Kako se upreti večernim prigrizkom? 7 načinov, da bo misija uspela

Večerni prigrizki so greh, ki ga ima domala vsak, čeprav se večina dobro zaveda, da se jim je bolje izogniti. Obstajajo načini, s katerimi bo ta misija mogoča.

10.7.2018 ob 4:07

hladilnik_zenska_hrana_micna.jpg

Morda tiči vzrok za to, da zvečer pogosto odtavate do hladilnika ali do omare s slaščicami v stresu, morda vam je samo dolgčas ali vam dejstvo, da je v zamrzovalniku zamrznjena pica ne da miru, pozno večerni prigrizki so del vašega življenja. Čeprav dobro veste, da postavi, prebavi, dobremu spancu in v končni fazi splošnemu zdravju prav nič ne koristijo, kar dokazujejo številne študije.

Ena zadnjih, ki so jo izvedli na univerzi Pensilvanija je denimo prišla do zaključka, da pozno večerni prigrizki znatno vplivajo na hormonsko ravnovesje ter tako prinašajo številna tveganja za zdravje.

"Pozno večerni obroki, ali bolje prigrizki, negativno vplivajo na hormonsko ravnovesje, zlasti na inzulin in tako med drugim povečajo tveganje za sladkorno bolezen tipa dve, negativno pa vplivajo tudi na količino holesterola v krvi in na trigliceride," je povedala avtorica študije, Namni Goel.  Na kratek rok so povezani s pekočo zgago, slabšimi kognitivnimi funkcijami in z nemirnim spancem.

Več kot dovolj razlogov, da se jim počasi odpoveste. Sedem načinov, s katerimi boste uspešni, prinaša portal Insider.

Ozavestite vsa tveganja, ki jih prinašajo

Ne samo, da višajo tveganje za nekatere bolezni, prav tako so lahko krivi za slabo počutje, ki vas bo spremljalo ves naslednji dan. Kajti zaradi njih bo počasi narasla vaša teža, trpela bo prebava, slabše boste spali in zato bodo ogroženi vaše srce ter tudi koncentracija in zbranost.

"Misli usmerite na njihove posledice. Takšnih, ki jih prinašajo, si nedvomno ne želite," je povedala Goelova in dodala, da se jim je mogoče izogniti le tako, da zvečer ne odpirate hladilnika.

Dopovejte si, da bo tisto, kar vas mika zvečer, tam tudi zjutraj

Pica, ki je v zamrzovalniku, ne bo šla nikamor. Prav tako tudi ne keksi. Če vas možgani na vse pretege prepričujejo, da si morate nekaj privoščiti, si obljubite, da se boste z vabljivim prigrizkom raje pogostili naslednji dan. Za zajtrk ali kosilo. Tako vam ne bo več tako dišal. V resnici boste ponosni in zadovoljni sami s seboj, da ste se s trdno voljo uspeli upreti skušnjavi.

Poskrbite, da boste čez dan zaužili dovolj hrane

Najbrž vam takšna in drugačna hrana zvečer tako zelo diši, ker potreb telesa po energiji in hranljivih snoveh niste zadovoljili čez dan. "Za kosilo sem jedla le solato, torej si sedaj lahko nekaj privoščim," si morda mislite in odprete vrečko čipsa.

Da bi se temu izognili, čez dan skrbite za uravnoteženo hrano in pazite na količine. Glavni obroki naj telesu zagotovijo dovolj energije. Če ste med zajtrkom in kosilom lačni, pa si privoščite sadje.

Če bi radi stopili še korak naprej poskrbite, da bo kosilo največji dnevni obrok. Strokovnjaki univerze Vanderbilt so dokazali, da telo deluje bolje, kadar je kosilo glavni, večerja pa lažji obrok.

Določite čas brez hrane

Določite uro, po kateri ne boste več uživali hrane. Sčasoma bodo možgani dejstvo, da po 19. telo ne dobiva hrane, sprejeli in tako vam prigrizki zvečer ne bodo več prišli na misel.
Ura, ki si jo izberete, je seveda individualna, a kot je leta 2011 dokazala študija univerze Northwestern, je osma zvečer skrajna meja. Kaloričen vnos po osmih namreč znatno poveča tveganje za debelost in slabši spanec.

Namesto sendviča si privoščite skodelico čaja

V kolikor čez dan telesu dovajate dovolj primerne hrane, zvečer najbrž sploh niste lačni, temveč le žejni. Znano je, da telo dehidracijo pogosto prepozna kot lakoto. Posledica: namesto po kozarcu vode ali skodelici čaja, posežete po keksih ali slanih palčkah.
Omislite si torej ritual: zvečer si privoščite zeliščni čaj, ki bo pozitivno vplival na zdravje, težo in če boste izbrali kamiličnega ali metinega, tudi na spanec.

Pozabite na alkohol

Zaradi kozarčka vina, ki si ga privoščite pred televizijo, vam hitro zadiši slana ali sladka hrana. Če bo kozarčkov več, boste v trenutku pozabili na napotila zdrave prehrane in sprejemali zdravju ter postavi neprimerne odločitve.

Ostanite pri zajtrku, kosilu in večerji

Trije obroki dnevno naj postanejo ali ostanejo vaša rutina. Urejena in redna prehrana je namreč tista, ki vam lahko prepreči, da bi porušili vašo običajno shemo.

Torej: zajtrk ob sedmih, kosilo ob dvanajstih in večerja ob šestih zvečer z zdravimi, polnovrednimi živili.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)