Občutljive in boleče dojke? To so možni vzroki

Občutljive dojke in boleče prsne bradavice so lahko posledica različnih dejavnikov.

29.9.2018 ob 4:07

lepotica_crn_modrcek_postelja.jpg

Vsaka pripadnica nežnejšega spola se prej ali slej sreča z občutljivimi dojkami in bolečimi prsnimi bradavicami. Večina domneva, da je zadeva povezana s hormoni, a ti niso vselej krivi za omenjene tegobe. Kaj vse vpliva na občutljivost dojk in bradavic, pojasnjuje Cosmopolitan.

Hormoni

Najpogostejši razlogi za občutljive dojke in boleče bradavice so hormonske spremembe. Kot je povedal Ram Prasad, estetski kirurg, spolni hormoni pred in med menstruacijo spreminjajo svoje nivoje, na nihanje teh pa se dojke znatno odzovejo: "Povišana raven estrogena povzroča napetost ter povečanje prsi, velikokrat so te občutljive na dotik." 

Če imate menstruacijo ali se ta bliža, razloga za skrb ob bolečih dojkah res nimate.

Nosečnost

Zadeva je povsem razumljiva. "Boleče dojke in občutljive bradavice so eni prvih znakov nosečnosti," pojasnjuje Prasad. Med nosečnostjo so prsi podvržene mnogim spremembam, saj se pripravljajo na dojenje in se odzivajo na spremenjene ravni hormonov.

V kolikor sumite, da pod srcem nosite novo življenje, zato obiščite ginekologa.

Dojenje

Pogosta spremljevalka dojenja je suha in razpokana koža na bradavicah, dobra novica je, da je težave mogoče ublažiti.

"Boleče bradavice so pri ženskah, ki dojijo, pogoste. S primernim vlaženjem z vlažilnimi kremami ter z dosledno higieno pa je mogoče težave ublažiti in jih odpraviti. Četudi teh nimate, ukrepajte preventivno, da se ne bi pojavile," svetuje kirurg.

Vnetje

Če je bolečina trdovratna in dolgotrajna, zanjo pa ni upravičenega razloga, gre lahko za vnetje dojk, tako imenovani mastitis. Ta je res najpogostejši pri doječih mamicah, a tudi druge ženske pred njim niso varne.

V kolikor so dojke na otip trde in vroče, je kaj mogoče vzrok iskati v stanju, za katerega so najbolj dovzetne kadilke, saj dim škoduje tkivom bradavic. Če sumite na omenjeno vnetje, obiščite zdravnika in upoštevajte njegova navodila za zdravljenje.

Draženje

Imate nov, čipkast modrček? Naj bo še tako lep, morda je prav ta kriv za boleče bradavice. Tkanina lahko draži kožo in na njej povzroča poškodbe. Zlasti ob nošenju modrčka iz umetnih tkanin.

Zato se držite bombaža in si za športne aktivnosti omislite kvaliteten športni modrček. Že po nekaj dneh se bo stanje izboljšalo.

Pralni prašek

Tudi pralni prašek, oziroma ostanki tega na tkaninah, ki prihajajo v stik z dojkami in bradavicami, je lahko kriv za težave.

Če se te pojavijo potem, ko začnete uporabljati novo vrsto pralnega praška, ga zamenjajte s starim. Ali izberite katero od manj agresivnih formul.

Kožne težave

Posameznice, dovzetne za kožne težave, se pogosto soočajo z bolečimi bradavicami, zlasti na področju areole.

Če se pri vas pojavljajo ekcemi, dermatitis, luskavica ali alergije na sploh, so ti lahko vzrok težav.

Seks

Zlahka se zgodi, da strasti nekoliko zameglijo razum in previdnost potisnejo na drugo mesto. Bradavice so zato deležne pritiskov, ki na njihovi nežni koži pustijo neljube posledice.

Preveč stiskanja, grizenja, pregrobo masiranje in podobno, lahko povzročijo bolečine. V tem primeru se bodo izginile same. Naslednjič pa bolj nežno.

Rak dojk

Sicer je ta le redko vzrok za boleče dojke in bradavice, vendar možnosti, da je kriv za tegobe, ne gre povsem izključiti.

Kot opozarja Prasad so lahko kožne spremembe na dojkah simptom Pagetove bolezni, ki je povezana z rakom dojk. Biopsija in mamografija pa bosta pregnali vse negotovosti.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: To je lahko vzrok, da vas srbi lasišče (in kako težavo odpraviti) ali pa 7 stvari, s katerimi vsak dan (nevede) škodujete svoji lepoti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)