Najboljša hrana za srce

S pomočjo pravih živil poskrbite za svojo neutrudno črpalko.

22.2.2018 ob 6:05

borovnice_micna.jpg

K zdravju srca veliko pripomore zdrav življenjski slog. Dobro vemo, da mu telesna neaktivnost, kajenje, pretiravanje z alkoholom, preslana ter premastna hrana škodujejo. Na drugi strani pa obstajajo živila, ki pripomorejo k njegovemu zdravju.

Oreščki

Nedvomno se uvrščajo med najboljša živila za srce. Vse vrste oreščkov, in teh je res veliko, so bogate z vlakninami, ki zagotavljajo njegovo  zdravje. Tu je še močan antioksidant vitamin E, ki pripomore k zmanjševanju slabega holesterola v krvi ter seveda omega tri maščobe, brez katerih tudi srce ne more dobro delovati.

Avokado

Morda bi si na lestvici zdravih živil za srce zaslužil celo prvo mesto. Če boste z njim pogosto popestrili jedilnik, vam bo to hvaležno. Res je, bogat je z maščobami, a gre za nenasičene maščobne kisline, ki v krvi nižajo količino slabega, LDL in povečujejo nivo dobrega, HDL holesterola. Kako si ga privoščiti? Z njim obogatite sendviče, dodajte ga solatam, uporabite ga kot sestavino za namaze, skratka, možnosti so neskončne in vse so okusne.

Ovsena kaša

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva in ovsena kaša zagotovo sodi med živila, ki so še kako priporočljiva za jutranji zalogaj. Ne samo, ker je hranljiva in s pravimi dodatki okusna, temveč tudi, ker je močna zaveznica zdravega srca. Zaradi v njej prisotnih vlaknin uravnava količino holesterola v krvi ter skrbi za pravilen krvni tlak. 

Temna čokolada

Čokolada za srce! Odlična novica. Seveda to velja za temno čokolado z visokim deležem kakava. V njem prisotni antioksidanti flavonoidi namreč ščitijo pred telesnimi vnetji, nižajo krvni tlak in blažijo tveganje za krvne strdke, s tem pa varujejo pred srčno in možgansko kapjo. Le nikar ne pretiravajte. Košček ali dva na dan bosta povsem dovolj.

Rdeče vino

Je ta seznam sploh lahko še boljši? Ob temni čokoladi je namreč na njem tudi rdeče vino. V njem je prisoten močan antioksidant resveratrol, ki dokazano znižuje tveganje za srčne bolezni. A tako, kot za čokolado, tudi za vino velja: brez pretiravanja. 

Borovnice

En najpogostejših vzrokov za kronična obolenja so vnetni procesi v telesu. Ko gre za srce, so usodna vnetja sten arteriji. Bolj, kot so ta vneta, večje je tveganje za srčno kap. Dobra novica je, da je vnetja mogoče ublažiti. In to s primerno hrano, med katero sodijo borovnice. Drobne, okusne in ljubke jagode so zvezde med jagodičevjem, za kar so zaslužni v njih bogato zastopani antioksidanti, ki varujejo pred vnetnimi procesi.

Soja

Srce potrebuje beljakovine, ne pa tudi slabega holesterola in nasičenih maščob, ki jih občasno spremljajo. Rešitev? Soja. Soja in izdelki iz nje na srce delujejo čudovito. Priporočljivo je izbirati organske izdelke iz te stročnice. Sojino mleko, tofu in podobni vsebujejo veliko zdravih maščob, vitaminov, mineralov in vlaknin ter seveda beljakovin. Soja prav tako pripomore k uravnavanju krvnega tlaka. Če sodite med vegetarijance, se najbrž že zatekate k njej, če imate radi meso, pa je skrajni čas, da jo občasno umestite na jedilnik.

Rdeča pesa

Srcu prijazna gomoljnica, ki nikakor ne bi smela ostati spregledana. Zato ker je okusna, ker jo je mogoče pripraviti na številne načine (kuhana, pečena, surova v solati, vložena) ter ker zagotavlja prožnost arteriji in uravnava krvni tlak, tako pa niža tveganje za bolezni srca.

Paradižnik

Zapeljivo rdeči paradižniki so eni najbolj zdravih plodov na planetu. Skrbijo za zdravje celotnega telesa in tudi srca. Možnosti uporabe so neskončne, bogati so z likopenom, antioksidantom, ki skrbi za prožnost krvnih žil in pomaga pri uravnavanju količine holesterola. Tu je še kalij, element, ki je nepogrešljiv za zdrav krvni tlak in s tem za pravilno delovanje srca.

Zeleni čaj

Nekoliko v senci slastne čokolade in okusnega vina je skromni zeleni čaj. A tudi ta je zaradi bogastva antioksidantov prijazen do srca in zdravja na sploh. Dve skodelici na dan in vaše telo vam bo hvaležno.

Avtorica: M. FL., povzeto po portalu Beauty and Tips
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)