Nova raziskava dokazuje: mlečni nadomestki se ne morejo kosati z mlekom

Kravje mleko ima višjo prehransko vrednost od mlečnih nadomestkov.

20.9.2018 ob 7:28

mleko_kozarec_klobuk_micna.jpg

Piti mleko ali ne je stalna tema debat. Nekateri trdijo, da jim škoduje, da se je s tem, ko se mu odpovedali, izboljšal videz njihove kože in da imajo več življenjske energije. Drugi glasno zagovarjajo pozitiven vpliv mleka na telo.

Kot kažejo rezultati nove študije kanadske univerze McMaster, ki jih po publikaciji Lancet povzema Insider, pa mleko telesu koristi. Raziskava, v kateri je sodelovalo 36.000 posameznikov, starih od 35 do 70 let iz različnih držav je med drugim pokazala, da uživanje mleka in mlečnih izdelkov znižuje tveganje za srčne bolezni.

Sodelujoči so izpolnjevali vprašalnike o tem, koliko mleka in mlečnih izdelkov zaužijejo dnevno. Pri tistih, ki so si vsak dan privoščili 3,2 mlečna obroka, je bilo tveganje za prezgodnjo smrt ocenjeno na 3,4 odstotke. Pri posameznikih, ki mleka niso uživali, je to znašalo 5,6 odstotkov.

Uživanje mleka in mlečnih izdelkov je bilo prav tako povezano z nižjim tveganjem za srčno žilne bolezni in možgansko kap ne glede na to, ali je šlo za posneto ali polnomastno mleko.

"Naša dognanja podpirajo priporočila o uživanju mleka in mlečnih izdelkov, saj dokazujejo, da so ti zdravju prijazni," je povedal Mahshid Dehghan, profesor na univerzi McMaster in vodja študije.

Sodelujoči so večinoma pili mleko in jedli jogurt. V manjših količinah so jedli sir in maslo, zato učinka teh strokovnjaki niso mogli natančno določiti. Res pa je, da so že predhodne študije dokazale, da je uživanje sira povezano z nižjim tveganjem za bolezni srca.
Zadnje prehranske smernice sicer priporočajo uživanje mlečnih izdelkov z manj maščobe. Na Danskem tako stroka priporoča 500 gramov posnetega mleka dnevno in dve rezini sira z manj maščobe.

Laktoza težave predstavlja le redkim prebivalcem severne Evrope

Obstajajo posamezniki, katerih telo ne prenaša laktoze. Netoleranca na ta sladkor je najpogostejša v vzhodni Aziji, kjer je prisotna pri 90 odstotkih odrasle populacije. Prav tako je pogosta v zahodni Afriki, v Arabskih deželah, Grčiji in južni Italiji.

V državah severne Evrope je veliko redkejša, tam zanjo trpi le nekje pet odstotkov populacije. Strokovnjaki domnevajo, da so zaradi tradicionalnega kmetijstva, živinoreje ter uživanja mleka in mlečnih izdelkov daleč v zgodovini, tamkajšnji prebivalci razvili encim laktazo, ki v prebavilih razgrajuje laktozo.

Nadomestki izpodrivajo mleko

Kljub nizki stopnji netolerance na laktozo so vse priljubljenejši mlečni nadomestki. Deloma zaradi porasta veganstva ter zaradi skrbi za dobrobit živali, nedvomno pa tudi zaradi prepričanja, da so ti telesu prijaznejši od mleka.

Mleko je boljše

A v resnici alternative kravjemu, kot so mandljevo, riževo, sojino in podobna mleka, telesu ne dovajajo enakih hranljivih snovi. Kozarec kravjega mleka ima osemkrat več beljakovin kot nadomestki, številni ti prav tako vsebujejo dodane sladkorje in druge telesu neprijazne snovi. Ob tem običajno mleko vsebuje več fosforja, kalija, vitamina D in pogosto manj kalorij.

Poleg prepričanja, da so nadomestki bolj zdravi, pa o mleku kroži še nekaj mitov, ki jih potrošniki verajmejo in se mu zato izogibajo.

Mit: kravje mleko vsebuje veliko hormonov, ki škodujejo človeškemu zdravju

Resnica: v vseh izdelkih živalskega izvora so prisotni hormoni, kravje mleko ni izjema. Vendar človeški organizem nima primernih receptorjev, ki bi omenjene hormone vezali v telesu in se zato ne absorbirajo. Večina jih v prebavilih razpade in na zdravje ljudi nimajo nobenega vpliva.

Mit: mleko je, preden pride na police, pobeljeno

Resnica: na spletu je mogoče videti objave, kako iz vimen krave priteče rdeče mleko. Zgodi se, da žival zboli za mastitisom. Gre za vnetje mlečnih žlez, posledica česar je v mleku prisotna kri. Mleko takšnih molznic ne pride na prodajne police, dokler žival s primernimi tehnikami ni ozdravljena, mleko, ki ga je mogoče kupiti, pa je belo po naravi.

Mit: kravje mleko povzroča mozolje

Resnica: Ameriška dermatološka akademija ne priporoča izogibanja mleku v namen izboljšanja aknaste kože. Za takšna priporočila ni dovolj dokazov. Obstajajo študije, ki povezujejo pitje mleka z aknami, vendar gre za manjše raziskave, zato rezultate teh ni mogoče posploševati. Izbruhi aken so posledica številnih prehranskih in bioloških dejavnikov in nemogoče je zanje kriviti zgolj mleko in mlečne izdelke.

Sojino mleko najboljši nadomestek

Morda vas vse to ni prepričalo in še vedno prisegate na mlečne nadomestke. Ali ne prenašate laktoze in se zato izogibate kravjemu mleku. V tem primeru izberite sojino, ki je, kot so na podlagi raziskave letošnjega januarja zapisali v publikaciji Journal of Food Science and Technolog, najboljši približek običajnemu, kravjemu mleku.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Za zdravo nožnico: 7 stvari, ki jih morate storiti po seksu ali pa Alergični na alkohol? Ja, tudi to je mogoče in to so najpogostejši simptomi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)