Deset prednosti teka, ki nimajo nobene povezave z izgubo teže

Tek je ena izmed najboljših oblik rekreacije, za katero ne boste zapravili niti centa.

20.11.2017 ob 10:30

tek_micna_ThinkstockPhotos-614030510.jpg

V zadnjem času je tek postal precej popularen. Ljudje se udeležujejo maratonov, pol maratonov in krajših tekov. Nekateri tek uporabljajo kot način rekreacije, drugi grejo teč, da si prevetrijo misli. V vsakem primeru ima tek precej več ugodnosti, kot je le izgubljanje telesne teže. Spodaj navajamo deset ugodnosti, ki jih prinaša reden tek. 

1. Samozavest

Ko se začnete ukvarjati s tekom, se vam vsak pretečen kilometer zazdi, kot da ste nekaj dosegli. In vsakič, ko pretečete več, se vaša samozavest dvigne. Vaše misli in telo se navadijo na napor, vi pa dobite samozavest, da tečete vedno dlje in se mogoče začnete prijavljati tudi na različne maratone in tekaške prireditve.

2. Spanje

Po dolgem teku je spanje precej boljše in precej bolj umirjeno. Če ste resen tekač, boste hitro ugotovili, da potrebujete določeno število ur spanca na noč in se mu ne boste več odrekali, saj je spanec po teku odličen in sproščujoč. Obenem pa boste ugotovili, da tudi zelo pomemben za zdravo življenje.

3. Meditacija

Medtem, ko tečete, nekateri poslušate glasbo, nekateri naravo, spet drugi udarjanje stopal ob tla. Potem ko se navadite na točno določen zvok, ta postane neke vrste meditacija. Med tekom se tako lahko osredotočite na to, kako se počuti vaše telo, ali pa popolnoma izklopite misli in pozabite na vse skrbi.

PREBERI še intervju z uspešno atletinjo Marušo Mišmaš, ki tek preprosto obožuje

4. Produktivnost

Če boste dan začeli z jutranjim tekom, boste čez dan precej bolj produktivni, dojemljivi in sproščeni, obenem pa boste odločitve sprejemali bolj efektivno. Jutranji tek vam bo tudi omogočil, da imate proste večere, ki jih lahko izkoristite za sproščanje, druženje s prijatelji ali urejanje domačih opravil.

5. Sreča

Če vsakodnevno tečete, se boste počutili bolj srečne. Takoj, ko boste začeli spuščati treninge, se bo vaše razpoloženje obrnilo. Tek izboljša razmerje, ki ga imate s samim s seboj, posledično pa boste imeli bolj pozitivne interakcije z ostalimi.

6. Razmerja

Če se na tek odpravite skupaj s prijateljem ali se skupaj udeležita katerega izmed tekaških tekmovanj, bo to ustvarilo precej bolj močno vez, kot pitje in zabava.

PREBERI še // Sedem številk, ki povedo vse o tvojem zdravju

7. Tesnoba

Tek je priporočljiv za tiste, ki se spopadate s tesnobo. Tekačevi visoki endorfini so pri spopadanju s tesnobnostjo precej bolj efektivni kot marsikatera zdravila. Povečana fizična in psihična vzdržljivost, boljši spanec in želja po dosegu novih ciljev prinašajo psihično olajšanje. Medtem ko tečete, vaše misli prosto tavajo okoli, tek pa vam pomaga, da rešujete izzive, ki so se včasih kazali v izčrpavajoči tesnobi.

8. Radovednost

Tavajoče misli bodo med tekom ustvarile zanimivo dnevno sanjarjenje, obenem pa bodo vaše misli preveč sproščene, da bi jih skrbelo. Vse to bo povečalo vašo kreativnost.

9. Hvaležnost

Namesto, da vas bo zjutraj skrbelo, kako ste videti in vas bodo preplavljale negativne misli, se boste zjutraj zbudili hvaležni, da ste dovolj zdravi in motivirani, da naredite nekaj dobrega za svoje telo.

10. Radodarnost

S tem, ko se pridružite različnim tekaškim tekmovanjem in maratonom, lahko pomagate lokalni skupnosti, ki z organizacijo takšnega dogodka nekaj denarja velikokrat nameni dobrodelnim organizacijam. Majhne, lokalne trgovine imajo dobiček vedno, ko potrebujete nov par superg, s tem, ko tečete, pa ne plačate samo za tek ali medaljo, ampak s tem vračate tudi svoji skupnosti.

Avtorica: K. R. 
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)