Glavobol med menstruacijo: zakaj se pojavi in kako ga preprečiti

Če tudi vas med menstruacijo pogosto mučijo glavoboli je dobri vedeti, kaj je v njihovem ozadju in kako jih ublažiti ali preprečiti.

17.4.2019 ob 4:34

glavobol_zenska_kavc_kolo_micna.jpg

Če vas pogosto ujame glavobol ali ste celo žrtev migrene, potem zagotovo dobro poznate bolečine, ki jih izzovejo. Za nekatere pripadnice nežnejšega spola pa so glavoboli značilni za določen del meseca.

Kot da spremenljivo razpoloženje, neustavljiva želja po hrani in zoprni krči ne bi bili dovolj je, kot je dokazala na to temo izvedena raziskava, pri ženskah kar 71 odstotkov več možnosti za glavobol tik pred in med menstruacijo.

"Ne samo migrena, tudi običajni glavoboli so v tistih dneh verjetnejši ter izrazitejši," je za Huffington post povedala endokrinologinja Jolene Brighten.

Zakaj ravno tedaj in kaj je mogoče storiti?

Na žalost so glavoboli v tistem delu meseca torej velikokrat dejstvo. Pa ga je treba kar sprejeti? Ne nujno.

Razumevanje, zakaj do njih pride je prvi korak k preprečevanju nadloge. Ellen Vora, psihiatrinja in strokovnjakinja za žensko zdravje je povedala, da sicer dogajanje v ozadju ni preprosto, a dejstvo je, da so glavni krivci za glavobole med menstruacijo, da uganili ste, hormoni.

"Nihanja teh vplivajo na domala vse. Med drugim na širjenje in ožanje krvnih žil, kar povečuje tveganje za glavobole," je pojasnila psihiatrinja.

Zlasti je po njenih besedah za to odgovoren estrogen, ki igra v celotni zgodbi največji vlogo. "Glavoboli so posledica sprememb količine tega hormona. Teden pred menstruacijo, v lutealni fazi je ta visoka, potem hitro pade, sproži se krvavitev, porast in nato padec estrogena pa vodita v glavobol."

Obstaja nekaj preventivnih ukrepov, ki vas lahko pred to tegobo  zavarujejo ali jo vsaj ublažijo.

Kaj priporočata? 

"Prvi korak predstavlja prava izbira prehrane. Zlasti priporočam z magnezijem bogata živila: zeleno zelenjavo, oreščke, avokado. Ti lahko znižajo pogostost in intenziteto glavobolov," meni Brightenova.

Vorova se z njo strinja in dodaja, da so menstrualne tegobe znatno izrazitejše pri ženskah, ki jim v telesu primanjkuje tega minerala: 

"Med menstruacijo telo potrebuje več magnezija. V kolikor ga s prehrano ne dobi dovolj, ga črpa iz telesnih tkiv, s tem v mišicah pride do napetosti. Tudi v tistih v vratu, čelu, zatilju ter lasišču, kar vodi v glavobol."

Obe strokovnjakinji priporočata tudi redno vadbo. Predvsem takšno, ki vključuje veliko raztezalnih vaj, denimo pilatese in jogo, sicer je koristna vsaka oblika telesne aktivnosti.

Ne pozabite na blažitev stresa.

"Ta je pogost sprožilec glavobola in tu najbolj pomagajo sprostitvene tehnike: branje, sprehodi, meditacija, pravilno dihanje, nekateri se sicer zatekajo tudi k akupunkturi," je povedala endokrinologinja.

Seveda je tu še primerna hidratacija in zadostna količina spanja. Vsak dan, ne zgolj tedaj, ko neznosno boli glava.

Dobrodošli so mrzli obkladki na čelu, ki lajšajo bolečino in prinašajo svojevrstno olajšanje.
V kolikor so glavoboli res neznosni, se strokovnjakinji strinjata, da si lahko pomagate s protibolečinskimi tabletami, a te naj bodo res le izhod v sili.

Najboljše zdravilo

In še dobra novica za vse sladkosnede: pomaga temna čokolada, ki je bogata z magnezijem ter drugimi minerali. Izberite takšno z vsaj 75 odstotki kakava, se brez slabe vesti posladkajte z njo in uživajte v vseh njenih učinkih na dušo in telo.

Nedvomno nasvet, ki ga je pametno upoštevati.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Jasni dokazi, da imata čudovit odnos ali pa Horoskop: 6 zamenj, ki se ne pustijo zlahka ujeti

Priporočamo tudi: "Obžalujem, da sem se odločila za otroka in postala mama" (resnična izpoved)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)