9 na videz neškodljivih navad, s katerimi si skrajšujete življenje

Na prvi pogled povsem neškodljive navade negativno vplivajo na pričakovano življensko dobo.

7.1.2019 ob 5:27

kokice_kavc_daljinski_upravljalmik_zenska_micna.jpg

Na pričakovano življenjsko dobo vplivajo številni dejavniki. In vsi ne pozitivno. Sledeče navade, ki jih izpostavlja portal Readers Digest znatno skrajšujejo življenje. Katerim se je smotrno izogibati?

Polnočnim prigrizkom

Slani ali sladki grižljaji, nobeni tik pred spanjem ali celo tedaj, ko se ponoči zbudite, niso najboljša ideja. Kot so dokazali strokovnjaki z mehiške univerze Mexico, povečujejo tveganje za srčne bolezni in diabetes.

"Pod njihovim vplivom v krvi naraste število trigliceridov, zdravju neprijaznih krvnih maščob, ki se kopičijo v telesu, zlasti na področju trebuha in se jih ni lahko znebiti," je povedal avtor študije Ruud Buijs in dodal, da bi moralo med zadnjim večernim ter prvim jutranjim obrokom preteči vsaj 11 do 12 ur. Tako bi telo imelo možnost ponoči presnoviti vse čez dan zaužite snovi.


Pretiravanju s televizijo in drugimi zasloni

Zadnja leta je popularen trend kompulzivnega gledanja takšnih in drugačnih seriji. Tako imenovan binge watching je postal stalnica mnogih.

A ne glede na to, kako močno vas zanima, kaj se bo zgodilo v naslednji epizodi nadaljevanke, bolje je ugasniti računalnik in z nadaljevanjem počakati na naslednji dan.

Kompulzivno spremljanje seriji namreč med drugim vodi v pomanjkanje spanca, primerna količina tega pa je ključna za dobro zdravje in dolgo življenje.

Dokazano je, da je pri posameznikih, ki zvečer zapovrstjo pogledajo več kot tri epizode izbrane serije, za 98 odstotkov višje tveganje za nespečnost, ta pa vodi v slabo koncentracijo in s tem povečuje tudi tveganje za takšne in drugačne nesreče.

"Že samo ena noč, v kateri spite premalo, povečuje utrujenost, zaradi katere je več možnosti za usodne prometne nesreče," opozarja Ilene M. Rosen, ameriška strokovnjakinja za medicino spanja z univerze Pennsylvania, zadeva pa je še bolj kritična pri posameznikih, ki jim že tako kronično primanjkuje spanja.


Pretiravanju s soljo

Če morate vsako jed, ki jo imate na krožniku, dodatno posoliti, s tem ogrožate svoje zdravje. Pretiravanje s soljo je krivo za 9,5 odstotkov primerov prezgodnje smrti, povezanih z načinom prehranjevanja, so zapisali v publikaciji Journal of the American Medical Association, saj negativno vpliva na zdravje ledvic in srca.


Površnemu umivanju rok

Površno umivanje rok je grda in zdravju ter dolgemu življenju neprijazna navada, saj se ob netemeljitem umivanju na njihovi površini kopičijo bakterije in drugi mikroorganizmi, ki neredko vodijo v usodne okužbe prebavil in dihalnih poti, opozarjajo strokovnjaki z ameriškega centra za zaščito pred boleznimi.

Zlasti se je tega treba zavedati v času respiratornih obolenj in roke vsakič temeljito umiti z milom ter mlačno vodo.


Preskakovanju nitkanja zob

"Dejstvo je, da posamezniki, ki poleg ščetke za zobe uporabljajo tudi zobno nitko v povprečju živijo šest let dlje od tistih, ki nitkanje izpustijo," je povedal Saul Pressner, stomatolog iz New Yorka.

"Predvsem zato, ker se z nitkanjem iz ustne votline odstrani več hrane za mikroorganizme, ki so odgovorni za bolezni dlesni, s tem manj teh pride v krvni obtok in ostaja manj možnosti za številne, neredko usodne bolezni, pri moških pa tudi za impotenco."


Nezaščitenemu seks

Nobenega dvoma ni, da neprevidnost v spalnici lahko povzroči nemalo tegob z zdravjem in lahko vodi v življenjsko nevarne okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi.

"Nezaščiten seks je nevaren seks," opozarja Donnica L. Moore, strokovnjakinja za žensko zdravje in dodaja: "Čeprav okužbe s spolnimi boleznimi, tudi z virusom HIV ne pomenijo več smrtne obsodbe, znatno kratijo kvaliteto življenja in krajšajo življenjsko dobo. Tu so še gonoreja, hepatitis, genitalni herpes in druge, pred katerimi se je mogoče zaščititi z uporabo kondoma ter tako poskrbeti za daljše življenje."


Grizenju nohtov

Menite, da je grizenje nohtov sicer grda, a neškodljiva navada? V resnici je zdravju in dolgemu življenju neprijazna.

"Tedaj, ko grizete nohte, v usta in dlje v telo zaidejo številne, za nohti in na koži prisotne bakterije, denimo streptokoki in stafilokoki ter tam ustvarjajo zmedo, saj lahko povzročijo sepso in druge usodne okužbe," opozarja Adam Friedman profesor dermatologije na medicinski šoli George Washington.


Stiskanju mozoljev

Vsak z veseljem iztisne mozolj, ki kazi obraz, a ta navada ne škoduje le lepoti, temveč tudi zdravju.

"Stiskanje, praskanje in drugačno obdelovanje kožnih tvorb resno poškoduje naravni zaščitni sloj kože, kar pomeni, da bakterije s povrhnjice lažje zaidejo v podkožje in globlje v organizem," opozarja Friedman in dodaja, da lahko bakterije, ki živijo na koži, med njimi tudi MRSA, zaidejo v krvni obtok, kjer se nevarno namnožijo ter ovirajo delovanje ožilja, oči in celo centralnega živčnega sistema.


Izpuščanju zajtrka

Ta je res najpomembnejši dnevni obrok dneva, staro resnico izpostavlja prehranska strokovnjakinja Dana Greene:

"Zajtrk še cel dan uravnava tek in če ga boste izpustili, boste kasneje lačni in pojedli več, kot če bi si privoščili prvi obrok takoj zjutraj. Pretiravanje s hrano, zlasti s prigrizki s katerimi želite utišati lakoto, vodi v debelost, ki povišuje tveganje za bolezni srca, ožilja ter sladkorno bolezen, vsa ta pa negativno vplivajo na pričakovano življenjsko dobo."


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Sušite perilo v stanovanju? Napaka! ali pa O, joj! Zelo verjetno krompirjev pire pripravljate narobe!

Priporočamo tudi: Prej in potem: Ko babičino stanovanje postane čudovit dom za mlad par (foto)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)