Prava hrana za vašo kožo

Vsako težavo s poltjo omili prava hrana.

16.11.2016 ob 12:55

koza_shutterstock_305487857.jpg

Hrana, ki jo uživate, je za zdravo kožo še celo pomembnejša, kot različni negovalni izdelki. "Zdrava in lepa polt je odraz pravega goriva," pravi kozmetičarka Liz Earle in niza nekaj živil, ki lahko odpravijo takšne in drugačne težave s kožo. Nedvomno jih gre upoštevati.

Več koristnih namigov poiščite na Facebooku.

Drobne gubice

Centralno ogrevanje, ki prežene jesenski mraz, znatno izsuši polt, na suhi pa so gubice izrazitejše in zato hitreje opazne. Zakriti jih je mogoče z zdravimi ter koži prijaznimi maščobami, ki so v velikem odstotku prisotne v lanenih semenih. Vsak dan jih žlico dodajte vašemu priljubljenemu smoothiju ali v juhe in solate. Enak učinek bo imelo tudi laneno ali olje oljne repice, s katerima začinite prikuhe in solate.

--> Preberite še: Zemljevid na obrazu kaže, da je čas za akcijo!

Mastno T področje

Kadar so težave s kožo na tako imenovanem T področju izrazite, se čim dosledneje izogibajte sladkorju ter večkrat posegajte po hrani, ki na telo deluje alkalno. Med drugim po špargljih, zeleni, endiviji ter drugi zeleni zelenjavi, po fižolu, svežih začimbah, avokadu, sveži grenivki, limoni, limeti. Če boste v svojo prehrano vključili več alkalnih živil, bo koža na čelu, nosu in bradi hitro čistejša ter že na pogled bolj zdrava.

--> Preberite še: Slaba in še slabša hrana za vašo kožo

Temni podočnjaki

Prvi korak k njihovi odpravi je uživane zadostne količine tekočine. Kar pomeni vsaj liter in pol vode na dan. Earle prav tako priporoča s kalijem in magnezijem bogata živila. Sem sodi zelena zelenjava, kot so blitva, zelje in ohrovt, skupaj z jesenskimi bučami, bananami, sladkim krompirjem (z olupkom), citrusi in papajo.

--> Preberite še: Odlični načini za premagovanje podočnjakov

Zabuhel obraz

Če imate in zatečen obraz, vaše telo zadržuje preveč tekočine. Torej na jedilnik umestite živila z diuretičnim učinkom. Koromač, peteršilj, česen, cimet, zelena, kumare, radič so odlična rešitev.

--> Preberite še: Sedem trikov, s pomočjo katerih se boste vedno prebudili sveži

Groba, suha koža

Suha, razdražena in lisasta koža je jasen znak, da v vaši prehrani primanjkuje omega tri maščob. Te so v znatni meri zastopane v ribah severnih morji: losos, tuna, sardine in podobne. Prav tako vam bodo pri tem v pomoč lupinasti plodovi ter laneno in olje oljne repice. Z njima obogatite solate ter omake in kmalu se bo vaša koža vrnila v normalno stanje.

--> Preberite še: Najboljša zimska nega kože

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)