3.12.2017 ob 5:55
Prehranjevati se zdravo ni ravno lahka naloga. Z namenom, da bi bili vaši jedilniki telesu kar najbolj prijazni, štejete kalorije, se odločate med različnimi vrstami zelenjave, pozorni ste na beljakovine, maščobe, vitamine, minerale in še bi lahko naštevali.
A ne glede na to, kako se trudite, se kaj hitro lahko ujamete v past, ki jo nastavljajo ponudniki takšnih in drugačnih prigrizkov. Nekateri od njih so zdravi le na prvi pogled, v resnici pa bi jih kaj lahko umestili na seznam telesu neprijaznih živil.
Jogurti z okusom
Ne nasedajte oznakam z manj maščobe. Kajti čeprav je te v njih res manj, za vse sadne in jogurte z drugimi okusi velja, da vsebujejo veliko sladkorja. Nekateri v enem lončku tudi 15 gramov, kar je približno štiri čajne žličke. Raje zato ostanite pri običajnem, najbolje grškem jogurtu in mu sami dodajte sadje ali po želji malo medu.
Črn kruh
Seveda je čudovit in zdravju prijaznejši od belega. Vendar naj vas njegova barva ne preslepi in kupujte le tistega, pri katerem je navedeno, da je iz 100 odstotne črne pšenične moke. Peki namreč z namenom, da bi izdelkom zagotovili temnejšo barvo, beli moki dodajajo pražen ječmenov slad, kot barvilo pa se pogosto uporablja tudi karamela. Prav tako se prepričajte, da rezina kruha, ki ga kupite, vsebuje vsaj dva grama vlaknin.
Posneto mleko
"Posneto mleko ni prijazno ne zdravju in ne postavi," opozarja prehranska strokovnjakinja Lauren Slayton. Med procesom se namreč iz njega odstrani vse zdrave maščobe in s tem veliko hranljivih snovi. Raje v zmerni količini uživajte polnomastno ali delno posneto mleko ter izdelke iz njega.
Lahki solatni prelivi
Verjeli ali ne, ne glede na to, da se po oznaki na embalaži zdijo zdravju in postavi prijazni, vsebujejo veliko soli in sladkorja ter so zato slaba izbira. Prav tako je v njih ogromno konzervansov, barvil in umetnih arom. Najbolje je zelenjavo začiniti z olivnim oljem in jabolčnim ali balzamičnim kisom.
Granola
Če si pripravite za zajtrk skodelico granole, ki ste jo kupili v trgovini je enako, kot bi jedli kekse. "Samo zaradi ene sestavine končni izdelek ne more biti zdrav, zato se ne pustite pretentati," opozarja klinični dietolog Michael Forman. Takšne in podobne mešanice žit namreč vsebujejo velike količine sladkorja. Raje običajne ovsene kosmiče zmešajte s suhim sadjem, jagodičevjem, oreščki in jogurtom.
Energijske tablice
Velja nekako tako, kot pri granoli. Večini je dodanega veliko sladkorja, maščob in umetnih barvil ter drugih dodatkov. Bolj, kot zdravi malici, so zato po sestavi podobni slaščici.
Smoothiji
Bodite pozorni, kaj vse gre v vaš mešalnik. Priljubljene sestavine smoothijev, kot so banane, jagodičevje in podobno lahko znatno povečajo vnos sladkorja in z njimi presežete dnevno dovoljeno količino, ki po priporočilu Svetovne zdravstvene organizacije znaša 15 gramov.
Zakaj še previdno? Med mešanjem v mešalniku, zlasti pa, če iz sadja pripravljate sok, se uniči večina zdravju in prebavi prijaznih vlaknin. Boljša izbira sta zato cela jabolko ali pomaranča.
Zelenjavni in sadni čipsi
Ko zelenjava in sadje enkrat zavzameta obliko čipsa, se izgubi vsa njuna hranilna vrednost. Karkoli obdelanega v tolikšni meri, vseeno, ali je ocvrto ali pečeno, se ne more primerjati s svežo, surovo zelenjavo in ne sadjem.
Suho sadje
Slaba novica za vse, ki prisegate na posušene brusnice in mango: "Rozine, marelice, slive, dateljni in fige so edini sadeži, ki jim med sušenjem ni dodan sladkor. Vsi ostali so zato vse prej, kot zdravi," je za Cosmpolitan povedala prehranska strokovnjakinja Kristin Kirkpatrick.
Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock
oddajte komentar