Je nastopil čas za nakup novih tekaških čevljev?

Poslovite se že enkrat od starih.

14.5.2017 ob 5:00

superge_shutterstock_387983914.jpg

Končno ste se pripravili do teka. Pazite pa, da volje ne boste prehitro izgubili. Tudi z napačno opremo, natančneje obutvijo. Omislite si torej dobre tekaške čevlje in jih pravočasno zamenjajte z novim parom. Kdaj je čas za ponoven nakup?

Več uporabnih nasvetov vas čaka na Facebooku.  

Kadar vas noge po teku v njih bolijo

Vas tedaj, ko zaključite s tekom, se sezujete in oprhate ter dokončno umirite, bolijo kolena, boki in gležnji? Torej vaši tekaški čevlji telesu ne zagotavljajo več prave opore. Čimprej si omislite nov par.

shutterstock_511029433.jpg

Kadar so podplati izrabljeni

Tako, kot se obrabi guma na pnevmatikah avtomobila, tako se s časoma obrabi podplat na tekaških čevljih. Neenakomerno obrabljen pa ne samo, da ne zagotavlja več pravega položaja nog med tekom, temveč lahko privede tudi do zdrsov. Zlasti, če tečete po vlažnih površinah. Preden si zvijete gleženj, si raje kupite nove tekaške čevlje.

V njih ste pretekli že ogromno kilometrov

Kakšno je pravilo? Nekje po 400 do 600 pretečenih kilometrih bi si morali omisliti nove tekaške čevljev. Če menite, da so vaši še povsem uporabni, lahko počakate dodatnih 100, nikar pa ne še 200 ali 300 kilometrov. Tedaj bodo že preveč dotrajani.

cevlji.jpg

Kadar se zlahka zvijejo

Opravite preprost test: primite čevelj za prste in peto ter skušajte sprednji in zadnji del obutve kar najbolj približati. Če ste stakneta brez težav, je skoraj zagotovo čas za nove.

Kadar so vidno uničeni

Saj veste, kaj imamo v mislih: videti so iztrošeni, strgani, tudi vonj, ki veje iz njih je vse prej kot prijeten. Torej ne oklevajte. Ne glede na to, koliko kilometrov ste v njih premagali, si omislite nove. Tek v njih bo prijetneši in nanj se boste podali z večjim veseljem, kot v starih tekaških čevljih.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)