Osem zdravniških pregledov, ki jih mora opraviti vsaka ženska

Umestite jih na svoj urnik.

11.7.2017 ob 7:00

pregledi.jpg

Na preventivne zdravniške preglede večina hitro pozabi, a prav ti so včasih življenjskega pomena. Zato: tako kot načrtujete obisk frizerja, kozmetičarke in kina, bi morali v svoj rokovnik umestiti tudi preventivne preglede pri splošnem zdravniku ali specialistu. Zlasti sledečih osem.

Več koristnih informaciji najdete na Facebooku.  

Merjenje holesterola v krvi

Zakaj? Povišana količina slabega holesterola v krvi povečuje tveganje za srčno žilna obolenja ter možgansko ali srčno kap. Povišan holesterol je lahko gensko pogojen ali gre za posledico nezdravega načina življenja, kajenja, debelosti. Prisoten je lahko tudi pri tistih, ki s kilogrami sicer nimajo težav.

Kako pogosto? Povišan holesterol je mogoče pravočasno odkriti zgolj s testi krvi, ki bi jih morali opravljati vsakih pet let.

Bodite pozorne na svoje črevesje

Zakaj? V kolikor menite, da imate simptome celiakije, ste alergični na gluten, opažate simptome razdražljivega črevesja, ste pogosto utrujeni ali kljub primerni količini hrane izgubljate kilograme, o tem obvestite zdravnika. Če je v vaši družinski anamnezi prisoten sindrom razdražljivega črevesja, pri zdravniku opravite test ne glede na to, da simptomov nimate.

Kako pogosto? Če je katera koli težava odkrita, je teste dovolj opraviti enkrat in nato slediti smernicam diagnozi primerne prehrane.

PREBERITE še // Izogibanje glutenu je za večino nesmiselno in celo škodljivo

Bris materničnega vratu

Zakaj? Z njim je mogoče odkriti spremembe v celicah materničnega vratu, ki, v kolikor ostanejo spregledane, lahko napredujejo v raka na temu organu. Pravočasno odkrivanje in zdravljenje celičnih sprememb v 75. odstotkih primerov prepreči omenjeno maligno obolenje.

Kako pogosto? Ženske v starosti od 25 do 49 let bi morale teste opravljati vsaka tri leta. Ženske, mlajše od 25 let, ki imajo boleč spolni odnos, bi o tem morale obvestiti svojega ginekologa. Najboljši čas za obisk pri njem je na sredini menstrualnega ciklusa.

PREBERITE še // Pet ginekologov iskreno o tem, kaj si mislijo o pacientkah

Pregled pigmentnih madežev

Zakaj? Z zgodnjim odkrivanjem nepravilnosti teh je mogoče preprečiti kožnega raka. Samopregled bi morali vršiti vsake tri mesece. Pri tem velja pozornost namenjati vsem asimetričnim madežem, tistim, katerih rob ni raven temveč je nepravilen in nazobčan, spremembam barve znamenj, premeru teh (je večje, od sedmih milimetrov?) in vsem morebitnim spremembam. V kolikor jih opazite, o njih takoj obvestite zdravnika.

Merjenje sladkorja v krvi

Zakaj? Zlasti, v kolikor so prisotni nekateri simptomi: pogosto opravljanje male potrebe, občutek žeje, nepojasnjena izguba kilogramov in utrujenost, pri zdravniku opravite test, ki bo potrdil ali ovrgel možnost, da imate v krvi preveč sladkorja.

Kako pogosto? Sladkorna bolezen se lahko pojavi v katerem koli obdobju življenja, če izrazitih simptomov ni, testi niso potrebni, v kolikor se pojavijo, jih opravite v čim krajšem možnem času.

Test za spolno prenosljive bolezni

Zakaj? Spolno aktivne ženske se morajo redno testirati glede spolno prenosljivih bolezni, saj mnoge od njih nimajo izrazitih simptomov, ob ne zdravljenju pa pustijo trajne posledice.

Kako pogosto? Če pogosto menjavate partnerje, vsak mesec. Če ste v monogamnem odnosu, naj bi teste oba partnerja opravila na začetku zveze. V kolikor opazite neobičajen izcedek, nelagodje, bolečine, pritisk v trebuhu ali simptome, podobne gripi, se oglasite pri zdravniku.

Pregled dojk

Zakaj? Dojke se med ciklusom spreminjajo, če pa so te spremembe nepojasnjene in neobičajne, obiščite zdravnika.

Kako pogosto? Sami jih pregledujte redno, enkrat mesečno tedaj, ko so najmanj napete in občutljive. Mamografija pri mlajših ženskah, ki nimajo nobenih težav in pri katerih rak dojk v družini ni prisoten, ni priporočljiva, saj zaradi gostote dojk in visokega odstotka žleznih tkiv ni mogoče odkriti zgodnjih rakastih sprememb. Po 50. letu starosti so pregledi priporočljivi vsaki dve leti.

Nadzor krvnega tlaka

Zakaj? Visok krvni tlak je upravičeno imenovan tihi ubijalec, saj znatno obremeni srce in ožilje. Zlasti, če je prisoten v družini, imate previsoko težo ali pijete veliko alkohola, ga redno preverjajte in uravnavajte s primernim načinom življenja.

Kako pogosto? Vsakih pet let ali pogosteje, če vas pogosto spremljajo slabost, vrtoglavica in zamegljen vid.

Avtorica: M. FL
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)