Izogibanje glutenu je za večino nesmiselno in celo škodljivo

Številni se mu izogibajo sebi v škodo.

6.4.2017 ob 7:05

gluten_shutterstock_544741510.jpg

Osebe, ki se glutenu izogibajo na lastno pest, torej nimajo celiakije, so izpostavljene večjemu tveganju za pojav diabetesa tipa dve, se je izkazalo v študiji znanstvenikov univerze Harvard.

"Želeli smo odkriti, ali gluten negativno vpliva na zdravje ljudi, ki se iz zdravstvenih razlogov tej beljakovini niso primorani izogibati," je pojasnil sodelujoči v študiji, Geng Zong in dodal, da si s tem delajo veliko škodo. "Praviloma gre za živila z manjšim deležem vlaknin in drugih mikronutrijentov, so zato manj hranljiva, ob tem je zanje treba seči globlje v denarnico in imajo še eno temno plat."

Ne škoduje

V študiji so strokovnjaki analizirali v 30-ih letih zbrane podatke več kot 200.000 oseb in niso našli nobenega negativnega vpliva glutena na zdrave posameznike. Izkazalo pa se je, da je pri osebah, ki se mu izogibajo po svoji želji, za 13 odstotkov višje tveganje za sladkorno bolezen tipa dve. Prehrana brez te beljakovine je v zadnjih nekaj letih postala izjemno priljubljena in velja za eno modernih zdravih diet. Izdelki brez glutena so na voljo v domala vseh prodajalnah z zdravo prehrano, svetovni splet je poplavljen z recepti za jedi, ki ga ne vsebujejo. Gre za v pšenici, rži, ječmenu in podobnih žitih prisoten protein, ki pekarskim izdelkom zagotavlja elastičnost.


PREBERITE še // Celiakija - bolezen, za katero je edino zdravilo dieta

Približno odstotek prebivalstva se mu mora izogibati zaradi celiakije, kronične sistemske avtoimune bolezni, ki najpogosteje prizadene tanko črevo. "Ti so primorani uživati živila brez glutena, vsi ostali bi se morali zavedati, da s tem, ko ga izločijo iz prehrane, povečujejo tveganje za kronične bolezni, zlasti za diabetes tipa dve," je zaključil Zong.

Avtorica: M. FL. 
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)