Dietetičarka Aja Mijatov o bolezni, za katero je edino zdravilo dieta

Pri celiakiji ni dovolj, da iz prehrane črtamo le piškote in kruh.

20.3.2017 ob 11:20

shutterstock_109379876.jpg

Celiakija je bolezen, ki jo ima v Sloveniji približno en odstotek prebivalcev. A ta številka bi lahko bila še večja, saj točnega in uradnega podatka o številu bolnikov pri nas ni. Ob tem pa je zanimiv tudi podatek, da je število bolnikov večje tam, kjer zdravniki nanjo večkrat pomislijo, je za Mično pojasnila magistrica dietetike Aja Mijatov.

Za tiste, ki so zboleli za celiakijo ni bližnjic. Trenutno je edini znani način zdravljenja celiakije dieta, ki pa mora biti zelo stroga. Pazljivi moramo biti tako pri nabavi in shranjevanju, kot pri pripravi obrokov. "Brezglutensko živilo ali obrok je le tisto, ki vsebuje manj kot 20 ppm glutena (manj kot 20 delcev na milijon ali manj kot 20 mg glutena v 1kg živila)," pojasni dietetičarka in doda, da je potrebno zagotoviti, da v obrokih ni sledi/primesi glutena. Paziti moramo tudi pri tem, da ne pride do onesnaževanja z glutenom. "To je vsaj v začetku diete težko, saj je potrebno v kuhinji pripraviti res povsem ločen prostor za pripravo brezglutenskih jedi. Prav tako je potrebno v omarah imeti čist in ločen prostor za shranjevanje teh živil. Potrebno se je organizirati in tudi pri sami pripravi obrokov paziti na čiste kuhinjske pripomočke, krpe, predpasnike ipd."

PREBERITE še // Znaki, da si preobčutljiva na gluten

Dovolj je le drobtinica

"Vedeti in zavedati se moramo, da bolniku s celiakijo lahko škodi že sama drobtinica kruha. Ravno tako bolniki s celiakijo ne smejo uporabljati običajnih mok iz brezglutenskih žit (ajde, koruze, prosa), ki so bila mlete na običajnih mlinih. S tem se samo med mletjem vanje vnese toliko glutena, da je predpisana meja večkrat prekoračena. Da je zadeva še bolj komplicirana, se gluten v živilski industriji pogosto uporablja kot dodatek (aditiv), ali pa se v živila vnese kot onesnaženje. Posledično ga pogosto najdemo tudi tam, kjer načeloma nima kaj iskati na primer v ribanem siru ali suhem sadju, kjer ga dodajajo zaradi preprečevanja zlepljenja, na zmrznjenem krompirčku,…" je povedala in dodala, da je Slovensko društvo za celiakijo pri testiranjih našlo gluten tudi v kašah, mokah, zdrobih, kosmičih iz naravno brezglutenskih žit, v hrenovkah, paštetah, sojinih izdelkih, mletem sladkorju, začimbnih mešanicah, koruznih smokijih, konopljinih proteinih in celo v čajnih vrečkah.

PREBERITE še // Naprava, ki pove, če hrana vsebuje gluten

Za bolnike s celiakijo je urejena dieta ključnega pomena. Ta pomeni, da lahko živi normalno življenje in se srečuje z normalnimi izzivi. "V kolikor bolniki s celiakijo skrbijo, da je njihova prehrana pestra, da posegajo po svežih, neprocesiranih živilih, da iz prehrane na primer ne izločajo ogljikovih hidratov ali drugih skupin hranil, potem velja zanje enako, kakor za tiste, ki nimamo nikakršne zdravstvene prehranske omejitve. Seveda pa se tudi pri bolnikih s celiakijo enako, kot pri zdravih ljudeh pojavljajo obdobja v življenju, ko imamo povečane potrebe za določenimi hranili ali mikrohranili." Vsaj v obdobju od jeseni do pomladi se priporoča dodajanje vitamina D, prav tako je pomembno obdobje nosečnost, obdobja v katerih je več stresa, in obdobje starostnikov, v primeru pridruženih kroničnih obolenjih – npr srčnožilne bolezni. Dietetičarka še doda, da se o tem, kakšna prehranska dopolnila kdo potrebuje odloča od primera do primera, glede na posameznikovo prehrano, potrebe in življenjski slog.

gluten.jpg

Večerji v restavraciji morajo posvetiti več pozornosti

Če je za tiste, ki jim gluten ne povzroča težav nekaj povsem običajnega, da si lahko za vsakim vogalom privoščijo obrok, pa morajo bolniki s celiakijo na to pozabiti. Pri nas je namreč le peščica takšnih, ki bolnikom s celiakijo omogoča varno in zdravo prehrano. "So določene, na žalost zelo redke restavracije, kjer je prehranjevanje za bolnika s celiakijo varno. Pri teh se največkrat izkaže, da ima nekdo od bližnjih celiakijo in zato poznajo zakonitosti priprave brezglutenske prehrane. Večinoma pa je poznavanje zakonitosti diete med gostinci slabo. Gostinci niso primorani opraviti izobraževanja, kjer bi se naučili in izvedeli, na kaj vse je potrebno biti pozoren pri nabavi primernih resnično brezglutenskih živil ter pri pripravi in postrežbi brezglutenskih obrokov. Zato se žal prepogosto zgodi, da na koncu obrok, ki ga postavijo pred bolnika s celiakijo ni več brez glutena, pa čeprav so uporabili le brezglutenske sestavine."

Avtorica: Pia Pangos
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)