Zares nenavaden trik kako zaspati, če vas daje nespečnost

Trik za premagovanje nespečnosti je nenavaden le na prvi pogled, kajti obratna psihologija resnično deluje.

25.6.2018 ob 3:51

zenska_spanje_postelja_pletena_odeja_deka.jpg

Se pogosto na vse pretege trudite zaspati, spanca pa kar ni in ni? Najbrž tedaj pomislite na štetje ovac, vendar se je že velikokrat izkazalo, da to preprosto ne deluje. Zato enkrat za vselej pozabite na puhaste živalice. Obstaja drugačen trik, ki pomaga premagovati nespečnost. Verjeli ali ne, možgane je mogoče ukaniti z obratno psihologijo.

Trik se imenuje paradoksalen namen (Paradoxical Intention). Kot pojasnjuje psiholog Arash Emamzadeh je vse, kar morate storiti, da bi zaspali, vse moči uperiti v to, da bi oči čim dlje ostale odprte.

Zakaj pomaga?

"Deluje zato, ker namesto, da bi se trudili končno priklicati spanec in tako spati vsaj šest, pet, štiri ure, skušate čim dlje ostati budni," je povedal za Psychology Today in dodal: "Paradoksalni namen možgane prevara in ti storijo natanko tisto, česar nočete."

Dvomite?

Pomislite, kako kolikokrat ste želeli ostati budni tedaj, ko se je na ekranu vrtel dober film ali ko ste se morali učiti za pomemben izpit. Občutek ste imeli, da so se oči zapirale kar same in nič niste mogli storiti, da bi ostale odprte. Končno ste se vdali.

Ko boste torej naslednjič ležali v postelji in se bo ura vse bolj bližala polnoči, se ne trudite zaspati. Namesto tega se trudite ostati budni. Ko bodo veke postale pretežke, se samo prepustite spancu.

Avtorica: M. FL. povzeto po pisanju portala Pure Wow
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)