Barre pilates: vadba, ki združuje pilates, balet in jogo

V tujini je ta vadba že precej razširjena in priljubljena, pri nas pa šele uveljavlja.

29.5.2017 ob 5:10

Barre1_1.png

Si med raziskovanjem ponudbe vadbenih programov naletela na vadbo barre pilates? Gre za enega najnovejših vadbenih trendov, ki je v tujini že precej razširjen. V njem se prepletajo prvine baleta, pilatesa in joge. "Barre pilates prepleta vaje za krepitev mišic, ki naj bi z uporabo plesnih in fitnes gibalnih vzorcev ob uporabi lahkih pripomočkov v mišicah ustvarile zdrav tonus, jih elegantno oblikovale in zadele tudi najmanjše mišične skupine," opiše Nives Orešnik, vaditeljica barre pilatesa in doda, da so del te vadbe tudi raztezne vaje in vaje za gibljivost.

Z barre pilatesom dosežemo, da mišice ostanejo dolge, telo pa ohranja mobilnost. Ob tem Nives izpostavlja še tretji segment, ki je njen najljubši, to je zdrava hrbtenica in ravna drža.

Vse bolj priljubljeni so prepleti vaj

Ko jo povprašamo v čem se barre pilates razlikuje od klasičnega pilatesa pojasni, da klasičnega pilatesa danes skoraj ne srečamo več. "Vse kar srečamo v fitnesih so različne izpeljanke in variacije. Osnovnim pilates vajam, ki poudarjajo krepitev centra (globokih trebušnih mišic), stabilizaciji sklepov, mobilnosti in zavedanju telesa (ali kontroli telesa), dodajamo plesne elemente (vendar ne izvajamo koreografije) ter elemente joge in klasičnega raztezanja."

Vadba, ki pomirja

Že res, da se vadbe pilatesa in joge v večjem številu udeležujejo ženske, a Nives pravi, da je barre pilates primeren za vse. "Namenjen je vsem, ki iščejo varno, zmerno intenzivno vadbo za oblikovanje telesa. Navadno jo priporočam predvsem starejšim ženskam, v mojih skupinah pa se najde tudi veliko študentk, ki pridejo na Barre pilates, da ohranjajo ravnovesje z ostalimi bolj intenzivnimi vadbami. Z njim izboljšajo gibljivost in počutje, saj vadba v primerjavi z intenzivnimi vadbami kot so tnz, hit, bootcamp, deluje pomirjujoče."

slika11.png

Drog je zakon

Pri barre pilatesu je nepogrešljiv pripomoček baletni drog, prav pa pridejo tudi manjši pilates pripomočki kot so elastike, žogice, velike žoge, ročke in pilates valjčki. Nives še pojasni, da je lahko vadba sestavljena iz osnovnih vaj, naprednejše skupine pa se lotijo tudi takšnih, ki so v večji izziv. "Tako kot pri vsaki drugi vadbi je pri barre pilatesu tako, da je lahko vadbena ura zelo zahtevna, ali pa sestavljena iz osnovnih vaj."

Pozitivnih učinkov te vadbe je veliko. Nives izpostavi, da vadeči okrepi telo, izvajanje korekcijskih vaj, vaj za globoke mišice in gibljivost pa poteka na zabaven način. "Vadbena ura je razgibana, vedno hitro mine, dvorano pa zapustimo z dobrim občutkom in sproščenostjo, kar se mi v današnjem tempu življenja zdi skoraj najpomembnejše."

Barre2_2.png

Bolečina je alarm!

Na vprašanje, ali je vadba primerna tudi za tiste, ki jih mučijo bolečine v hrbtenici odgovarja: "Načeloma nobena vadba ni primerna za ljudi z bolečinami, dokler ne vemo zakaj do bolečine prihaja. Bolečina je alarm, da je v telesu nekaj narobe. Vadečim, ki bi prišli na vadbo z bolečinami, bi vadbo odsvetovala, dokler ne spoznajo vzroka bolečine. Če gre samo za zategnjene mišice, kakšne manjše vozle ali neprijeten občutek zaradi prisilne statične drže, potem je vadba primerna. Če gre pa za poškodbe ali kakšne večje težave, bi pred obiskom vadbe vadeči morali dobiti zeleno luč s strani zdravnika ali fizioterapevta. Če ta potrdi, da je obisk vadbe primeren, potem vaditelji lahko sprejmemo osebo na vadbo. Sicer pa je pilates primerna vadba po že opravljeni rehabilitaciji, kot korekcija za nepravilnosti v drži, velikokrat ugodno vpliva tudi na počutje in glavobole, če ti izhajajo iz mišične zakrčenosti ipd."

nives3.png

Ne trend, merilo naj bi telesna pripravljenost

Na vprašanje, kako v poplavi različnih ponudb najti tisto, ki je najbolj primerna, Nives odgovarja, da more biti prvi del izbire cilj. To pomeni, da je potrebno razčistiti, ali gre za hujšanje, povečanje mišične mase, oblikovanja postave ali le za izboljšanje počutja in vzdrževanje telesne kondicije. Druga pomembna stvar, ki jo izpostavi je želja. Nekateri si želijo visoko intenzivne vadbe, spet drugi prisegajo na počasne in statične vadbe, tretji ne marajo glasbe in gneče. Tretja stvar ,na katero je potrebno biti pozoren pri izbiri vadbe, je, kaj je za posameznika zdravo in pametno. Nives opozarja, da si pogosto vadeči ne izberejo najbolj optimalne vadbe zase, saj jih trendi usmerjajo v visoko intenzivne vadbe, katerim pa telo po določeni starosti ni več najbolj hvaležno.

Ob tem še poudarja, da morajo biti vadeči pri izbiri vadbe pozorni na svojo telesno pripravljenost. "Veliko več pozornosti bi morali posamezniki nameniti tudi vaditeljem in njihovemu znanju in ne samo glasbi na vadbi, temu kam hodijo prijateljice in kdo je simpatičen na pogled. Reden obisk vadbe močno vpliva na telo in v primeru nestrokovno vodene vadbe, lahko na dolgi rok pride tudi do težav in v tem primeru ima vadba nasproti učibek od željenega."

Še več zanimivosti o vadbi pa boste našli na strani Nives Orešnik.  

Avtorica: Pia Pangos
Foto: osebni arhiv Nives Orešnik


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)