Tako le še poslabšate težave med menstruacijo

Če vas tisti čas v mesecu pestijo močni krči, utrujenost in vaše razpoloženje izrazito niha, bodite pozorni na stvari, s katerimi sami sebi otežujete zadeve.

7.4.2019 ob 3:53

zenska_krci_trebuh_postelja_micna.jpg

Vsak mesec se kar nekoliko bojite menstruacije. Kajti glede na svoje izkušnje veste, da jo bodo znova spremljali močni krči, da boste pogosto slabe volje in razdražljivi ter da ne boste imeli nobene prave energije.

Res je, to niso prijetne zadeve a res je tudi, da težave med mesečno krvavitvijo z nekaterimi navadami povzročate ali okrepite sami. Katere so usodne, razkriva Insider.

Stres okrepi neprijetne simptome pred in med menstruacijo

"Če se boste naučili obvladovati stres, bo menstruacija znosnejša," je prepričana urologinja Terry Dunn.

"Čeprav se vsemu, kar spodbuja napetost, res ni lahko izogniti, obstajajo načini, s katerimi je mogoče v telesu znižati količino stresnih hormonov, si tako zagotoviti boljše mentalno zdravje ter ublažiti neprijetne spremljevalce tistih dni. Sproščanje v naravi, meditacija, joga ali kratek počitek so tudi s tega vidika priporočljivi," meni strokovnjakinja.


Boleča menstruacija je lahko posledica določenih zdravstvenih stanj

V določenih primerih so za močne menstrualne bolečine kriva telesna stanja, kot sta endometrioza in adenomioza.

Adenomioza je stanje vraščanja maternične sluznice v samo steno maternice, pri tem so žleze te sluznice zamašene in se ob vsaki krvavitvi napihnejo, poškodujejo maternično steno in povzročajo bolečo menstruacijo, je povedala Kelly Treder z univerzitetnega kliničnega centra Boston. Endometrioza je stanje, pri katerem tkivo, ki tvori notranjo plast maternice, raste tudi izven maternične votline in je prav tako lahko vzrok za bolečine.

Obe težavi sta kronični, vendar s primernimi zdravili obvladljivi, seveda pa jih mora najprej prepoznati ginekolog in predpisati ustrezne načine zdravljenja.


Pretiravanje s kavo okrepi menstrualne težave

Kofein v telesu poviša količino estrogena, s tem pa okrepi predmenstrualni sindrom in bolečine med mesečno krvavitvijo.

V kolikor so te izrazite, Dunnova priporoča zmanjšanje količine kave ali drugih kofeinskih napitkov, kajti tudi tako je po njenem mnenju mogoče ublažiti vse neprijetne spremljevalce menstrualnega cikla.


Pretiravanje s soljo spodbuja napihnjenost

En od simptomov predmenstrualnega sindroma in menstruacije je napihnjenost, ki je posledica znatnejšega zadrževanja tekočine v telesu, kar še poslabša pretiravanje s soljo.

Rešitev je na dlani: zmerno uživanje soli dokazano omili omenjene negativne simptome. Ob tem je za blaženje menstrualnih težav priporočljiva hrana z visokim deležem kalcija, vlaknin, vode in magnezija.


Tudi alkohol okrepi menstrualne krče

Ginekologinja in porodničarka Kecia Gaither opozarja, da alkohol v organizmu niža količino magnezija in na drugi strani viša nivo prostaglandinov ter s tem povišuje tveganje za menstrualne krče.

"Vsak mesece, ko se začne luščiti notranja plast maternice, se v telesu sproščajo prostaglandini. Gre za kemikalije, ki spodbujajo krčenje maternice in so glavni krivci za menstrualne bolečine, magneziji pa je mineral, ki omili krče in s tem tako simptome predmenstrualnega sindroma, kot težave med menstruacijo," se z njo strinja Trederjeva.

"Prav tako alkohol v organizmu izzove vnetja ter negativno vpliva na protivnetna zdravila, s katerimi neredki skušajo ublažiti bolečine. Pretiravanje z njim nikoli, zlasti pa ne v času pred in med menstruacijo ni priporočljivo," opozarja Dunnova.


Za boleče menstruacije so lahko krivi miomi

Miomi so najpogostejša tvorba v mišični steni maternice. Dobra novica je, da so benigni, torej nenevarni, kljub temu pa lahko povzročajo številne težave, med katerimi so tudi dolge, močne ali boleče menstrualne krvavitve. Te nastopijo zato, ker se miomi v drugi polovici ciklusa zaradi znatnejšega vpliva gestagenov povečajo. 

Miome s pregledom lahko opazi ginekolog in se ob izrazitejših težavah odloči za njihovo odstranitev. Če torej sumine, da se vir težave skriva v njih, ne oklevajte z obiskom v ordinaciji.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Zato se vam lasje hitro zmastijo ali pa Ste ves čas lačni? To so (najbolj verjetni) razlogi za to.

Priporočamo tudi: Mariah Dolenc, Američanka v Sloveniji: "Vedno se mi je zdelo smešno, kako vas skrbi, da bi gostje domov odšli lačni"


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)