Ashwagandha: spoznajte ta čudežni prah

Ashwagandha je rastlina, ki ima na psihično zdravje izjemen vpliv.

4.4.2016 ob 6:46

asvagandra_shutterstock_192752822.jpg

Če za izraz ashwagandha oziroma ašvaganda še niste slišali, rastlino s tem imenom morda poznate pod poimenovanjem zimska češnja ali indijski ginseng. Tako ji namreč pogosteje pravimo pri nas. Kot paradižnik in jajčevec sodi v družino razhudnikov ter izhaja iz Indije, kjer je njena zdravilna moč že dolgo znana. 

Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Ob vsakodnevni uporabi ašvaganda pomirja in zagotavlja boljši spanec, blaži vnetne procese ter se večinoma uporablja za zniževanje količine stresnega hormona kortizola v krvi. Več kot 200 različnih raziskav je pokazalo, da ašvaganda pozitivno vpliva tudi na spomin, odpornost, blaži nespečnost, uravnava krvni sladkor, blaži simptome mene, zagotavlja več energije, uravnava hormone, pomaga pri občutkih depresije, znižuje slab holesterol, povečuje libido in več kot učinkovito premaguje kronično napetost. 

V zdravilne namene se uporablja prah iz korenine. Tega lahko dodate smoothijem, čajem, vodi ali drugim pijačam. Če z njim želite premagati nespečnost, lahko 10 gramov prahu zaužijete zvečer. Priporočena dnevna količina sicer znaša od tri do šest gramov, le zvečer je dovoljeno malce več.  Niso pa pripravki iz ašvagande primerni za nosečnice in ljudi, ki imajo težave s ščitnico. 

asvaganda_shutterstock_231703369.jpg

Čeprav gre za naravno pomoč je priporočljivo da se, preden jo vključite v prehrano, vendarle posvetujete z zdravnikom.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)