7 živil, zaradi katerih je menstruacija še bolj boleča

V kolikor vas v tistih dneh pestijo krči in druge, z menstruacijo povezane težave, se je nekaterim jedem bolje izogibati.

11.5.2019 ob 3:33

dekle_bolecine_trebuh_micna.jpg

Z uživanjem določene hrane tik pred in med menstruacijo je v resnici mogoče okrepiti neljube simptome, kot so krči, napihnjenost in razdražljivost. Čemu se je tedaj, ko pride tisti čas v mesecu bolje izogibati, so nanizali na portalu Insider.

Kofeinski napitki okrepijo krče

"Med menstruacijo ne pretiravajte s kofeinom. Če sicer na dan popijete tri skodelice kave, tedaj ostanite pri eni," priporoča endokrinologinja Rocio Salas-Whalen in pojasnjuje, da pretiravanje s kofeinskimi napitki tudi tik pred nastopom menstruacije ni priporočljivo, saj ta snov povzroča ožanje krvnih žil, s tem skoznje pride manj krvi, krči pa so posledično izrazitejši.

kava_skodelica_zlicka_srce_micna.jpg

Enostavni ogljikovi hidrati vplivajo na razpoloženje in povzročajo napihnjenost

"Že tako v tistih dneh niste najboljše volje, na kar vpliva spremenjeno ravnovesje hormonov. Vse skupaj je še slabše, če je telo tedaj izpostavljeno naglemu porastu in nato padcu krvnega sladkorja, kar je posledica uživanja enostavnih ogljikovih hidratov," je povedala prehranska strokovnjakinja Cathy Posey, ki priporoča, da se tem kar najbolj dosledno izogibate in opozarja na še en njihov negativen vpliv:

"Enostavni ogljikovi hidrati v organizmu spodbujajo zadrževanje tekočine in zato povečajo že tako prisotno napihnjenost."

kruh_testenine_micna.jpg

Z mlečnimi izdelki, sadnimi jogurti in vnaprej pripravljenimi smutiji še poslabšate zadeve

Salas-Whalenova meni, da pretiravanje z mlekom in mlečnimi izdelki v tistih dneh ni najboljša ideja, saj so prav ti krivi za izrazitejše menstrualne krče.

Poleg tega so sadni jogurti in vnaprej pripravljeni smutiji polni sladkorja in zato okrepijo nihanja razpoloženja ter napihnjenost.

jogurt_sadni_kozarcek_micna.jpg

Mastna hrana je kriva za izrazitejše bolečine

"Nasičene maščobe v telesu poviša količino prostaglandinov, ti pa so tisti, ki spodbujajo krčenje mišic maternice in s tem večini dobro znane bolečine. Višja, kot je v organizmu količina prostaglandinov, izrazitejši so torej menstrualni krči," pojasnjuje endokrinologinja.

hamburger_meso_zelenjava_kruh_micna.jpg

Nekatere vrste čokolade okrepijo simptome

Nič neobičajnega ni, da vam med menstruacijo diši čokolada, vendar tedaj, ko se z njo tolažite, izberite pravo.

Tudi čokolada lahko v telesu poveča količino prostaglandinov in s tem poviša tveganje za krče. Poleg tega je mlečni dodanega veliko sladkorja in mleka, kar vsekakor ni dobra kombinacija. Temna čokolada na drugi strani lahko ublaži simptome, saj telesu dovaja magnezij, vsebuje pa manj sladkorja in mleka, vendar tudi z njo ni dobro pretiravati.

cokolada_cokolatini_slascice_micna.jpg

Dodatki prehrani povzročajo vnetja

"Hrana, ki v telesu spodbuja vnetne procese, povečuje tveganje za bolečine med menstruacijo," opozarja Poseyeva. Med takšno sodijo predelani sladkorji, nezdrave maščobe in živilom dodani aditivi, zato se jim je priporočljivo izogibati.

Boljša izbira so po njenem mnenju polnovredna živila, beljakovine, sadje in zelenjava, ki ublažijo menstrualne težave.

salama_deska_micna.jpg

Slana hrana povečuje napihnjenost

Preslani hrani bi se po prepričanju Salas-Whalenove morali izogibati vedno, zlasti pa med menstruacijo, saj spodbuja zadrževanje vode in zadeve z napihnjenostjo še poslabša.

Da na dogajanje v telesu med menstruacijo ne bi vplivala, bi se ji po njenem priporočilu morali izogibati vsaj teden ali dva preden ta nastopi.

prigrizki_slani_cips_prestice_micna.jpg

Priporočamo tudi: Pozor! To je 7 napak, ki jih ne počnite med menstruacijo Preberite še: Dejstvo: Menstrualni krči so bolj boleči, kot srčni napad in Šest skritih obrazov predmenstrualnega sindroma

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)