Osem dokazov, da je dobro jesti mango

Pametno ga je imeti doma.

31.8.2017 ob 4:50

micna_mango_ThinkstockPhotos-657720882.jpg

Mango vsebuje pisano paleto hranljivih snovi. Ne samo, da so v njem bogato zastopani vitamini in minerali, tu so še za zdravje obvezne vlaknine, odličen okus in ob tem le malo kalorij. Poglejte nekaj najboljših razlogov, zakaj si z njim večkrat popestriti jedilnik.

Več zanimivosti vas čaka na Facebooku. 

Krepi in varuje odpornost

Med množico v njem prisotnih vitaminov, med katerimi so v največji meri zastopani vitamini E, B6, B5, sta tu še vitamin C in cink, glavna zaveznika močnega ter zdravega imunskega sistema.

Preprečuje rast malignih celic

Zaradi visoke količine vitaminov in antioksidantov je mango odličen sadež v zaščiti pred malignimi obolenji. Predvsem učinkovit je pri preprečevanju raka debelega črevesja in dojke.

Sledeče je dokazala študija univerze Teksas, med katero so znanstveniki preučevali vpliv ekstrakta manga na celice raka debelega črevesja, dojk, pljuč in prostate.

Zaradi v njem prisotnih polifenolov je omenjen ekstrakt zaviralno vplival na vse maligne celice, zlasti pa na tiste, ki so odgovorne za tumorje debelega črevesja in dojk.

PREBERITE še // 20 minut za sladico: Lahke mangove tortice

Premaguje prebavne težave

Bogat je z dietnimi vlakninami, zato je priporočljiv pri zaprtju ali upočasnjeni prebavi. Tu so še v njem zastopani prebavni encimi, ki pomagajo pri pretiranemu sproščanju želodčne kisline.

Izboljšuje možganske funkcije

V njem je veliko vitamina B6, ki je med drugim odgovoren za pravilno delovanje živčnega sistema in možganov. Omenjeni vitamin prav tako spodbuja nastajanje nevrotransmitorjev v možganih, ki so odgovorni za dober spanec in pozitivno vplivajo na razpoloženje. Aminokislina glutamin iz manga krepi koncentracijo ter pozitivno vpliva na spomin.

mango.jpg

Pomaga pri anemiji

Zaradi visokega odmerka železa je dober za vse, ki imajo težave z anemijo. Zlasti za nosečnice in ženske v menopavzi.

Varuje kožo

Vitamin C iz manga med drugim pripomore do lepe in zdrave polti. Predvsem je ta sadež priporočljiv za vse, ki imajo težave z mozolji. Po umivanju obraza nanj nanesite svež mangov sok, počakajte deset minut ter kožo sperite. Po negi bo polt čista, mehka in sijoča.

Za boljši seks

Vitamin E v mangu pripomore k ravnovesju spolnih hormonov in tako pozitivno vpliva na spolni nagon moških in žensk.

Proti sladkorni bolezni

Nedavna študija je pokazala, da se je pri testnih živalih, ki so 12 tednov vsak dan uživale deset gramov manga, v krvi znižala količina sladkorja. Ta odkritja bi lahko vsem, ki jih pesti sladkorna bolezen, pomagala pri nadzorovanju glukoze v krvi.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)