Je vaš trebuh pogosto napet? Tej zelenjavi bi se morali izogibati

Nekatera zelo zdrava zelenjava na žalost lahko povzroča napihnjenost in vetrove.

12.6.2018 ob 3:51

zenska_trebuscek_napenjanje.jpg

Zelenjava je zdrava in telesu prijazna. O tem ni nobenega dvoma. Poleg tega, da organizmu dovaja številne koristne hranljive snovi, je odlična zaveznica vitke postave. Na žalost ima tudi temno plat. In sicer nekatere vrste plodov narave spodbujajo napihnjenost ter vetrove, za kar je zaslužna rafinoza, specifičen sladkor, ki ga vsebujejo.

Ob zaužitju z njo bogate zelenjave, prebavni encimi rafinozo razgradijo na glukozo, fruktozo in galaktozo. Ker telo nima encima, ki bi presnavljal galaktozo, ta skozi prebavni trakt do debelega črevesja potuje nespremenjena, tam pa jo kot hrano uporabljajo črevesne bakterije.

Mikroorganizmi v črevesni flori pri presnovi galaktoze sproščajo različne pline, kot so vodik, metan in ogljikov dioksid. Ti plini povzročajo napihnjen trebuh in vetrove.

Ključna pri celotni zgodbi je seveda informacija, katera zelenjava je tista, ki omenjene snovi vsebuje največ ter se ji je zato tedaj, ko bi radi blesteli v ozki oblekici bolje izogniti. Na portalu Pop Sugar so sestavili seznam tiste, ki najbolj napenja.

fižol,
brokoli,
zelje,
ohrovt,
cvetača,
rukola,
kitajsko zelje,
brstični ohrovt,
radič,
repa.

Še nekaj namigov

Napihnjenost bo manj izrazita, če boste jedi iz omenjenih živil temeljito prežvečili in ob njih uživali veliko vode, ki pospeši prebavo.

V kolikor pa bi v nameri po zdravi prehrani radi na svoj jedilnik umestili več omenjene zelenjave, to storite postopoma, ne pretiravajte s količinami in svojim prebavilom zagotovite dovolj časa za prilagajanje na drugačen način prehrane. Tudi tako bodo napihnjenost in vetrovi po solati iz zelja ali prilogi iz brokolija manj izraziti.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)