Vsakodnevne navade, ki pospešujejo nastanek gub

V prid zdravju in lepemu videzu se jim je bolje izogibati.

1.11.2017 ob 7:05

gube_micna_ThinkstockPhotos-621838068.jpg

Res je, staranje je proces, ki mu nihče ne more ubežati. A vendar je nastanek drobnih gubic, ki se hitro spremenijo v očitne sledove časa, mogoče nekoliko upočasniti. In sicer tudi tako, da se izognete nekaterim navadam, ki vodijo v prezgodnje staranje. Katere tri so gladki koži najbolj sovražne?

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku.

Uživanje premalo sadja in zelenjave

Vsi darovi narave so v resnici super živila. "Številne študije so dokazale, da uživanje primerne količine sadja in zelenjave zaviralno vpliva na procese staranja ter pripomore k ohranjanju mladostnega videza kože," pojasnjujejo strokovnjaki z Ameriške dermatološke akademije.

Sadje in zelenjava, kot so špinača, sladek krompir, pomaranče, rdeče paprike, jagode, šparglji, grozdje, jagodičevje in gobe telesu zagotavljajo zvrhano mero hranljivih snovi, na prvih mestih antioksidantov, vitaminov in mineralov. Vsi ti zavirajo delovanje prostih radikalov v organizmu ter s tem pozitivno vplivajo tudi na zdravje kožnih celic.

"Zlasti so pri tem ključni vitamini C, E in A. Medtem, ko prvi spodbuja nastajanje kolagena v koži, drugi varuje pred vplivi sončnih žarkov ter pred neenakomerno pigmentacijo, tretji pa je nepogrešljiv pri obnovi polti.

Vsi trije zavirajo vnetne procese v koži, ki so sicer glavni krivci za nastanek izdajalskih gubic in gub," so še dodali dermatologi iz omenjenega združenja. 

Kajenje in pretiravanje z alkoholom

Nobenega dvoma ni, da pretiravanje z alkoholom in kajenje koži ne delata usluge. Zlasti kajenje škoduje čisto vsem telesnim organom, pojasnjujejo v Ameriškem društvu za preventivo pred rakom.

V petletni raziskavi, katere rezultate povzema publikacija Plastic and Reconstructive Surgery se je denimo izkazalo, da so pri kadilcih v primerjavi z nekadilci izrazitejše gube okoli ust in na licih, za kar so krive ponavljajoče se obrazne kretnje. Prav tako so kadilci pogosteje žrtve podočnjakov.

"Kajenje zavira dotok kisika in hranljivih elementov v kožo, saj se zaradi snovi v tobačnem dimu zožijo krvne žile, s tem pa je moten krvni pretok," pojasnjuje Joshua Zeichner, direktor oddelka za kozmetične in dermatološke klinične raziskave v bolnišnici Mount Sinai. Z drugimi besedami: kajenje pospešuje staranje celega telesa.

Tu je še pretiravanje z alkoholom. "Medtem, ki je denimo vino bogato z antioksidanti ter v zmerni količini doprinese tako k lepoti, kot zdravju, pretirano opijanje v telesu zniža količino antioksidantov ter s tem okrepi delovanje prostih radikalov," dodaja Zeichner.
Poleg tega alkohol spodbuja dehidracijo celega telesa in tudi kože, ta je zato na pogled groba in starikava.

A ne le na količino, bodite pozorni na sestavo alkoholnih pijač. Tiste, ki vsebujejo veliko sladkorja, na videz kože negativno vplivajo tudi zaradi tega, saj je znano, da pretiravanje s sladkorjem prav tako poškoduje celice, ki zagotavljajo lepo in mladostno polt.

Premalo spite

Osem urni spanec na kožo deluje skoraj čudežno. "Tudi celice kože delujejo v njim lastnem ritmu in kadar si ne privoščite dovolj spanja, se to ne odraža le na podočnjakih, temveč na kvaliteti kože na sploh," pojasnjuje Zeichner.

Ponoči se telo obnavlja ter odpravlja negativne vplive, ki smo jim izpostavljeni čez dan. Zlasti gre tu omeniti onesnaženo ozračje, sončne žarke ter podobne dejavnike.

Kadar se torej prikrajšate za počitek, organizem nima priložnosti, da bi se obnovil in izničil negativne vplive iz okolja. V kolikor je pomanjkanje spanja prisotno iz noči v nočjo, vodi v poškodbe celic kože in s tem v prezgodnje staranje.

"Spanec je nepogrešljiv tudi s tega vidika. Še tako kvalitetna nočna krema ob pomanjkanju počitka ne bo v veliko pomoč," zaključuje dermatolog.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)