Kratek vodič za tekače začetnike

Kako teči več kot kilometer, ne da bi se počutili, kot da ste že čisto na koncu z močmi.

17.1.2018 ob 5:55

tek_micna_naslovna.jpg

Veliko svežih tekačev po enem kilometru teka obupa, saj jih bolijo noge, njihovo dihanje je oteženo in imajo občutek, da se bodo vsak trenutek onesvestili. Ne pričakujte, da boste lahko že takoj na začetku pretekli pet kilometrov, saj je potreben čas, da pridobite vzdržljivost. Da pa vam pri tem pomagamo, je spodaj pet nasvetov, kako to narediti.

1. Preverite v kakšni formi ste: Pokvarjen stroj ne more delovati in enako velja za vaše telo. Slaba tekaška forma lahko povzroči bolečine, ki vas bodo ustavile, zato pred začetkom preverite svojo tekaško formo, da vidite ali boste lahko tekli.

2. Tecite bolj pogosto: Kot pri vsaki stvari, tudi pri teku je pomembna vaja. Ne morete pričakovati, da boste tekli kot veter, če boste tekli le dvakrat na teden. Vadbo razvlecite čez celoten teden in bolj pogosto tecite kratke razdalje. Poskusite z eno ali dvokilometrskimi teki petkrat na teden. Presenečeni boste, kako hitro bo tek postal lažji.

3. Počasi stopnjujte: Ko bo vaše dihanje postalo bolj normalno in vas ne bodo ob vsakem teku bolele mišice, lahko počasi začnete stopnjevati dolžino. A ne pretiravajte. Sledite pravilu 10. odstotkov: nikoli ne povečajte dolžine za več kot 10 odstotkov od prejšnjega tedna. To bo pomagalo, da se boste izognili poškodbam, obenem pa ne boste pretiravali in naredili preveč na hitro.

4. Intervali: Teči hitreje je sicer težje, a vam bo povečalo moč mišic in prostornino pljuč, kar sta ključa do vzdržljivosti. Vsakih nekaj minut intervale podaljšate za 10 sekund, nato pa jih počasi podaljšajte za 30 sekund.

5. Tecite v hrib: Če boste tekli v hrib, bo to povečalo vzdržljivost vaših pljuč, vaše noge in trup pa bodo postali močnejši. Če tečete na tekalni stezi povečajte naklon, še bolje je, da si zunaj najdete hrib. Na začetku boste hribe zasovražili, a če boste vztrajali, vam bo po nekaj tednih takšen način vadbe postal všeč.

Avtorica: K. R. 
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)