali veliko o modri svetlobi, ki sije iz zaslonov telefonov, tablic in podobnih naprav, ter ovira dober nočni počitek, saj znatno stimulira možgane. Prav tako ima nanje slab vpliv stres, ki ga kaj lahko spodbuja gledanje televizijskih vsebin (da, tudi dnevne informativne oddaje pri tem niso izvzete).

Naj kopalnica ne bo presvetla

Seveda ne priporočamo, da bi po njej hodili v temi. A če boste tedaj, ko jo boste zvečer še zadnjič obiskali, prižgali močno luč, bo spanec kaj lahko prišel kasneje. Vsaj eno svetilo v kopalnici naj zato oddaja  z mehko, čim nežnejšo svetlobo. Prav tega prižigajte zvečer.

shutterstock_276465491.jpg

Pomagajte si z meditacijo

Pomirjujoči zvoki, kot so tisti valov morja ali slapov, so izjemno blagodejni in hitro prikličejo spanec. Lahko si zavrtite tudi malo nežne glasbe in na svoji avdio napravi nastavite čas za avtomatski izklop. Kajti ob njej boste zagotovo zaspali, preden se bodo melodije izpele.

Privoščite si kozarček pri večerji

Alkohol res lahko kvarno vpliva na spalni ritem. A če si boste pri večerji privoščili kozarček ali dva rdečega, bo metabolizem zanju poskrbel pred spanjem, sproščujoč učinek pa bo tedaj, ko se boste zakopali v odeje, še vedno prisoten.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)