Kako povsem naravno iz telesa očistimo nikotin

Ni lahko prenehati s kajenjem, a z močno voljo zmore vsak.

25.1.2018 ob 5:55

pluca_nikotin.jpg

Po navedbah ameriškega Centra za nadzor bolezni in preventivo, tobačni dim vsebuje več kot 7000 kemikaliji. Na stotine teh škoduje zdravju, 70 je rakotvornih. Kajenje povečuje tveganje za številne resne zdravstvene težave in tudi za prezgodnjo smrt.

Ob tem strokovnjaki iz omenjenega centra opozarjajo, da je nikotin v vseh oblikah snov, ki povzroča težko odvisnost in z njim je zasvojenih več posameznikov, kot s katerokoli drugo drogo, pa naj bo to alkohol, kokain ali heroin.

Abstinenčna kriza, pridobivanje kilogramov, živčnost pa so najpogosteje tisti, ki kadilce prepričajo, da kljub odločitvi o prenehanju kajenja prižgejo naslednjo cigareto.
Nekateri sicer s kajenjem prenehajo lažje od drugih, za nikogar pa to ni mačji kašelj in pri večini zahteva več poskusov. A zmore vsak.

V nasprotju s splošnim prepričanjem, se je kajenju mogoče odpovedati po povsem naravni poti, prav tako je po naravni poti mogoče telo očistiti nikotina. Tudi s pomočjo sledečih korakov, ki jih povzemamo po pisanju portala Power of Positivity.

Pijte veliko vode

Voda ima čistilno moč in spodbuja izločanje strupenih snovi iz telesa. Prav tako pitje vode blaži potrebo po nikotinu.

Z uživanjem vsaj dveh litrov vode na dan ne samo, da se organizem lažje čisti, temveč tekočina prav tako zagotavlja dodatno moč in energijo za premagovanje razvade. Dobra ideja zato je, da imate s seboj vedno bidon vode in ga vsakič, ko ga izpraznite, napolnite z novo zalogo. Ko vam zadiši cigareta, preprosto popijte nekaj požirkov.

Spremenite prehrano

Prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo prav tako telesu pomaga, da se znebi zaradi kajenja nakopičenih strupov in seveda tudi nikotina. Hkrati sadje in zelenjava po prenehanju kajenja varujeta pred pretiranim porastom telesne teže.

Brokoli in špinača veljata za super živili, saj zaradi bogastva vitamina C, folne kisline in vitamina B5, znižujeta potrebo po nikotinu, okrepita imunski sistem in spodbujata nikotinsko detoksikacijo.

Vadite

Vsak dan si vzemite vsaj pol ure za vadbo. Med njo se bo okrepilo znojenje in s tem se bo pospešilo izločanje toksinov iz telesa. Ob tem fizična aktivnost premaguje stres. Ta je pogosto prisoten tedaj, ko telo hrepeni po nikotinu. In še nekaj: z vadbo boste misli preusmerili stran od škatlice cigaret.

Dodati gre tudi, da se med telesno aktivnostjo v možganih sproščajo endrofini in druge kemikalije, ki zagotavljajo dobro počutje, na cigareto po njej zato največkrat sploh ne boste pomislili.

Zaposlite misli

Ob upoštevanju prej omenjenih nasvetov, se bo telo znebilo nikotina, a v resnici so misli tiste, ki pri odvajanju od kajenja igrajo vidnejšo vlogo. Navada je vendarle železna srajca, prav zaradi nje mnogi cigareto znova prižgejo tedaj, ko je telo že povsem sprijaznjeno z novim stilom življenja. Če boste misli primerno zaposlili z delom ali hobiji, vam te ne bodo splavale k ideji, da bi dolgčas pregnali s cigareto ali se z njo nagradili.

Med prostim časom berite, rešujte križanke ali počnite nekaj, kar vključuje delo z rokami. Kadar bodo skupaj z mislimi zaposlene te, priložnosti za kajenje sploh ne boste imeli.

Okrepite pozornost in si pomagajte z meditacijo

Pozornost pomeni sposobnost usmerjati svoje misli v pravo smer. Kadar torej razmišljate o cigareti, misli usmerite na druge aktivnosti, jih zamotite in jim preprečite, da bi vas speljale na kriva pota. Sčasoma boste vse manj razmišljali o kajenju in misel nanj končno povsem opustil.

Tudi določeni tipi meditacije lahko pri tem pomagajo. Transcendentalna meditacija (TM), trening čuječnosti (mindfulness-based stress reduction MBSR), zen meditacija in podobne lahko preusmerijo pozornost in jo odvrnejo od škodljive razvade, hkrati prinašajo sprostitev ter tako blažijo potrebo po nikotinu. Namenite izbrani vsaj 20 minut na dan ter izkoristite tudi ta pozitiven vpliv meditacije na dušo in telo.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)